Resebrev från Grekland 2004

 

© Text & bild: Janne / Kalimera

Serifos

På Serifos finns det många fina stränder, detta är en av de trevligaste. Stranden heter Agios Sostis och har fått sitt namn efter kyrkan ni ser till höger. Bakom kyrkan kan man bada från klippor. Vår favoritstrand på Serifos är dock en helt annan.



I den lilla sömniga, tysta (helt fri från mopeder och bilar) och bedårande byn Kalitsos mötte vi Georgios. Han hade precis skördat årets vindruvor och skulle nu förbereda druvorna för jäsning. Georgios berättade hur processen gick till, från plockning av vindruvorna, via stampandet med fötterna och ända fram till det färdiga vinet. Inga kemikalier sa han säkert tio gånger. Det var han noga med. Han bjöd på sina egna oliver och sitt egna från vin från 2003. Vi kunde inte ta oss härifrån, det var en magisk plats och en särdeles intressant människa. Det blev en del vin...




Det fantastiska torget i Chora, en by som inte bara är vacker på håll, nu tillhör även Chora på Serifos en av våra absoluta favoritbyar. (Finns det ingen ände på alla fina byar?) På torget finns en taverna, ett kafenión och ett ovanligt vackert stadshus. På "kafeniónet" spelade de bra musik, varje dag var vi dit och lånade skivor som vi sedan kopierade till vår dator. En dag när det var kallt (som f-n) blev vi serverade varm choklad och "Hot Raki with honey". Rakin satt som en smäck och smakade som glögg.



Stranden nedan heter Kalena, men det är inte den som är intressant just nu. Om ni tittar noga på ruinen ser ni en rovfågel till vänster. Det är inte första gången vi ser rovfågel i Grekland, det gör vi ofta och på nästan alla öar. Men detta är första gången vi lyckas fånga en på bild. Vi kom körandes med mopeden och Camilla skrek - Titta! Innan jag ens hunnit fatta vad jag skulle titta på hade hon slitit upp kameran från min ficka och knäppt en bild. En nanosekund senare var den borta. Skulle gärna vilja veta vilken fågel det är, jag kan skicka en större bild om någon (Erik) kan artbestämma den.


Här fortsätter resebrevet »


Läs mer om öarna i resebrevet:
Kea » | Kithnos » | Serifos » | Sifnos » | Santorini »
Fler resebrev från 2004 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera