Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lata dagar på Patmos och Samos. Del 5.

Fredagens äventyr består i hyrbil hela dagen. Endast 10000 drakar och fria mil. Leffe tycker det är helkul att köra på de smala vindlande serpentinvägarna uppe i bergen.

Vi kör upp mot Marathokambos med dess fantastiska utsikt över havet söderut. På vägen dit blir vi hejdade av en grekisk tant som vill åka med till Marathokambos. Jag noterar att hon gör korstecknet både före och efter färden. Den här gången kom hon undan med blotta förskräckelsen. Vem vet vilka erfarenheter hon har av tidigare liftarturer med turister? Vi kör ett gott stycke västerut långt från turistområdena och utsikten mot Fourni och de andra öarna intill är hisnande däruppifrån bergskanten.

Vägen går inte hela vägen runt ön så vi vänder efter ett tag och kör tillbaka på serpentinvägen genom Voutsalakia. Via ännu en serpentinväg tar vi oss upp till den lilla bergsbyn Platanos. Man ser havet både i norr och söder här uppifrån och det högsta berget Kerki tornar upp sig i väster. Vyerna är så vackra att kameran får självutlösning.

På det lilla torget under platanerna tyx tiden ha stått still och vi slår oss ner för en svalkande dricka på en av de enkla serveringarna. En charmig gammal farbror kommer fram för att höra vad vi vill ha och skiner upp när han bemöts av ett glatt Kalimera från oss. Intill serveringen springer en källa fram ur berget och det sägs att man får lycka och välgång om man dricker av den.

Givetvis lät vi oss väl smaka av det friska vattnet, så nu är det bara att vänta och se om det verkar. En liten kattkälling som troligen blivit av med sin mamma jamade ihärdigt med en lustigt hes stämma. Till sist blev en äldre grekisk tant helt galen och röt "håll käft kattskrälle annars…." på grekiska. Ja det lät iallafall så på tonfallet. Det lät så komiskt att jag brast i gapskratt och tanten tittade förbryllat på mig varefter även hon började garva. Till sist satt alla på det lilla torget och flinade. Positiva klubben slog till igen!

 

 

Mytilini var nästa anhalt. Denna lilla stad är mest känd för sitt paleontologiska museum. Turisterna letar sig nog sällan hit upp och vi är de enda turisterna på torget där vi aväter grekisk sallad med tsatziki. När vi fortsätter norrut beslutar vi oss för att ta en sväng om Kokkari. Just vid vägkorsningen där vi ska svänga ner mot Kokkari har en turistbuss kommit för långt ut i vägrenen och kantrat. Den hänger där med kraftig slagsida och väntar på bärgningsbilen som vi möter senare. Tursamt nog var det inga passagerare i den. Vid stranden i Kokkari tar vi en frappé och njuter av havets brus.

Vi konstaterar att här liksom i Voutsalakia och Pythagorion är för turistiskt för vår smak. Det är mycket lugnare än så länge i lilla Karlovassi. När vi betalar vår frappé med glass ser vi oxå vilken prisskillnad det är. De kostar 1300 drakar stycket och uppe på torget i Karlovassi gav vi bara 1400 för båda två. På torget i Skala på Patmos kostade dom 1000 stycket.

Det kommer ett glatt SMS från Maggnet som nu har installerat sig på Kalymnos på sin balkong med härlig utsikt och Jägermeister i glaset.

Efter att ha kört nordkusten så långt vägen går till bortre änden av Potami beach vänder vi hemåt. Dax för lite vin på balkongen och att smälta dagens intryck medan vi spelar en omgång yatzi.

Nu är det dax för en kväll hos Georgios och vi valde mixed grill som är en magnifik anrättning med alla möjliga sorters kött. Lamm, kyckling, nöt, fläsk och keftedes som smakar härligt. Vi blir proppmätta men det finns ändå mera kvar på fatet. En mycket söt grårandig katt med vackert sneda ögon som ser ut att vara kantade med eyeliner får del av resterna.

Till sist är den så mätt att den sätter igång att tvätta sig med belåten min. Jag kliar den lite bakom örat och den börjar spinna för fullt. Plötsligt tar den ett jätteskutt rakt upp i famnen på mej och spinner och stryker sig för att visa sin tacksamhet för skrovmålet. Sen upprepar katten proceduren med Leffe som dock inte blir lika glad när han får känna på kattklorna med sin bara ben. Den katten var så go så den skulle jag vilja ta med mig hem.

Sista dagen var det bada och sola som gällde. Det lär dröja länge till nästa chans, suck. Vi köper pajer till lunch som vi avnjuter på balkongen i halvlek.

På kvällen lyckas vi med förenade krafter få ihop väskorna som är välfyllda med olivtvål och annat livsnödvändigt.

Tidigt på söndagmorgonen bär det så åstad hemåt. Vi tyckte faktiskt att det skulle bli riktigt roligt att komma hem den här gången eftersom vårt badrum blivit renoverat under vår frånvaro. Nu skulle vi hem och se hur det blev med kakel och klinkers och allt. Härligt!

Nästa år väntar Grekland på oss igen. Men först väntar Kalimerafesten!

Agge

Patmos på Kalimera » | Samos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera