Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Karpathos i maj. Del 3.

DAG 5


Olymbos. Karpathos.

En dag i Olymbos börjar med Kalimera, Kalimera, Kalimera. Alla ropar Kalimera! (Jag hade inte Kalimera-tröja på.) Papegojan på bilden var inte sämre, varje gång någon gick förbi sa den: Kalimera! Huvudgatan i Olympos är väldigt turistifierad...



Olymbos. Karpathos.

...men om man söker sig bort från turiststråken möts man av en helt annan by, en by där tiden stått still och där kvinnorna, faktiskt, fortfarande bär sina traditionella kläder. På riktigt.



Taverna Pelagos. Pigadia. Karpathos.

Taverna Pelagos var lika bra som sitt rykte, bandet var bättre än vad vi föreställt oss, de var jäkligt bra. Att Xronis (till höger) hade samma röst som Dalares gjorde inte saken sämre.


DAG 6

Spoa. Karpathos.

Vi var inte riktigt beredda på att så många Karpathosbor var så duktiga på engelska. Många som emigrerat till USA och Kanada har återvänt "hem" igen, därför pratade många flytande engelska, ibland hörde man till och med greker prata engelska med varandra. Om vi sa något på grekiska fick vi alltid svar på engelska.

Denna morgon åkte vi till Spoa, en liten bergsby på mitten av ön. Vi strosade runt i gränderna, några "gubbar" samtalade lågmält med varandra, när vi passerade hälsade vi med ett kalimera. Till svar fick vi ett rungande "Good morning"! En av männen (80+) berättade, på flytande "amerikanska", om hur han utvandrat från Karpathos till USA. Nu hade han gått i pension och flyttat tillbaka igen, han bodde i huset vi såg framför oss. Vi följde med honom ut på verandan och förstummades av utsikten och den fridfulla atmosfären. Tänk att få åldras med denna utsikt!

 


När man möts av vyer som denna saknar man inte Amorgos. Apela beach.

När man möts av vyer som denna saknar man inte Amorgos. Apela beach.

 


Vi ville så gärna se byn Othos, men varje gång vi kom dit låg byn dold under moln. Men just denna dag kunde vi från håll se att byn var molnfri så vi tog moppen och körde dit, men när vi rundade sista kröken före Othos möttes vi av denna syn. Gissa om vi blev snopna.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera