Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Karpathos i maj. Del 4.

DAG 7


Diakofti beach på Karpathos.

Vi fick många bra tips av vår hyresvärd Elias, denna dag tipsade han om två grottstränder bortanför Ammopi, och denna vackra ensamma strand. Den heter Diakofti och ligger bakom flygplatsen. Stranden var tvådelad, stranden på bilden går i in en annan strand på andra sidan. Tyvärr var här lite skitigt, troligen för att det var i början av säsongen, den städas säkert upp senare. Vattnet var ljuvligt, strandlinjen var lika rosaskimrande som vid Elafonissi på Kreta.



I den pyttelilla byn Stes hittade vi vårt Shangri-la Karpathos.

I den pyttelilla byn Stes hittade vi vårt Shangri-la. Vi låg länge på stenmuren ovan och lyssnade på fåglar och porlande vatten som kom från en källa intill. Nu när jag är hemma i bruset igen är det inte utan att jag längtar efter friden i Stes.

 


Yannis Kapsis. Karpathos.

Näst sista dagen lyckades byn Othos äntligen visa sig från sin molnfria sida. Där träffade vi Yannis Kapsis, en mångsysslare av rang. Han var bland musiker, kompositör och konstnär, han var också föreståndare för folkmuseet i Othos. Han berättade med stort hjärta om sitt långa liv, sin musik (jo, han spelade för oss), och om sitt målande. Motiven hämtade han från Karpathos, stilen var minst sagt naivistisk, ungefär som Stig Claessons målningar (som jag gillar skarpt). Tavlan han håller i kostade 40 €, "special price for us", annars kostade den 50 €. :-) Hans visning av museet var en upplevelse, missa inte den om ni kommer till Karpathos.



Pelagos. Pigadia. Karpathos.

Sista kvällen på Pelagos var förtrollande, ingen ville gå hem, alla dansade och njöt. Låten som spelas när bilden ovan tas är Sagapo, en av de vackraste sånger som skrivits. Och Xronis sjöng med en sådan inlevelse att man rös. Killen på bouzouki heter Flouris och han på gitarr heter Mimmis, båda var fantastiska musiker.


DAG 8

 

Katter på Karpathos.

Hemresedagen. Gick som vanligt till bagaren. På vägen dit mötte jag dessa herrar som hade väldigt kul åt två katter som snott en färsk fisk. Till och med prästen verkade tycka att det var det roligaste han varit med om.



Kouloura. Dakos. Karpathos.

Innan vi skulle åka till flygplatsen bjöd vår hyresvärd Elias på något vi aldrig ätit tidigare - Kouloura. Här kommer receptet:

Hårt Karpathiskt bröd (som en rågskorpa)
Olivolja
Vinäger
Riven tomat
Oregano
Oliver
Getost
Salt
Peppar

Lägg brödet på en tallrik, blöt det med lite vatten, lägg över den rivna tomaten, och fyll sedan på med de andra ingredienserna. Klart. Äts med händerna. Till ouzo förstås, men just denna dag var det för tidigt med ouzo. Det ser kanske inte så gott ut, men ack så smaskigt det var! Brödet var hembakat, oljan egenproducerad, oreganon själplockad, tomaterna likaså och osten var naturligtvis också hemmagjord.

 


Karpathos flygplats.

Allting har ett slut. Hejdå Karpathos, vi syns igen!

Hälsningar Janne / Kalimera

 

Karpathos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera