Symi i Grekland

Symi in English.
Symi i Grekland.

Symi, nordväst om Rhodos, tillhör den Dodekanska ögruppen. Det är en ganska liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 2 590 personer fördelade på tre byar: Gialos, Chorio och Pedi. Ytan är 58 km2 och högsta berget - Vigla - mäter 616 meter över havet.

Symi är framförallt känd för sin vackra hamnstad Gialos som till sin form liknar en hästsko. Det är en av grekiska övärldens absolut finaste byar och lockar varje dag horder med dagturister från Rhodos. Och det är just Gialos som är Symis huvudsakliga attraktion, för stränderna är ganska slätstrukna, och landskapet är vilt och kargt, och i mina ögon inte speciellt vackert. Men det gör inte så mycket eftersom byn Gialos ensamt är värd hela resan hit.

RESA HIT
Till Symi går det charter från Sverige med Apollo. Planet landar på Rhodos, från flygplatsen åker man buss till Rhodos stad och därifrån vidare med båt till Symi. Båtresan tar mellan 1½ och 2 timmar.

Reser du på egen hand flyger du till Rhodos och tar första bästa båt över till Symi. Du kan välja mellan reguljära färjor och någon av de många utflyktsbåtar som går till Symi varje morgon från Mandrakihamnen i Rhodos stad.

Boka färjebiljetter online här »

Nos beach. Symi.

Nos beach är den strand som ligger närmast Gialos.
RESA RUNT
Buss går från Gialos till Pedi, via Chorio. Stora delar av ön är otillgänglig vilket gör att de flesta tar sig fram med badbåt i stället för med bil eller moped. Bil och moped finns att hyra i Gialos.

Badbåtar till stränderna Agia Marina, Agios Nikolaos, Nanou och Agios Georgios utgår från hamnen i Gialos varje morgon. Agios Georgios ligger vid foten av ett högt berg och är en av de vackrast belägna stränder jag har sett.

Det finns flera utflyktsbåtar som dagligen avgår till olika svårtillgängliga stränder runt ön. I rundturerna ingår oftast lunch på någon avlägsen strand. Information om utflykterna finns på hamnpromenaden i Gialos.

BYAR
Gialos är som sagt en av de vackraste byarna i hela grekiska övärlden. Byn är amfiteatraliskt byggd och de färgglada neoklassiska husen klättrar tålmodigt från hamnkvarteren upp mot de gamla stadsdelarna som kallas Chorio. Kvällarna i Gialos är magiska och solnedgången är helt fantastisk.

Se större bilder på Gialos överst och nederst på sidan.

Utflyktsbåtar. Symi.

Missa inte att följa med någon av utflyktsbåtarna.


Gialos, Chorio och Pedi på Symi.

Från vänster till höger: Gialos, Chorio och Pedi.


Längs hamnpromenaden i Gialos trängs tavernor, barer och kaféer med ett otal souvenir- krydd- och tvättsvampsbutiker. Här trängs dagturisterna från Rhodos, under högsäsong uppemot 1500 per dag. Då är det inte roligt att vara i Gialos, det är trångt, det är dyrt och maten är sämre. Kan du undvika Gialos under dagtid så är det bra, för då får du byns rätta ansikte.

Chorio - som är hopvuxen med Gialos - närmar man sig bäst via den långa vackra trappan Kalistrata. Chorio är något helt annat än Gialos, här finns få turister, i stället möts man av en levande grekisk by med trånga gränder och vackra gamla hus. Flera tavernor finns, och det finns flera mycket trevliga pensionat.

Pedi är en liten fiskeby som ligger i en bukt öster om Gialos, strax nedanför Chorio. Pedi är Symis tredje största by och är väl värd ett besök. Här finns en smal strand som faktiskt består av grus, och inte klappersten. För den som vill stanna över natten finns det både tavernor och pensionat i byn.

Chorio ligger ovanför Gialos.

Chorio ligger ovanför Gialos.


BAD & STRÄNDER
Symi är inget paradis för dig som gillar långa vita sandstränder. På Symi är det klapperstensstränder som gäller. Vattnet är det dock inget fel på, det är oftast kristallklart och ljuvligt turkosfärgat.

Nos beach heter stranden närmast Gialos. Man går dit på mindre än en kvart. Stranden är kort och smal, och oftast proppfull med folk. Hit går många dagturister för att bada efter att ha shoppat tvättsvamp och sett sig mätta på Gialos. Taverna finns.

Ännu en bit bort (cirka 3 kilometer) ligger Nimborios beach i en fin bukt. Även här finns taverna.

Stränderna Nos och Nimborios är de enda som ligger inom gångavstånd från Gialos. Pedi beach ligger på hyfsat nära avstånd. Många av de andra stränderna nås endast med badbåt.

Den strand jag tycker mest om är Marathounda beach. Men det är långt dit och det går ingen buss, så du får köra dit med eget fordon, eller åka badbåt.

Läs om Marathounda beach här »

Marathounda beach. Symi.

Marathounda beach med sina roliga getter.
SEVÄRDHETER
Gialos är förstås Symis största sevärdhet. Det finns de som reser hit bara för att studera den unika arkitekturen. Öns andra stora sevärdhet är klostret i Panormitis som ligger på södra Symi. Klostret är välkänt för sjöfarare och greker som kommer för att be till skyddshelgonet Taxiarchis Michalis Panormitis. Klosterområdet är gigantiskt stort och ligger mycket vackert.

Åker du till Symi över dagen från Rhodos så brukar utflyktsbåtarna även stanna till vid klostret i Panormitis.

HOTELL OCH PENSIONAT
Många hotell och pensionat är uppbokade av charterbolag. Men det är ändå inga större problem att hitta boende om man reser på egen hand, förutom under högsäsong förstås.

Det händer att man möts av rumsuthyrare i hamnen när man kommer med båten, men det är inte lika vanligt som på andra öar. Störst utbud finns i Gialos, men det finns även en del pensionat i Chorio och i Pedi.

Panormitis Monastery på Symi.

Taxiarchis Michalis Panormitis på Symi.


Vi har bott på Taxiarchis som ligger i Chorio ovanför Gialos. Det är ett mycket trevligt pensionat som jag varmt kan rekommendera.

Boka Taxiarchis här »

Ett annat mycket bra pensionat är Odyssia som ligger i Gialos. Jag har inte bott där, men fått det rekommenderat av fler läsare.

Boka Odyssia här »

Boka andra hotell, studios och rum på Symi här »

Tavernor på Symi.

Hamnpromenaden i Gialos.


Hamnpromenaden i Gialos.

Gialos på Symi är en av grekiska övärldens finaste byar.

Helst ska man stanna över natten, gärna fler nätter, men om du inte kan det måste du åka hit över dagen från Rhodos.


MER OM SYMI

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Marathounda beach »
Bilder från Symi »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Symi »
Rhodos - närmsta ö »

E-guide om Rhodos »
E-guide om Tilos »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera