Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Meteora i Kalabaka på grekiska fastlandet

Meteora är i mitt tycke den största sevärdheten i hela Grekland. Ingenting kan mäta sig med dessa fantastiska kloster, inte ens Akropolis i Aten. Det är en sak att se bilder från Meteora, visserligen spektakulära sådana, men att se klosterkomplexet på plats är något helt annat. Detta är inte sant, är det första man tänker när man ser de besynnerliga klipporna.

 

Klosterbergen Meteora i Kalabaka i Grekland.

Meteora i Grekland.

 

Är det på riktigt eller är det en synvilla? Har jag transformerats till en annan planet? Har jag hamnat mitt i en filminspelning? "Närkontakt av tredje graden" del två? Tankarna svindlar, intellektet säger en sak, Meteora finns, men på något vis är platsen så overklig att det är svårt att tro på dess existens. Jag har rest i många länder och sett en hel del mer eller mindre konstiga platser, men ingenting kommer i närheten av Meteora. Det är en extraordinär plats som saknar motstycke, helt unik i sitt slag, och naturligtvis finns Meteora med på FN:s världsarvlista.

Området består av ett flertal stora gråsvarta, sockertoppsformade sandstensklippor som ser ut som startklara månraketer. Hur de märkliga klippformationerna har formats har det spekulerats om länge, men fortfarande är klipporna i Meteora en geologisk gåta. En ännu större gåta är hur man lyckades med bedriften att bygga kloster på klipptopparna, inte bara ett utan 22 stycken. Klipporna är mjuka, överallt syns stora sprickor, några klippor är fulla av hål, de ser ut som schweizerostar.

 

Vissa klippor i Meteora ser ut som James Bond och Darth Vader.

En av klipporna ser ut som Jabba de Hut från Stjärnornas krig.

 

En klippa ser till och med ut som Darth Vader från filmen Stjärnornas krig, eller kanske mer som Jabba de Hut från samma film. Men ingen klippa ser ut som Roger Moore, han hade huvudrollen i Bondfilmen Ur Dödlig Synvinkel (For Your Eyes Only) som delvis spelades in här. Filmens slutscener spelades in kring klostret Agias Triadas och det sägs att munkarna protesterade vilt och gjorde allt för att störa inspelningen, bland annat ska de ha hängt upp tvätt och satt upp protestskyltar.

 

Det finns många fantastiska kloster och häftiga berg i Meteora på grekiska fastlandet.

Området omkring Meteora är enormt stort.

 

När man stått frågande inför klipporna tillräckligt länge för att ändå inte begripa kommer fler frågor: Varför byggdes klostren just här? Och hur i hela gick det till? Den första frågan är hyfsat enkel att besvara: området låg ensligt till, här rådde då som nu en andaktsfull fridfullhet, yttefridenrst få kände till platsen och de höga klipporna låg närmare gud. Med andra ord en ultimat plats för sådana som önskade dra sig tillbaka för att leva ett asketiskt liv i ensamhet med bön och meditation. En eremits liv alltså.
Meteora i Kalabaka på grekiska fastlandet.

Munkarna bodde till en början i klippskrevor, som den på klippan till vänster.

 

Vilket genast för oss till nästa fråga: Hur byggdes klostren? Det är ändå 600 år sedan första klostret byggdes. Då fanns inga lyftkranar, inga flygplan eller helikoptrar. En bergsklättrare av idag skulle säkert inte ha några problem med att ta sig upp, 413 meter längs en lodrät klippsida är säkert en baggis för dem. Men då? För 600 år sedan?

Det finns många teorier, en teori är att de sakta men (o)säkert tog sig upp en liten bit i taget, byggde lite här och lite där, för att till sist nå översta toppen. Sen då? De är inga friggebodar vi talar om här, det är stora pampiga kloster med plats för triljoner munkar. Många tror att de högg ut avsatser i klippan varifrån de hissade upp byggnadsmaterial i omgångar. Det låter ganska troligt. En annan, mycket roligare teori, gör gällande att man använde sig av pappersdrakar som användes att flyga upp repen.

 

Utsikt över byn Kastraki från klostret Megalo Meteora i Grekland.

Utsikt över byn Kastraki från Megalo Meteora.

 

Hur det nu än gick till så utförde de en fantastisk prestation, om de levt idag skulle de säkert ha belönats med både fallskärmar och bonusprogram. Senare installerades olika slags hissanordningar för att vinscha upp byggnadsmaterial, varor och även munkarna själva. Hissarna användes ända fram till 1920-talet då vägar drogs fram, broar anlades och trappor mejslades ut ur klipporna.

Samtliga sex kloster som är verksamma idag nås via broar och trappor. Ganska många trappor, minst sagt. Många av hissanordningarna används än idag för att transportera varor till och från klostren. Tidigare var de delvis självförsörjande, de hade egna odlingar, de höll med djur, bakade sitt egna bröd och gjorde eget vin.

 

Varlaamklostret och klostret Megalo Meteora i Grekland.

Utsikt mot Varlaamklostret från klostret Megalo Meteora.

 

I Megalo Meteora finns den största vintunna jag någonsin sett. I samma kloster finns också en makaber samling dödskallar, av naturliga skäl fanns det ingen plats att begrava hela kroppar, i stället högg man av huvudet och bevarade det på hyllor inne i klostret.

 

Kyrkogården i klostret Megalo Meteora.

"Kyrkogården i klostret Megalo Meteora.


Av de 22 kloster som en gång var verksamma i Meteora är det bara sex som är i drift idag. Siffran över antal kloster varierar något, somliga menar att det funnits så många som 27 stycken, andra menar att vissa av dem var små som kapell och ska därför inte räknas. Från 1600-talet och framåt övergavs allt fler kloster.
Megalo Meteora Monastery.

Klostret Megalo Meteora.

 

Under andra världskriget bombade tyskarna Kalambaka sönder och samman, som genom ett under medförde det inga större skador på klostren, men viss förstörelse förekom. Du kan besöka samtliga kloster på egen hand, men jag rekommenderar starkt en guidad tur, man slipper stå med tappad haka och tusentals frågor i bagaget.

 

Den långa branta trappan upp till klostret Megalo Meteora och Varlaamklostret.

Den långa branta trappan upp till Megalo Meteora. Varlaamklostret i bakgrunden.

 

Alla kloster tar inträde. När det gäller klostrens öppettider är det bästa att du kollar med resebyråerna i Parga om du åker hit på egen hand (om du bor i Parga alltså). De senaste uppgifterna jag har är att Agios Nikolaos, Agias Triadas och Rousanou har öppet dagligen, medan Megalo Meteora har stängt tisdagar, Varlaam på fredagar och Agios Stefanos har stängt måndagar.

Det råder en strikt dresskod för att bli insläppt, män måste bära långbyxor och ha armar och axlar täckta, medan det för kvinnor inte duger med långbyxor, kvinnor måste bära kjol eller klänning som går ner till marken samt täcka armar och axlar.

 

Meteora. James Bond. For Your Eyes Only.

Agias Triadas där filmen "Ur Dödlig Synvinkel" spelades in. Kalabaka ligger nedanför.

 

RESA TILL METEORA

Du kan resa till Meteora på egen hand eller på utflykt från bland annat Ioannina och Parga. Meteora ligger cirka 200 kilometer nordost om Parga och cirka 100 kilometer väster om Ioannina.

Vi åkte hit med Synthesis Travel i Parga jag kan bara säga att deras utflykt var obetalbar och värd minst det dubbla priset. Vi besökte munkklostret Megalo Meteora (Great Meteora) och nunneklostret Agios Stefanos, de fyra återstående är munkkloster: Agios Nikolaos, Varlaam, Rousanou och Agias Triadas. De sistnämnda kan besökas om man reser till Meteora på egen hand. I samtliga kloster finns museum och souvenirbutiker där man kan handla vykort, böcker och kopior av ikoner.

 

Hotell i Kalabaka i Meteora på grekiska fastlandet.

Om du bor i Kalabaka har du så här nära till Meteora.

 

HOTELL & PENSIONAT NÄRA METEORA

Om du reser på egen hand finns det stor tillgång på hotell och pensionat i både Kalabaka och Kastraki. Kalabaka är en större stad med cirka 22 000 invånare, medan det i Kastraki bor cirka 1 300 personer. Oavsett var du bor har du nära till Meteora och fantastiska vyer över det sagolika landskapet.

Här är tips på tre bra boende nära Meteora.

Hotel Doupiani House »

Pyrgos Adrachti »

Zozas Rooms »

Boka andra hotell nära Meteora här »

 

Läs om Parga på Kalimera »

 

Köp vår populära E-guide om Parga »


VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I METEORA

 

Missa inte den alpliknande ostbyn Metsovo när du besöker Meteora eller Parga.

Missa inte den alpliknande ostbyn Metsovo, som du kan läsa om här »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera