Kalimera Grekland Symi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Symi i Grekland

Symi in English.

Symi, nordväst om Rhodos, tillhör den Dodekanska ögruppen. Det är en ganska liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 2 590 personer fördelade på tre byar: Gialos, Chorio och Pedi. Ytan är 58 km2 och högsta berget - Vigla - mäter 616 meter över havet.

 

Byn Gialos på Symi i Dodekaneserna är en av grekiska övärldens finaste byar.

Gialos på Symi är en av grekiska övärldens finaste byar.

 

Symi är framförallt känd för sin vackra hamnstad Gialos som till sin form liknar en hästsko. Det är en av grekiska övärldens absolut finaste byar och lockar varje dag horder med dagturister från Rhodos. Och det är just Gialos som är Symis huvudsakliga attraktion, för stränderna är ganska slätstrukna, och landskapet är vilt och kargt, och i mina ögon inte speciellt vackert. Men det gör inte så mycket eftersom byn Gialos ensamt är värd hela resan hit.

 

Om du bor på Rhodos kan jag varmt rekommendera en dagsutflykt med båt till vackra Symi.

Om du bor på Rhodos kan jag varmt rekommendera en dagsutflykt till vackra Symi.

 

RESA TILL SYMI

Till Symi går det charter från Sverige med Apollo och Ving . Planet landar på Rhodos, från flygplatsen åker man buss till Rhodos stad och därifrån vidare med båt till Symi. Båtresan tar mellan 1½ och 2 timmar.

 

Utflyktsbåtar till bland annat Symi i Mandrakihamnen på Rhodos.

 

Reser du på egen hand flyger du till Rhodos och tar första bästa båt över till Symi. Du kan välja mellan reguljära färjor och någon av de många utflyktsbåtar som går till Symi varje morgon från Mandrakihamnen i Rhodos stad.

Båttidtabell för Symi »

Boka färjebiljetter online här »
RESA RUNT PÅ SYMI

Buss går från Gialos till Pedi, via Chorio. Stora delar av ön är otillgänglig vilket gör att de flesta tar sig fram med badbåt i stället för med bil eller moped. Bil och moped finns att hyra i Gialos.

 

Utflyktsbåtar som seglar till stränderna runt Symi på Tolvöarna.

Missa inte att följa med någon av utflyktsbåtarna.


Badbåtar till stränderna Agia Marina, Agios Nikolaos, Nanou och Agios Georgios utgår från hamnen i Gialos varje morgon. Agios Georgios ligger vid foten av ett högt berg och är en av de vackrast belägna stränder jag har sett. Det finns flera utflyktsbåtar som dagligen avgår till olika svårtillgängliga stränder runt ön. I rundturerna ingår oftast lunch på någon avlägsen strand. Information om utflykterna finns på hamnpromenaden i Gialos.

BYAR PÅ SYMI

Gialos är som sagt en av de vackraste byarna i hela grekiska övärlden. Det finns de som reser hit bara för att studera den unika arkitekturen. Byn är amfiteatraliskt byggd och de färgglada neoklassiska husen klättrar tålmodigt från hamnkvarteren upp mot de gamla stadsdelarna som kallas Chorio. Kvällarna i Gialos är magiska och solnedgången är helt fantastisk.

 

Vackra, färgglada Gialos på Symi är känt för sin unika arkitektur.

Vackra, färgglada Gialos med sin unika arkitektur.

 

Längs hamnpromenaden i Gialos trängs tavernor, barer och kaféer med ett otal souvenir- krydd- och tvättsvampsbutiker. Här trängs dagturisterna från Rhodos, under högsäsong uppemot 1500 per dag. Då är det inte roligt att vara i Gialos, det är trångt, det är dyrt och maten är sämre. Kan du undvika Gialos under dagtid så är det bra, för då får du byns rätta ansikte.

 

Längs hamnpromenaden i Gialos på Symi ligger många bra tavernor och restauranger.

Hamnpromenaden i Gialos.


Byn Chorio ligger ovanför hamnen Gialos på den grekiska ön Symi.

Chorio ligger ovanför Gialos.

 

Chorio - som är hopvuxen med Gialos - närmar man sig bäst via den långa vackra trappan Kali Strata. Chorio är något helt annat än Gialos, här finns få turister, i stället möts man av en levande grekisk by med trånga gränder och vackra gamla hus. Flera tavernor finns, och det finns flera mycket trevliga pensionat.

 

Den vackra trappan Kali Strata går mellan byarna Gialos och Chorio på Symi.

Den vackra trappan Kali Strata går mellan Gialos och Chorio.

 

Byarna Gialos, Chorio och Pedi på ön Symi nära Rhodos.

Från vänster till höger: Gialos, Chorio och Pedi.


Pedi är en liten fiskeby som ligger i en bukt öster om Gialos, strax nedanför Chorio. Pedi är Symis tredje största by och är väl värd ett besök. Här finns en smal strand som faktiskt består av grus, och inte klappersten. För den som vill stanna över natten finns det både tavernor och pensionat i byn.

 

I fiskebyn Pedi nedanför Chorio på Symi finns en strand, flera tavernor samt hotell och pensionat.

Lilla mysiga Pedi ligger nedanför Chorio.

 

STRÄNDER PÅ SYMI

Symi är inget paradis för dig som gillar långa vita sandstränder. På Symi är det klapperstensstränder som gäller. Vattnet är det dock inget fel på, det är oftast kristallklart och ljuvligt turkosfärgat.

 

Gillar du att snorkla ska du åka utflyktsbåt runt Symi. Lunch och många bad ingår.

För att uppleva det snorkelvänliga vattnet runt Symi bör man göra en båtutflykt.

 

Nos beach heter stranden närmast Gialos. Man går dit på mindre än en kvart. Stranden är kort och smal, och oftast proppfull med folk. Hit går många dagturister för att bada efter att ha shoppat tvättsvamp och sett sig mätta på Gialos. Taverna finns.

 

Nos beach är den strand som ligger närmast hamnen i Gialos på Symi.

Nos beach är den strand som ligger närmast Gialos.

 

Ännu en bit bort (cirka 3 kilometer) ligger Nimborios beach i en fin bukt. Även här finns taverna. Stränderna Nos och Nimborios är de enda som ligger inom gångavstånd från Gialos. Pedi beach ligger på hyfsat nära avstånd. Många av de andra stränderna nås endast med badbåt.

 

Marathounda beach på Symi är känt för sin taverna och tama getter.

Marathounda beach.

 

Den strand jag tycker mest om är Marathounda beach. Men det är långt dit och det går ingen buss, så du får köra dit med eget fordon, eller åka badbåt.

 

Läs mer om Marathounda beach här »

SEVÄRDHETER PÅ SYMI

 

Solnedgången över Gialos på Symi sett från Chorio.

Gialos är Symis största sevärdhet. Så här mysigt kan man ha det när solen går ner.

 

Öns andra stora sevärdhet är klostret i Panormitis som ligger på södra Symi. Klostret är välkänt för sjöfarare och greker som kommer för att be till skyddshelgonet Taxiarchis Michalis Panormitis. Klosterområdet är gigantiskt stort och ligger mycket vackert. Åker du till Symi över dagen från Rhodos så brukar utflyktsbåtarna även stanna till vid klostret i Panormitis.

 

Klostret Taxiarchis Panormitis Monastery på Symi i Grekland är öns viktigaste sevärdhet.

Taxiarchis Michalis Panormitis på Symi.

 

HOTELL PÅ SYMI

Helst ska man stanna över natten, gärna fler nätter, men om du inte kan det måste du åka hit över dagen från Rhodos. Många hotell och pensionat är uppbokade av charterbolag. Men det är ändå inga större problem att hitta boende om man reser på egen hand, förutom under högsäsong förstås. Störst utbud finns i Gialos, men det finns även en del pensionat i Chorio och i Pedi.

Vi har bott på Taxiarchis som ligger i Chorio ovanför Gialos. Det är ett mycket trevligt pensionat som jag varmt kan rekommendera. Två annat bra pensionat är Odyssia och Nireus Hotel som ligger i Gialos. Vi har inte bott där, men jag har fått dem rekommenderat av fler läsare.

Boka Nireus Hotel här »

Boka Odyssia här »

Boka Taxiarchis här »

Boka andra hotell på Symi här »


LÄS MER OM SYMI

Om Symi Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera