Två fina veckor på Skiathos

24 juni Klockan ringde 02.30. Det märkliga är hur pigg man är när det är något roligt man ska iväg på. Taxin hämtade oss kl 03.45 för vidare färd ut till Arlanda.

Första omgången Yatzy på den här semester ägde rum på Arlanda kl 04.30. Yatzy har vi alltid med oss när vi reser och det är dessutom samma spel som varit med i alla år. Hoptejpat ett flertal gånger och mycket väl använt. Planet lyfte endast 30 min försenat!

Redan kl 12.00 var vi i vår lägenhet (Stelios, som varmt kan rekommenderas) i utkanten av Skiathos stad. Snabb ompackning i ryggsäcken och iväg ut på stan. Den efterlängtade första Mythosen och salladen med goda vänner som samma dag skulle ta båten vidare till Alonissos.

Den första ölen tog vi nere på hamnpromenaden. Ett gytter av restauranger och barer och DYRT!! I anslutning till hamnpromenaden ligger gamla och nya hamnen. Från den gamla hamnen går utflyktsbåtarna och vid den nya hamnen, som bl a är gästhamn, ligger det lyxbåtar. Därifrån går även dom stora färjorna och Dolphin-båtarna.

Vi hade bestämt oss för ett dopp på väg tillbaka till lägenheten och tog en promenad genom den gamla delen av stan bort till den lokala stranden Megali Ammos. Vägen dit var otroligt charmig med gränder som vindlade hit och dit och Bouganville överallt. En fantastisk utsikt över staden och halvön Bourtzi. Megali Ammos var inte speciellt rolig, men det är ju sällan stränder i direkt anslutning till städerna. Den dög dock utmärkt för första doppet på Skiathos.

Tillbaka i lägenheten ville vi ju givetvis ha vår eftermiddagsdrink (Campari, juice och mycket is). Det fanns ingen is i lilla frysfacket. Så min vän bestämde sej för att ordna det ändå. Sagt och gjort. I Supermarket gick det inget vidare, men däremot på vår "kvarterskrog" Edem fick hon den efterlängtade isen. Vi kan varmt rekommendera maten på Edem, även om läget kanske inte är det roligaste. Drink och en god bok på balkongen innan det var dags att återigen gå de 750 m in till stan.

Första vändan in till stan tog vi den stora gågatan Papadiamantis, som senare under veckan fick oss att drabbas av panik. Otroligt trångt på kvällarna och inte ett dugg mysigt. Ruskig turistfälla! Så när vi nu skulle gå in för andra gången samma dag tog vi vägen förbi sjukhuset precis ovanför havet istället. Om man går den rakt fram kommer man så småningom fram till något som vi kallade för "trappan". En gata i gamla delen av staden med långa trappsteg där den ena trevliga restaurangen efter den andra ligger. Om man stannar till på någon av de tre första, kanske t o m den allra första La Casa, har man en otrolig utsikt över staden. Vi åt där första kvällen. Tzaziki, grillspett och två öl för 180 kr.

Ju längre ner man går i trappan ju livligare blir det. Den slutar i ett par barer och sedan är man nere i den gamla hamnen. Vi gick ut till halvön Bourtzi där det finns en friluftsteater och ett café. Man sitter precis ovanför havet. Det är garanterat det mysigaste fiket på Skiathos. Två kaffe (filter) 40 kr. Tog Papadiamantis hem, men bestämde oss för att försöka undvika den resten av tiden.

25 juni började med frukost. Färskt bröd och tomat, mums!

På Skiathos har dom en förträfflig busslinje som går från centrala stan ut till Koukounaris som är den mest kända stranden. Bussarna går så ofta att det aldrig blir speciellt lång väntetid. Det är 26 hållplatser och det finns stränder nästan vid varje. Vi tog bussen vid hpl nr 5 och åkte till hpl 26. Det kostade 10 kr/pers. Sedan var det en kort promenad till höger om kiosken som tog oss till Banana Beach. Vi hade hört mycket om den innan vi åkte ner, men vi tyckte nog att den såg ut som stränder gör mest. Solstolar, parasoll och en massa aktiviteter. Vi bestämde oss därför för att klättra runt klipporna till höger. Klättra är en överdrift, det går en väl synlig stig runt, och kom till Little Banan Beach istället. Den var klart mysigare. Lite lugnare och inga aktiviteter.

Nu är ju inte det en strand för dom som inte gillar att folk badar nakna eller föredrar en partner av samma kön. Nästan uteslutade nakenbadare och gayfolk. Vi behöll byxorna på och låg lite avsides. Det går en båt från Little Banana Beach till stan varje dag vid 17-tiden. Dom tutar när dom är på väg att lägga till. Vi valde att ta bussen hem eftersom vi bedömde att vi hade tillbringat nog med tid i solen första dagen. Det var ju också en upplevelse. Bussen var full redan när vi klivit på vid hpl 26, men inte gjorde det något. Den stannade vid varje hpl och tog upp fler.

Ni anar inte hur mycket folk det kan få plats i en buss!! Sedan gällde det att trots all trängsel hålla koll på när man själv skulle av och innan dess hinna trycka på dom små svarta knapparna i taket (som inte satt speciellt tätt). Vi lyckades alla dagar utom två att komma av vid rätt hållplats, men avstånden är ju inte så långa så det gjorde inget. När bussen sen väl stannat gällde det ju att komma av också! Men trots all denna trängsel så log bara alla och försökte på alla tänkbara sätt flytta sej så att vi som skulle av kom av.

Bussresorna på Skiathos kommer vi alltid att minnas med ett leende. Missa inte det!! Och ha inte ryggsäcken på ryggen!! Middag på Roda som ligger på en tvärgata från Papadiamantis. Tzaziki, kycklingfilé och en flaska hyfsat rött vin för 220 kr. Efter maten tog vi en promenad ut på klubbgatan. Den ligger en liten bit utanför själva stadskärnan om man går åt vänster på hamnpromenaden. Det var väldigt lugnt när vi gick där, men vi var nog ute för tidigt. Vi är inte ute efter att hålla igång, men titta lite vill man ju gärna.

26 juni tog vi bussen till hpl 25. Där går det en asfalterad väg rätt upp mot mitten av ön som leder till en strand som heter Agia Eleni och även till den omtalade Hidden Beach. Det tar inte lång tid alls att gå till dom här stränderna. Till Eleni tog det 10 min och till Hidden 20 min.

Vi gick till Hidden Beach först, men den såg ruskigt trist ut, så vi gick tillbaka till Agia Eleni. Det är en väldigt trevlig strand. Dom gamla vanliga solstolarna, men betydligt lugnare än Banana Beach. Vi höll oss på den vänstra delen av stranden. Där var det fantastiskt mysigt att snorkla. Om man simmar runt klipporna finns det en urläcker lite strand mellan klipporna och grottor. Missa inte det. Det fanns två enkla tavernor på stranden. Fyra Mythos och två Saganaki för 190 kr. På kvällen åt vi middag på Primavera som ligger på torget vid kyrkan i gamla stan. Blåa och gula dukar på borden! Tzaziki, Spaghetti Marinara (hur god som helst), Greek Pizza (för mycket ost) och två Mythos för 230 kr.

 

 

27 juni vaknade vi till en grå himmel! Optimister som vi är bestämde vi oss för att det skulle spricka upp frampå förmiddagen. Vi packade ihop våra saker och tog bussen till hpl 26 och Koukounaris. Den stranden hade vi läst mycket om. Bl a att den ska vara en av Europas finaste stränder. Sådana omdömen blir ju aningen färgade av vad man själv uppskattar för sorts stränder. Vi gör det inte! Vi tyckte det var skönt att vi bestämt oss för att åka dit när det var dåligt väder.

Ingen strand att slösa en dyrbar semesterdag på. Den är stor och lång! Solstolar, parasoller, tavernor och massor med aktiviteter. När vi kom dit gick vi till höger och klättrade återigen runt klipporna och där låg det en liten lugn strand. Eftersom det var dåligt väder bestämde vi oss för att för en gångs skull hyra varsin solstol och ligga och läsa hela dagen. Det kostade 80 kr. Det var riktigt kallt och det kom regnstänk mellan varven. Vi stod inte ut längre än tre timmar innan vi tog bussen hem igen. Det fick bli balkongsittning resten av dagen. Åt middag på Alexandros i gamla stan. Bra mat, men tråkig personal. En grekisk sallad, två kycklingsouvlaki och två Mythos 230 kr.

28 juni tillbringade vi av olika skäl åter på Agia Eleni. En för oss perfekt dag på många sätt. Äntligen fick vi se en bläckfisk när vi snorklade! Vid våra promenader i gamla stan hade vi sett ut en restaurang som vi skulle äta på just den här dagen. Den heter 1901. Den är jättemysig. Dessutom har dom en musikant som varje kväll spelar saxofon och sjunger gamla låtar som alla hört förr och kan texterna till. Efter att ha fått sitta i baren och vänta på ett ledigt bord fick vi ett bord för två alldeles intill ingången till restaurangen. Det är i dörröppningen där som "Vlado" står och sjunger och spelar. Självklart fick han syn på att vi sjön med hela tiden, så han lämnade över micken till oss, till övriga gästers stora förtjusning. Tzaziki, två fiskrätter (grillad), riktigt fint vitt vin, efterrätt och kaffe, 600 kr (inkl ölen i baren). Av alla tavernor och restauranger vi besökte blev det här favoriten. Om man går åt vänster när man går ut från 1901 har man nästan omgående till höger en av dom gayklubbar som finns på ön.

29 juni åkte vi båt till ön Tsrougia. Det fick man inte missa hade vi hört. Vi undrar varför?! En riktigt trist och dessutom smutsig strand. Det finns en strand till, men den låg på andra sidan ön utan solstolar och parasoller. Vi trodde inte att vi skulle hinna dit och tillbaka igen innan båten skulle gå tillbaka till stan, så vi stannade kvar. Åker man inte hit så har man inte missat något! När vi kom tillbaka till stan tog vi varsin Frappe med glass på hamnpromenaden, 100 kr. Middag åt vi på Folia i gamla stan. God mat och trevlig personal. Tzaziki, Saganaki, fisk (urläcker), lamm och två Mythos, 210 kr.

30 juni åkte vi buss till hpl 24 och följde skyltarna mot Mandraki Beach. Man kan gå av vid hpl 23 också men då är hela vägen (ca 20 min) i djup mjuk sand som man blir ruskigt trött i benen av. Går man den väg vi gick så är det en ganska ordentlig väg/stig genom skogen som då erbjuder en del skugga också. En mysig strand utan alla tillbehör. Det fanns två tavernor. Vi åt på den blå/vita. En grekisk sallad, en hamburgare och fyrka burkar Mythos 130 kr. Åkte hem från stranden så sent att vi fick sittplats på bussen!! Middag på Chez Julien i gamla stan. En lugn restaurang med skaplig mat. Tzaziki, grillad fisk, köttkebab, en liter husets vin 300 kr.


1 juli tog vi bussen till hpl 24 igen och tog åter vägen mot Mandraki Beach. Vi tänkte besöka en strand som heter Elias och ligger till höger om Mandraki. Den promenaden tog bara fem min längre tid. Elias var inte så rolig. Det hade blåst ganska mycket några dagar. Stranden var full av sånt som blåst omkring eller kommit upp med vågorna. Annars är ju just det att det fläktar lite mer på den norra sidan av ön en skön fördel. Vi gick så långt vi kunde åt höger på stranden och upptäckte återigen att på andra sidan klipporna låg det ytterligare en strand. Vi hittade en stig som ledde uppför klipporna, ganska brant och högt.

Vi klättrade upp och fick då se en helt underbar strand, Agistros Beach. Ganska lång och bred. I och för sej med solstolar och bastparasoller, men bara 20 grupper med stora mellanrum. En urmysig taverna med öns godaste porksouvlaki och fantastisk kalamares. En brant klättring ner, men med en väl anlagd stig/trappa. När man kommer ner för stigen och går direkt till vänster på stranden hittar man dessutom ställen där man kan ligga helt ostörd, även om hela stranden är ostörd i jämförelse med andra stränder på Skiathos.

Det var så skönt att äntligen hitta något som ändå liknade dom tomma och ensamma stränder vi har hittat på andra öar i Grekland. Vi njöt i fulla drag. Åt lunch på tavernan. Kalamares, grekisk sallad, två brk Mythos och två ouzo 190 kr. Just den här dagen hade vi bestämt oss för att stanna länge på stranden och titta på solnedgången. Vi hade med oss lite att äta och vin. När solen väl började gå ner blev det molnigt!! Så vi missade en färggrann solnedgång som vi hoppats på. Det gjorde inget. Vi drack vin och hade det mysigt ändå. När vi kom gående mot busshållplatsen stod bussen redan där, men vi orkade inte springa.

Busschauffören fick syn på oss på långt håll och tecknade åt oss att hanväntade. Vad underbart vänliga dom är! Det skulle varit här i Stockholm det..! Det fick bli middag på "kvarterskrogen" Edem eftersom vi kom hem relativt sent. Tzaziki, porksouvlaki, kycklingfilé, två stora flsk Mythos och en liten flsk vatten 160 kr.

2 juli blev det båttur. Man måste ju se Lalaria när man är på Skiathos. Det är en strand man bara tar sej till med båt, med vita klippor och vita stenar på stranden och på botten. Fantastiskt vackert. Vilken färg havet fick av dom vita stenarna! Vi hade tur för det är inte alltid båtarna kan lägga till vid Lalaria. Det beror på hur det blåser. Men den här dagen gick det bra och vi stannade där ca en timme. På vägen dit åkte vi förbi stränderna på den östra sidan av ön. Vi åkte ganska nära land och tyckte inte att dom såg så märkvärdiga ut. Inte direkt fulla av folk och inte lika exploaterade som stränderna på södra delen av ön.

Vi åkte även förbi Blue Cave och Dark Cave. Vi förstod inte vad som var så märkvärdigt, men fotograferade snällt när alla andra gjorde det. ;o) Kastro, den gamla huvudstaden, fick vi också en skymt av. Han som körde båten sa att det skulle blåsa upp igen, så det blev ingen rundtur runt ön som vi blivit lovade utan vi åkte till en ö som heter Arkos för att sola och bada. En väldigt liten strand med en taverna. Inget märkvärdigt alls, men helt okej. När vi kom tillbaka till stan tog vi varsin Frappe med glass på fiket på Bourtzi 50 kr. Alltså hälften av vad det kostar på hamnpromenaden! Åt middag på Stamatis Agelos i trappan. Grekisk sallad, svärdfisk, red snapper, en flsk vitt vin och kaffe 510 kr.

 

 

3 juli åkte vi tillbaka till Agistros Beach. Promenaden dit tar ca 35 min. Det är uppåt en bra bit innan man kommer till toppen och promenaden ner mot stranden börjar. Otroligt svettigt! För att inte tala om på eftermiddagarna när man skulle därifrån i nästan 40 graders värme! Mycket vatten, pauser i skuggan av alla pinjeträd och en långsam takt. Men jag kan garantera att det är värt det. När man står högst upp och ser havet och har pinjeskogen under sej som en tät regnskog, blir man så lycklig.

Skiathos är en fantastiskt vacker ö. På kvällen var det en utomhuskonsert på Bourtzi med Skiathos Filharmoniker. Vi bestämde oss för att köpa med oss gyros och vin, 70 kr, och sitta där och lyssna. Det var mysigt. Avslutade kvällen på fiket med Frappe igen!

4 juli återvände vi till Agia Eleni. Det märktes att högsäsongen hade kommit igång. Väldigt mycket folk överallt. Nu fick vi stå i bussen både till och från stränderna. Min vän fick något hårt i rumpan på bussen på morgonen, och när hon vänder sej om är det en liten engelsk dam som försöker ta sej av bussen som säger "Oh, excuse me! It's only a cucumber..." med ett stort leende. Det skrattade vi åt hela dagen sedan. På kvällen bestämde vi oss för att gå ut tidigt och försöka få ett bord på Vindmill.

Det är en mycket omtalad restaurang som ligger i en kvarn högst upp i Skiathos stad. Det är den äldsta byggnaden i stan och otroligt fint renoverad, och med en hänförande utsikt över stan. Det är jobbigt att ta sej upp dit och svetten formligen rann om mej när vi kom upp. Vi lyckades, trots att vi inte bokat bord, att få ett bord för två. Men dom som kom efter oss utan att ha bokat bord, fick snällt vända och gå ner igen. Är man på Skiathos ska man absolut äta här en gång i alla fall, men boka bord. Det finns så många fina bord med vidunderlig utsikt, men dom kommer man bara över om man bokar bord innan. Vi åt sallad, oxfilé med honung och ingefära, svärdfisk, två öl och kaffe 400 kr. Mycket god mat, men ska man äta här bör man ta med den stora plånboken och unna sej en riktigt fin middag. Dom har fantastisk god mat, efterrätter och fina viner.

5 juli Agistros Beach igen. Det blev favoritstranden. Jag har inte nämntstränderna på den södra sidan av ön. Dom ligger som ett pärlband utefter kusten och busslinjen. Tyvärr ser alla likadana ut, tycker vi. Solstolar, parasoll, tavernor, barer och massor med aktiviteter. Gillar man det är dom säkert jättebra, men vi gör inte det. Vi besökte inte en enda av dom stränder som ligger på södra kusten, men dom syntes bra från bussen och deträckte. Vi åt middag på 1901 igen. Tzaziki, kycklingfilé och 1 liter husetsvin 290 kr.

6 juli Agistros Beach igen. Nu gällde det att njuta så mycket som möjligt av dom sista dagarna, så därför blev det favoritstranden igen. Extremt varm dag. Två besök på tavernan för att söka skugga och släcka törsten... Middag på Kontiki i "trappan". Där åt jag, utan överdrift, mitt livs godaste pizza, och jag har ätiti några stycken. Min vän åt Spaghetti Carbonara och så drack vi husets röda, 210 kr.

7 juli Vår sista soldag och vi valde den långa promenaden till Agistros igen! Nu började det bli mycket folk även på den här lugna stranden. Vi var väldigt överens om att det skulle bli skönt att åka hem nu. När vi tog eftermiddasdrinken på balkongen kom han som ägde huset och frågade om vi hade haft bra veckor. Och det hade vi ju! H

an tyckte vi gjorde rätt i att åka hem nu när det skulle börja regna... Vi trodde han skojade, men ett par timmar senare öppnade sej himlen och vi fick svaret på hur det kommer sej att Skiathos är en så fantastiskt grön ö. Vad det regnade!! Helt otroligt.Där sprang alla människor som yra höns för att hitta något ställe att äta på UNDER TAK!!! Till slut kom vi fram till Bonaparte som ligger på en tvärgata till Papadiamantis. Det är en svenskägd restaurang, med menyer på svenska... Dom lyckades i alla fall fixa två hyfsat torra platser åt oss. Vi såg ut som dränkta katter, men vad gör det. Små stekta fiskar och ouzo, Thai Biff och en liter vin 310 kr. På vägen hem stannade vi till på 1901 för att säga hej då. Drack varsin ouzo och sjöng lite med Vlado.

8 juli Hemresedag och det vet ju alla hur det är. Vi kom iväg 12.30 från Skiathos mot Arlanda, endast 30 min sena.

För att sammanfatta vår resa till Skiathos. Vi åkte senare än vad vi brukar göra och kommer inte att göra det igen. Alldeles för mycket folk för att det ska kunna anses som mysigt. Skiathos är en mycket vacker ö med härliga stränder och god mat. Tyvärr alldeles för turistig. Allt kändes så tillrättalagt. Men trots det så rekommenderar jag varmt Skiathos som resmål, men undvik högsäsong, Papadiamantis och hamnpromenaden! ;o)

När jag läste om stränderna på nätet innan vi åkte ner så beskrevs alltid promenaderna till de närmsta norra stränderna som nästan strapatsrika. Tro inte på det! Det var inte ett dugg jobbigt. Och när jag läste om klättringen på klipporna mellan de olika stränderna så undrade jag om man skulle ta med sej rep och hakar och sånt, ;o) men det räcker gott med ett par sköna skor! Det syns alltid tydligt var folk brukar gå. Dessutom står det på många ställen att man mer eller mindre måste ha bil eller moped för att ta sej till dom norra stränderna på västra delen av ön, det stämmer inte heller. Nästa år blir det en betydligt mindre ö, utan flygplats...

/Anette

Skiathos på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera