Pireus hamn i Aten

Pireus i Grekland.

Pireus (eller Piraeus) är den största hamnen i Aten. De andra stora hamnarna är Rafina och Lavrio.

Från Pireus går det båtar till nästan hela övärlden. Det är i stort sett bara de joniska öarna som inte trafikeras från Pireus. Som alla stora hamnar är Pireus en bullrig, rörig och bångstyrig plats. För de allra flesta är Pireus en plats som man åker till öarna ifrån, eller anländer till när man ska flyga hem.

I Pireus finns förstås alla faciliteter man kan tänka sig, som affärer, resebyråer, banker och bankomater, kaféer, tavernor, ouzerior, bagerier, gyroställen och bagageinlämning. Den bästa tavernan i Pireus anses vara Rakadiko.

Vare sig du kommer med buss, taxi eller tunnelbana så hamnar du direkt mitt i smeten. Det är omöjligt att missa de stora pirerna där båtar av alla slag väntar på att ge sig ut i övärlden. Resebyråer finns på tunnelbanestationen, utanför tunnelbanestationen och längs gatorna i hamnen. (Du kan även köpa båtbiljetter på flygplatsen.) Fråga på resebyrån varifrån din båt avgår. Hamnområdet är nämligen gigantiskt. Många av båtarna går som väl är från en pir nära tunnelbana och buss, bland annat Blue Star Ferries.

Boka färjebiljetter online här »

Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

Pireus tunnelbanestation.

Pireus tunnelbanestation till vänster. Trappan går till hamnen.
RESA TILL PIREUS FRÅN ATENS FLYGPLATS
En av de vanligaste frågorna vi får är hur man tar sig från flygplatsen till Pireus, och hur lång tid det tar. Det finns tre sätt att ta sig till Pireus: buss, tunnelbana och taxi. Vilket som är bäst råder det delade meningar om, personligen föredrar jag tunnelbanan.

Buss
Busshållplatsen ligger precis utanför ankomstterminalen. Bussen heter X96 och trafikerar Pireus dygnet runt. Dagtid går bussen upp till sex gånger i timmen, och under natten två gånger i timmen. Biljetten kostar cirka 6 € och köps i en liten kur vid busshållplatsen. Biljetten ska stämplas i en maskin när du kommer in i bussen.

Bussresan till Pireus tar cirka 1 ½ timme, men resan kan ta både kortare och längre tid beroende på hur trafiken är. Från slutstationen i Pireus har du nära till resebyråer, och till piren där bland annat Blue Star Ferries färjor avgår.

Buss X96 till Pireus.

Buss X96 utanför Atens flygplats.


Blue Star Ferries i Pireus.

1: Tunnelbana. 2: Blue Star Ferries pir. 3: Flygbussen stannar.


Taxi
Taxistationen ligger också utanför ankomstterminalen. Du kan inte missa den, för där brukar stå hundratals gula taxibilar på kö. Med taxi tar det mellan 40-60 minuter till Pireus. Priset ligger på mellan 50-60 €. Fråga om priset innan du sätter dig i taxin. Be att få åka till Blue Star Ferries terminal så har du nära till det mesta.

Tunnelbana (Metro)
Även tunnelbanestationen ligger utanför ankomstterminalen. Väljer du tunnelbana måste du byta linje i Monastiraki, men det är inte svårt. Resan tar cirka 1 timme och kostar 9 €. Tunnelbanan går varje halvtimme mellan 05:30 och 23:30 (med reservation för ändringar).

Slutstationen ligger centralt i Pireus, nära Blue Star Ferries. Se upp för ficktjuvar om det är mycket folk på tunnelbanan.

Tunnelbanan till Pireus.

Tunnelbanan är väl skyltad.
BOKA HOTELL
Även om Pireus kanske inte är en plats man väljer att semestra
på måste man ibland stanna över natten. Man kanske landar sent i Aten och ska med en tidig båt. Då är det smidigt att sova en natt i Pireus. Utbudet är stort, och svårigheten är att välja.

Här är de hotell i Pireus som bokats flest gånger via Kalimera. De är sorterade efter popularitet.

Argo Hotel Piraeus »
Pireaus Dream Hotel »
Lilia Hotel »
Electra Hotel Pireus »
Acropole Hotel »
Anita Hotel »
Faros II »
Triton Hotel Pireus »
Hotel Ionion »

Boka andra hotell i Pireus här »

Hamnen i Pireus.

Det bästa med Pireus är att äntra en färja och åka ut i övärlden.


Blue Star Naxos i hamnen i Pireus.

Blue Star Naxos i hamnen i Pireus.

Blue Star Naxos går till Syros, Paros, Naxos, Santorini, Amorgos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Donoussa och Astypalea.


MER OM PIREUS

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Aten »
Lavrio hamn »
Rafina hamn »
Karta »
Forum Pireus »
Kea - närmsta ö »
Bilder på färjor »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Pireus »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2017 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera