Egina i Grekland

Egina in English. Egina suomeksi.
Egina i Grekland.Egina, eller Aegina, tillhör de Saroniska öarna som ligger mellan Aten och östra Peloponessos. Närmsta grannöar är Agistri och Poros. Egina har en stor befolkning för att vara en så liten ö, Egina har cirka 13 050 invånare och öns yta är 77 km2. Den största byn är Egina stad där det bor cirka 6 870 personer. Högsta berget heter Mount Ellanio och mäter 532 meter över havet.

Egina är en ö med ett rikt grekiskt vardagsliv. Med båt tar det bara en timme att resa hit från Aten. Det märks, inte minst på helgerna då många atenare byter storstadens stress för en weekend på Egina.

Egina är mest känd för Temple of Aphaia som ligger ovanför turistorten Agia Marina. Egina är även omtalad för sina pistagenötter, de anses vara de bästa i hela Grekland. Pistageträd växer på många ställen på ön. Från håll ser de ut som olivträd, men vid en närmare titt ser man att det är pistagenötter som växer, och inget annat.

Det jag gillar mest med Egina är Egina stad. Framförallt för att det finns så många bra restauranger och tavernor. Här får man sannerligen möjlighet att botanisera i det grekiska köket när det är som bäst. Och det är tack vare att det nästan bara är greker som reser till Egina.

Pistagenötter växer på Egina.

Egina är bland annat känt för sina goda pistagenötter.


RESA TILL EGINA
Från sommaren 2016 går det charter med Apollo till Egina
, efter att ha legat nere under många år. Att resa hit på egen hand är enklare än att resa till alla andra öar i Grekland. Du flyger till Aten, tar flygbussen eller tunnelbanan till Pireus, och därifrån färja eller flygbåt över till Egina. Båtarna går i skytteltrafik.

Egina har även mycket bra båtförbindelse med öarna Agistri, Poros, Hydra, Spetses, samt med MethanaPeloponessos.

Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT
Bussförbindelserna är tyvärr inte lika bra som förr om åren
. Bil- moped och cykel finns att hyra i bland annat Egina stad och i Agia Marina. Precis som på Spetses finns det många hästdroskor i Egina stad. Så om du gillar hästar kan du följa med på en tur runtom i staden. Hästdroskorna står parkerade vid färjeterminalen.

BYAR
Öns huvudstad heter praktiskt nog också Egina
(se bild överst på sidan). Det är en trevlig stad som är full av liv och rörelse året om. En jämförelse med Aten är inte helt fel, fast Egina stad är förstås mycket, mycket mindre. Hamnpromenaden är lång och till bredden fylld av tavernor, barer och kaféer.

Hamnen i Egina stad.

Hamnen i Egina stad.


Souvala. Egina.

Souvala som ligger 10 km öster om Egina stad.


På kvällarna är det full rulle på hamnpromenaden, tavernor och kaféer fylls snabbt upp av förväntansfulla gäster. Här kan man bli sittandes länge och titta på det rika folklivet. Riktigt trivsamt om du frågar mig.

Min favorittaverna heter Maridaki som ligger en bit till höger på hamnpromenaden (om du har näsan mot stan). Bakom hamnpromenaden breder ett virrvarr med gränder ut sig, här ligger små affärer av alla de slag, bland annat en fisk- och grönsaksmarknad. Är du sugen på att bada finns det en liten strand - Avra beach - till vänster om hamnen, precis innan de arkeologiska utgrävningarna i Kolona.

Cirka 10 km söder om Egina stad ligger Perdika som är en fiskeby med många fisktavernor och kaféer. Härifrån kan man åka badbåt till den obebodda lilla ön Moni som ligger strax utanför.

En annan trevlig fiskeby är Souvala 10 km öster om Egina stad. Här finns också en mängd tavernor att välja mellan. Även lilla Vagia på nordöstra Egina är en mysig fiskeby med flera pensionat och tavernor.

BAD & STRÄNDER
Egina har hyggliga stränder
, men inte så att man gör vågen. I alla fall inte om man jämför med öar som Naxos och Paros. Inte för att det saknas stränder, för det gör det sannerligen inte, det finns hur många som helst.

Tavernor i Perdika. Egina.

Tavernor i Perdika.


Den bästa - och populäraste - stranden finns i turistorten Agia Marina på östra sidan av Egina. Stranden är extremt långrund och passar perfekt för småbarn. Vuxna måste gå bra långt för att vattnet ska nå över knäna. Se även bild längst ned på sidan.

Ovanför stranden, och längs huvudgatan en bit bakom, finns en uppsjö tavernor och barer. Utefter huvudgatan ligger även en mängd affärer, mest souveniraffärer, men även klädbutiker och supermarkets. Kort sagt finns allt man tänka sig i Agia Marina, det är ju trots allt Eginas största turistort.

Marathonas - mittemellan Egina stad och Perdika - är en annan ganska okej strand. Andra stränder är Souvala, Aiginitissa, Kamares, Prosinemo samt stränderna i Vagia. Om du bor i Egina stad så har du nära till Avra beach.

SEVÄRDHETER
Eftersom Egina bara ligger en timmes båtresa bort från Aten
, är det dit du ska åka för att uppleva några av världens viktigaste sevärdheter.

Men du måste inte åka till Aten om du är intresserad av gamla tempel och märkliga kyrkor, sådana finns även på Egina. Öns intressantaste sevärdheter är Temple of Aphaia från 500-talet f.Kr, och Agios Nektarios Monastery, som inte liknar något annat kloster jag har sett i den grekiska övärlden.

Läs om Temple of Aphaia och Agios Nektarios här »

Vagia beach. Egina.

Vagia beach.
HOTELL & PENSIONAT
Hotell och pensionat finns över hela Egina
, störst utbud finns förstås i Egina stad. Vill du bo nära en strand väljer du att bo i Agia Marina, eller varför inte i Vagia. Rumsuthyrare möter inte upp båtarna i hamnen. Om du inte har bokat i förväg får du alltså leta på egen hand. Vilket kan vara knepigt, inte minst om du kommer till Egina under högsäsong, eller på en fredag eller lördag, då det mesta är uppbokat av helgfirande atenare. Läs här hur det gick för oss när vi kom till Egina en fredag utan att ha bokat rum.

Med andra ord är min rekommendation att boka rum i förväg, och det oavsett när du kommer till Egina.

Här är tips på tre bra hotell i Egina stad.

Hotel Rastoni »

Electra Pension »

Klonos Anna »

Här är tips på ett bra hotell i Agia Marina.

Angela Hotel »

Boka andra hotell och pensionat på Egina här »

Temple of Aphaia. Egina.

Temple of Aphaia.


Agia Marina på Egina.

Agia Marina på Egina.


MER OM EGINA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Bilder »
Resebrev »
Blogg »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Egina »
Rum med utsikt »
Agistri - närmsta ö »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Egina »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

Boka hotell »

Kalispera.se »

Picturesfromgreece.com »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera