Kalimera Grekland Othoni.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Othoni i Grekland

Othoni bildar tillsammans med öarna Mathraki och Erikousa, Diapondia öarna, norr om Korfu, längst upp i nordvästra Grekland. På gränsen mellan Joniska och Adriatiska havet. Det är en liten ö cirka 6 x 4 km. Öarna befolkades ursprungligen först via Korfu till Othoni. Därefter från Othoni till de övriga två öarna, de första nybyggarna var en familj med namnet Katehis. Idag heter därför cirka 60-70 % av befolkningen Katehis i efternamn på öarna.

 

Den lilla byn Ammos på ön Othoni norr om Korfu i Grekland.

Ammos på Othoni.

 

Othoni är en mycket grön ö med 600 bofasta, där finns havet, solen och vinden. På hamnstråket i Ammos, finns det ett antal tavernor, hög standard på de flesta, polisstation och två Super Market. Mycket italienska turister på ön, ”alla” tavernor har menyn även på italienska.

Att ta en kvällspromenad längs hamngatan är inte fel, inte som att vandra i Chora, men mysigt. Taverna Nostimon Imar, +30- 2663 072639, ägs av Babis Likas, med fisk som specialitet, tavernan ligger längs ”hamngatan”. Babis har bott och studerat i Umeå, han talar utmärkt svenska. Mycket god mat, (hans potatis med vitlök är himmelsk) han är omtalad i ett flertal italienska resetidningar.

Lite trafik men en härligt lugn ö. Njuta av livet, solen, havet, den goda maten och promenader i naturen är vad som finns att göra. Det finns ett stort antal stigar och vägar runt ön. Ön är som sagt mycket grön med pinjeträd, cypresser, några olivlundar samt givetvis andra träd och buskar. Det finns en del vackra trädgårdar utanför byn upp mot Kasimatika.

Här finns inga bankomater och ingen som tar kort, det är kontanter som gäller.

 

Ammos. Chorio. Othoni. Greece. Grekland.

Vy över byn Ammos, stranden och färjehamnen, längst bort till höger syns den nybyggda hamnen i byn Chorio.


RESA TILL OTHONI

Snabbaste sättet är att flyga till Korfu, och sedan ta färjan Alexandros från Korfu stad. Färjan Alexandros snurrar runt bland Diapondia öarna och kommer ungefär varannan dag till ön, ankomst och avgångstiderna varierar med hur hård sjö det är.

RESA RUNT PÅ OTHONI

Här finns varken bilar, moppar eller cyklar att hyra. Det är vandringar runt ön som gäller. Man följer vägarna och stigarna på ön. En hyfsad karta finns att få på tavernan Locanda dei Sogni. Härliga vyer över ön, in mot fastlandet, Korfu och ut över havet. Högsta punkten på ön är 393 m.ö.h. De flesta vägarna är belagda och i bra skick, lätta att promenera på, stigarna är oftast också i bra skick. Som alltid i Grekland kolla kartan och verkligheten flera gånger annars kan det lätt bli fel.

 

Ammos. Othoni. Grekland. Greece.

Del av hamnstråket i Ammos.

 

BYAR PÅ OTHONI

Det finns totalt 13 byar på ön, de flesta mindre eller mycket mindre, hamnbyn Ammos är huvudbyn. Byn Chorio som ligger vid OTE masterna, är längst bort från Ammos om man använder vägen. Jag har själv besökt bl.a. Dafni som var helt tyst, men verkar vara bebodd. Mastoratika som ligger vid avtaget till fyren, där verkar det vara betydligt mer liv och rörelse. Ammos är en by med moderna hus, ingen chora, men välskötta och trevliga hus längs strandgatan.

STRÄNDER PÅ OTHONI

Ön har sandstrand i byn med kristallklart vatten, den sträcker sig runt hamnen. Västerut på ön finns Aspri Ammos stranden (vita sanden), anses vara öns finaste strand. Dit kan man endast ta sig med båt, ägaren till tavernan Locanda dei Sogni kör båt dit. Kapsolinari stranden ligger på norra sidan av ön, en prövning om man vandrar dit, först ett antal kilometer upp till 200 m.ö.h. och sedan en ordentlig promenad ner till havet på 0 m, sedan tvärtom efter badet.

 

Ammos port in Othoni.

Vy från nya hamnen in mot Ammos.
SEVÄRDHETER PÅ OTHONI

Det finns fyra bysantinska kyrkor på ön, rester av ett Venetianskt fort ute vid fyren. I västra änden av Aspri Ammos stranden finns Kalypsogrottan, enligt sägnen skall Odysseus ha gömt sig i den. Naturen är mycket grön och ön är ordentligt kuperad.

VANDRINGAR PÅ OTHONI

Man kan vandra/promenera runt ön på endast vägarna. Här kommer däremot förslag på två vandringar där man går delvis på några av öns stigar.

Start och slut i Ammos västra delen: Argiratika mot Kalodiki och sedan tillbaka via Pagalatika.

En härlig vandring som kräver lite i början, men långa sträckor är inne i den svala skuggan. Start är vägen upp mot Vitsentsiatika mitt i u-svängskurvan, där går stigen in till höger, där den delar sig fortsätt rakt över bron. Vidare uppåt, till ett ödehus som ligger längs stigens vänster sida, ta av åt höger stigen leder mot Argiratika. Väl framme i Argiratika, finns där några sommar/bostadhus som lämnats åt sitt öde. Fortsätt på byvägen till vänster upp till huvudvägen, väl uppe på huvudvägen ta till vänster fortsätt tills en prydlig träskylt visar vägen till Pagalatika.

 

Othoni. Vitsentsiatika. Greece.

Vy från vägen upp till Vitsentsiatika.

 

Följ vägen ner, återigen finns där övergivna hus. Stigen börjar mitt i högersvängen nedanför några ödehus, rakt ner till vänster. Standarden är okej på stigen, men den är smal på ett ställe, men framkomlig. Efter en stund kommer man fram till ödehuset (som passerades tidigare på vandringen) där avtaget är mot Argiratika, fortsätt rakt fram. Framme vid bron i början på stigen gå till vänster på stigen ner till Ammos.

Start i Ammos östra, slut mitt i byn: Kasimatika mot Mastoratika/Damaskatika och vägen tillbaka via Möllan/Kyrkan via Delektatika/Benardatika och till slut i mitten på byn Ammos.

Denna lite lättare vandring går ut ur byn förbi kyrkan mot Mitsilatika där är, avtaget till vägen ut mot fyrtornet. Fortsätt och efter en stund kan man se havet på båda sidor om ön (c:a 170 m.ö.h.). Möllan, dock endast grunden kvar, syns vid Deletatika Fortsätt mot Damaskatika, efter en stunds vandring passeras avtaget ner mot stranden Kapsolinari på norra sidan av ön, cirka 200 m ner (kan vara en utmaning för den hugade). Fortsätt ytterligare en bit där är vackra vyer ner mot Ammos.

Vänd och gå tillbaka till möllan och kyrkan Ag. Paraskevi (fredag). Vägen/stigen ner till Deletatika går förbi möllan vidare ner till kyrkan, stigen fortsätter på andra sidan av kyrkan där finns en mur. I muren finns en grind till stigen och ett wc som ligger precis utanför muren. Stigen slingrar sig ner genom skogen, där är tät skog så det är som att vandra genom en tunnel i grönskan. Strax kommer man ner till vägen ta till höger, efter en stund kommer man till Benardatika, där börjar stigen ner till Ammos. En del trappor på slutet av stigen. Stigen mynnar ut på gatan som ligger precis öster om Taverna New York.

HOTELL PÅ OTHONI

Tassos Katehis +30-2663 072 419 ,+30-2661 044 692, +30-694 5579 209 ligger i västra änden av ”hamngatan”. 3-rums lägenheter som är mycket prydliga med AC i master bedroom. Han talar engelska.

Laconda dei Sogni hotel, ligger österut på ”hamngatan”, +30-697 11 764, de kör även båtturer ut till Kalypsogrottan.

Stort tack till PA Gustafsson som skrivit texten och bidragit med bilder!

 

Resebrev från Othoni »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera