Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Bergsbyar på Zakynthos

Norr om Laganas och Agios Sostis ligger en by som heter Lagopodo. Utanför byn finns ett kloster, Moni Eleftherotrias, som är Zakynthos enda nunnekloster. Klostret ser äldre ut än vad det är, det byggdes så sent som 1961. Klostret ser mer ut som en fästning än som ett kloster och det ligger mycket vackert. Från Lagopodo fortsätter vägen nordväst genom bergen och upp till byn Volimes. Vägsträckan är öns vackraste, vyerna över havet är fantastiska och landskapet är lummigt och grönt. Längs vägen passerar man flera genuina bergsbyar.

 

Klostret Moni Eleftherotrias utanför Lagapodo på Zakynthos.

Klostret Moni Eleftherotrias utanför Lagapodo.

 

Den drygt sju kilometer långa vägsträckan mellan Lagopodo och nästa by Kiliomenos bjuder på makalösa vyer. Här stannar man gärna till och njuter av utsikten. Kiliomenos är känd för sin vackra kyrka - Agios Nikolaos - och kyrkans grandiosa klocktorn från 1893. Från Kiliomenos fortsätter vägen norrut, man passerar först den fina byn Agios Leon. Därifrån är det cirka åtta kilometer till Exo Hora, en liten by som är känd för sina gamla stenbrunnar och för att Zakynthos äldsta olivträd växer här.

 

Kiliomenos. Zakynthos.

Kyrkan och klocktornet i Kimenos.
Nästa by bär det ovanliga namnet Maries. Namnet sägs komma från Maria Magdalena, hon som var kompis med Jesus. Maria Magdalena sägs enligt myten vara den förste som lärde ut kristendomen på Zakynthos. I byn finns en kyrka dedikerad till henne, kyrkan är från 1500-talet och firas den 22 juli varje år.

Från Maries går en vindlande väg ner till Porto Vromi varifrån det går taxi- och utflyktsbåtar till Shipwreck beach. Fortsätter man rakt fram, passerar man ovanför byn Anafonitria, och är snart framme i Volimes. Volimes är känd för vackra spets- och vävarbeten som kvinnor från det lokala kooperativet skapar. Längs byns gator - och i en mängd affärer - hänger mattor, dukar och alla möjliga textilier, allt sägs vara tillverkat i byn. Man kan även handla lokalt producerade produkter, bland annat ost, vin och honung.

 

Zakynthos äldsta olivträd finns i byn Exo Hora.

Zakynthos äldsta olivträd finns i byn Exo Hora.

 

Från Volimes är det inte långt till Smugglers Wreck. Någon väg dit finns inte, men till utsiktsplatsen där alla häftiga bilder över stranden tas kan man köra. Vägen är väl skyltad. Precis innan man kommer fram till utsiktsplatsen finns ett kloster som heter Agios Georgios ton Krimnon. Klostret är från 1600-talet och bebos bara av ett fåtal munkar.


LÄS MER OM ZAKYNTHOS

Om Zakynthos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera