Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

En vecka på Egina i augusti

Det slog mig just att det snart är november och inspirationen till att skriva ett resebrev om årets Greklandsresa ännu inte infunnit sig. Jag som väntat på den så länge nu, uppenbarligen visar den sig inte i år.

Jag tror mig veta varför jag inte haft skrivlust - Vi var inte speciellt nöjda med Egina. Varför vet jag inte, kanske hamnade vi i fel by, kanske hade vi fel förväntningar, kanske var vi på fel humör men hur som helst så kändes det inte rätt.

Då vi hade tagit en sistaminuten med Apollo hamnade vi i byn Agia Marina, där de flesta Apollohotellen ligger. Vi bodde på ett hotell som skulle vara ett av de finaste på ön. Och jovisst, det var fint med stor pool, bar, AC och nära till både havet och tavernor. Men tyvärr låg balkongerna så nära varandra att vi nästan satt i grannarnas knän och de grannarna var svenskar. Och de under var svenskar. Och de under dem. Hotellet var ett riktigt stort hotell med bara svenskar på visade det sig. Och inget ont om någon svensk, alla var supertrevliga; men faktum är att svenskialiseringen var resans första besvikelse - vi ville ju komma bort från Sverige.

 

Agia Marina. Egina.

Agia Marina.

 

 

Agia Marina som by i sig är egentligen helt okej, den ligger mysigt till och har både klippstrand och sandlåda. Tyvärr var sandstranden överbefolkad, folk låg faktiskt på varandra för att få plats. Det är nästan sant. Klipporna blev vår vistelseort under de två dagar vi stannade i byn över dagen, de var härliga... vilket klart vatten! Att vattnet skulle vara smutsigt på Egina, som jag hört lite om, gällde inte där i alla fall.

 

Egina. Grekland. Kalimeratröja.

Vattenlek med Kalimeratröjan.

 

Tyvärr infann sig Greklandskänslan aldrig i Agia Marina, det var inte många grekiska ord som hördes bland all engelska, norska och svenska. Minimarketsen hade höga priser och huvudgatan var full av bilar och fulla människor som hade skoj på alla de barer som fanns.

På plussidan ska nämnas att det fanns en riktigt härlig taverna med bord ute på klipporna och där njöt vi av flera middagar och fick se fullmåne och allt. Och på morgonen innan alla turister utom jag och ett par till vaknat var det härligt att strosa runt i byn och köpa bröd och kika på när gatorna sopades. Och det fanns gott om fina vägar att promenera omkring på runt byn; även om jag mötte en arg lös hund en dag och en läskig äldre man en annan dag. Mycket ska man vara med om...


Vi åkte till Egina stad flera gånger och där lyckades vi gå vilse, äta billig mat, ge en katt vatten, mumsa i oss ett flertal glassar, läsa böcker, ta kort på krabbor vid kajkanten och kika på billiga utgångna OS-prylar i butikerna. Gillade staden rätt bra, den påminde om Parikia på Paros... tyvärr var det galet mycket bilar som åkte längs hamnpromenaden, lite surt.

 

Park utanför Egina stad.

Park utanför Egina stad.

 

 

Vi åkte över till Agistri och badade i en alldeles egen vik (jaja, vi delade den med ett gammalt grekiskt par som vi talade teckenspråk med - jättekul) en dag, och det var superhärligt. Ett absolut plus med resan. Och strax norr om Egina stad, ja egentligen bara några hundra meter norr om den, bakom de arkeologiska museet man kan kika på om man vill, fanns en jättefin park där man kunde bada och sola sig i skuggan av träden. Rekommenderas!

Sista dagen åkte vi in till Athen och strosade runt i Plaka och klättrade upp till Akropolis. Jättehärligt, jättevarmt, jättecoolt, jättespännande och tillslut blev vi jättetrötta så vi tog tunnelbanan och bussen "hem" till Svenska Kyrkan i Pireus där vi hyrt ett rum för natten. Vi sov gott men dan efter var vi tvungna att åka till flygplatsen och det blev en aning stressigt, men det är en annan historia. För er som inte varit på flygplatsen i Athen vill jag bara varna - den är stor och det tar sin tid att förflytta sig därinne :)

 

Vaktombyte i Aten.

Vaktombyte i Aten.

 

För att glädja er som gillar djur därute vill jag berätta om en grej vi såg i nationalparken i Athen: Vi såg en massa katter (säkert tio) som satt och åt från kartongbitar i parken. En lite äldre kvinna var där och när vi gick fram pekade hon stolt "This is Soula, this is Bill..." och så log hon. Härligt att se att åtminstone de katterna hade det bra.

 

Katter i Aten.

Katter i Aten.

Tack alla som gett oss info inför resan.

Hälsningar Janna och Krille

 

Egina på Kalimera » | Agistri på Kalimera » | Aten på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera