Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vår grekiska favoritö Egina

Detta brev är en liten beskrivning av Egina. Vi är en familj på tre personer med en nu fjortonårig flicka. Vi hamnade av en ren händelse på Egina för några år sedan efter att ha besökt en del andra platser i Grekland. Då vi i somras var på den fjärde resan hit, den tredje i följd, så tror vi oss känna till ön en del och som ni kanske förstår så trivs vi där väldigt bra. Närheten till Aten, den lilla grannön Agistri samt Poros och Hydra dit det också går utflykter gör att man inte behöver vara sysslolös om man tillhör gruppen som hela tiden vill att det ska hända något.

Om man åker charter hit till denna ö så är det Apollo som är enda svenska alternativ, tidigare har även Ving haft resor hit, och man hamnar då oftast i Agia Marina. Denna by som till stor del är helt anpassad för turister består av en stor genomgående gata med restauranger och affärer, det tar cirka en kvart att i lugn takt avverka denna gata om man inte stannar till på något trevligt ställe som det finns väldigt gott om i denna by. På tvärgatorna finns det även en del små butiker och restauranger som är väl värda ett besök. I byn finns också öns bästa strand för bad och sol, här finns direkt på stranden också ett litet antal trevliga restauranger och barer att besöka så man behöver inte lämna stranden om man inte vill på hela dagen.

 

 

Om man vill titta sig omkring på ön så finns det väl inte så mycket att se och göra här, själv har vi sett det som finns att se och göra på ön, en väl bevarad ruin efter ett tempel högst uppe på bergen, det finns en fantastisk katedral mitt på ön och i anslutning till denna så ligger ett kloster. De gamla husen på bergssluttningarna är också en fantastisk syn, hur har någon kunnat leva här i dessa branter. Om man vill ha lite mer liv och rörelse så finns Egina stad på andra sidan ön, dit man kommer med färjorna som går i trafik mellan öarna och Pireus, till Agia Marina går det endast en liten "sommarfärja", en stad med cirka sju till åtta tusen invånare och ett hektiskt liv med en livlig trafik och kommers och en massa serveringar längs med hela hamnen dit det kommer en massa båtar hela tiden.

I staden hittar man det vanliga vardagsgrekland och inte bara det vanliga turistköret, härifrån ser man också grannön Agistri som är väl värd ett besök, har bott där en vecka för några år sedan, och missa inte Mike på stranden där, mannen som ni säkert läst om i något resebrev från Agistri. resan tar bara 15 - 20 minuter. Eftersom vi nu varit här några gånger så har vi också fått en del Grekiska vänner, särskilt då vår dotter, och detta gör semesterresan ännu trevligare.

Då vi bott i Agia Marina där de flesta hotellen finns så är det här vi tillbringat de flesta kvällarna och det finns ett ganska stort utbud av restauranger och en del musikbarer också, inget högtryck för ungdomar mer än under högsäsongen, och en del av dem är riktigt bra. För er som kommer att besöka ön kan vi rekommendera maten på Achilion, här är maten alltid mycket bra och deras gyrostallrik eller kycklingen med vitlökssås slår det mesta, sen har vi La Mirage med hela greklands mest fantastiska Kleftiko som går att få.

För den som vill åka till stan så går det bussar ofta hela dagen och kvällen, dock inte senare än tio eller elva men det spelar ingen roll då taxi kostar 7.50 euro. Om man träffar på "rätt" busschaufför så är denna resa en upplevelse utöver det vanliga, man bör dock inte vara nervöst lagd då hastigheten ibland kan tyckas väl hög på den slingriga vägen över ön. Bussen passerar föresten också både det sevärda templet och katedralen på sin väg.

Det finns också ett par andra små byar på ön, Perdika som är en liten by vid havet och några hotell samt restauranger för turisterna. En annan liten småstad är Souvalla dit många inhemska sommargäster kommer till sina sommarhus, det tar cirka tio tolv minuter med bil mellan Agia Marina och hit, och här kan man också besöka restaurangerna och upptäcker då att det stora grekiska inslaget av turister och sommargäster gör priserna betydligt lägre än i Egina stad och Agia Marina.

Då vi har åkt till Grekland under flera år så har vi reagerat på nedgången av turister, många pekar på de ökande priserna men det har vi inte märkt av mer än här hemma. Exempel, Amstel öl halv liter 1,80, halv liter vitt vin 2.00, maten om man äter grekisk mat, och då den som är riktigt god och bra, grekisk sallad 4.00, gyrostallrik 5.50. kleftiko 6.50 o.s.v.

Ön är helt klart värd ett besök om man vill ha lite semester med valfrihet, slappa på stranden, åka till stan, sightseeing, andra öar eller Aten.

Hälsningar Johnny med familj

 

Egina på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera