Parga i Grekland

Parga in English. Parga suomeksi.
Parga i Grekland.Parga nämns ofta som juvelen bland de grekiska fastlandstäderna. Och för många är det precis just vad Parga är, vacker som en diamant och det idealiska resmålet, en grekisk idyll som saknar motstycke. Somliga vill nog lägga till ordet pittoresk också, och säkert finns det en del som tycker att Parga är genuint grekiskt.

Jag kan till viss del hålla med, Parga är en otroligt vacker stad, det idealiska läget längs med vattnet, de måleriska och amfiteatraliska byggnaderna, och de helt underbara omgivningarna är egenskaper som är svåra att blunda för. Jag kan till och med hålla med om att Parga är det perfekta resmålet, men attributet "pittoreskt" kan jag inte skriva under på. I Parga dominerar turismen, det grekiska vardagslivet är knappt märkbart och det som kanske upplevs som pittoreskt är i mina ögon lite tillgjort. Ändå tycker jag att Parga är det perfekta resmålet.

Parga ligger i Greklands västligaste provins Epirus, i staden bor cirka 2 400 personer. Längs den långa vackra kusten finns ett otal stränder, vikar och småöar. Epirus har också en lång och mycket intressant historia, vilket gör att hela provinsen är fascinerande att utforska. Även Parga har fått sin beskärda del av fina stränder och historiska sevärdheter. Med Parga som bas och hela Epirus som utflyktsmål har man en del att bita i, som Metsovo.

Se bilder från Parga stad överst och nederst på sidan.

Krioneri beach i Parga.

Krioneri beach i Parga.


Denna sida är ett utdrag från vår E-guide om Parga. E-guiden innehåller 20 A4-sidor, 62 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »


RESA HIT
Enklast är förstås att köpa en charterresa direkt till Parga, men det är nästan lika smidigt att resa dit på egen hand och själv ordna boendet, antingen på plats eller genom att boka i förväg.

Föredrar du charter kan du välja mellan Airtours, Apollo och Ving. Airtours och Ving erbjuder boende i Parga stad, Apollo i Parga stad och i turistorten Ammoudia söder om Parga, samt Sivota norr om Parga. Planet landar på flygplatsen Aktion, som ligger i Preveza 68 km söder om Parga. Transferen mellan flygplatsen och Parga tar lite drygt en timme.

RESA RUNT
Håller man sig kring Parga stad kommer man ganska långt med bad- eller utflyktsbåt. Vill du däremot uppleva Pargas fantastiska omgivningar är hyrbil det bästa alternativet.

Jag kan också rekommendera dig att följa med på minst en organiserad utflykt, i synnerhet den till Zagoria och Meteora. Andra utflyktsmål som jag gärna rekommenderar är öarna Antipaxi och Paxi, floden Styx, Ali Pashas fästning och Necromanteion.

Floden Styx. Parga.

Floden Styx är ett måste när du är i Parga.


BAD & STRÄNDER
Nästan alla som reser till Parga föredrar de närliggande stränderna Krioneri, Valtos och Lichnos, vilket är helt förståligt, de är alla bra och inom bekvämt avstånd.

Vad många missar är att det finns många andra fina stränder inte långt från Parga, jag tänker bland annat på Ammoudia söder om Parga och Agia Paraskevi och Karavostasi norr om Parga, samt stränderna Arilla, Piso Krioneri, Pogo, Agianakis, Sarakiniko, och stränderna i Sivota.

Krioneri beach, eller bystranden som vi svenskar säger, ligger precis som namnet säger mitt i byn. Väldigt praktiskt, man behöver knappt byta om, tavernor finns inom krypavstånd och skulle man tröttna på sol och bad är det bara att plocka fram plånboken och gå på shoppingrunda.

Sarakiniko beach. Parga.

Sarakiniko beach nära Parga.
Den vackra stranden Lichnos beach 3,5 kilometer söder om Parga är min absoluta favoritstrand i området. Den långa stranden består huvudsakligen av grovkornig sand som skiftar från skinande vitt till gyllengult. Den perfekta sanden är mjuk och formbar och tillräckigt grovkornig för att ligga still, ingen flygande sand i ögonen här inte. Flera bra tavernor.

Enklaste sättet att ta sig till Lichnos är med badbåt från Parga, eller med eget fordon. Det absolut trevligaste, och klart joxigaste, tillvägagångssättet är att gå igenom olivträdskogen som täcker bergen mellan Parga och Lichnos.

Till höger om den venetianska fästingen i Parga breder Valtos beach ut sig likt ett halsband av vit korall. Valtos är i mångas ögon Pargas bästa strand, den ligger i en vacker omgivning, den är väldigt lång, det finns plats för alla, och avståndet är inte längre än att man kan promenera dit. Många tavernor och ett flertal charterhotell.

Valtos nås enklast med badbåt från hamnen i Parga, du kan även gå via trapporna som leder upp mot den venetianska fästningen och vidare ner till stranden.

Valtos beach i Parga.

Valtos beach i Parga.


SEVÄRDHETER
Det finns som sagt hur mycket som helst att se och göra. Om du köper vår E-guide om Parga kan du läsa om alla fantastiska sevärdheter och utflytksmål.

HOTELL & PENSIONAT
Reser du till Parga på charter, vilket du troligen gör, bor du i regel en bit upp i byn, vid Valtos beach, eller söder om Krioneri beach. Vad som är bäst är en smaksak.

Reser du på egen hand märker du snart att valmöjligheterna är mindre än vad det är på öarna, mycket är uppbokad av stora researrangörer. Men om du undviker juli och augusti är det inga problem att hitta boende på egen hand. Bäst är ändå att boka i förväg.

Boka hotell, studios och rum i Parga här »

Lichnos beach nära Parga.

Lichnos beach nära Parga.
Parga stad. Grekiska fastlandet.

Vy över Parga stad.

Bilden är tagen från den lilla kyrkan Agia Eleni som ligger i olivträdskogen, där stigen till Lichnos beach går. Bakom klippan med Kastrot syns Valtos beach.


MER OM PARGA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Ammoudia »
Lichnos »
Olivträdskogen »
Meteora »
Sivota »
Styx och Glikiravinen »

Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Parga »
Paxi - närmsta ö »

E-guide om Parga »
E-guide om Kefalonia »
E-guide om Lefkas »
E-guide om Zakynthos »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera