Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Symi - en återvändarö. Del 2.

Även en åsna kom punktligt var dag och tiggde mat. Den var det synd om för frambenen var hopbundna med ett rep så den inte skulle gå för långt. Sambon klagade lite för den dyra frukt vi nyss inköpt och fraktat med oss på vespan till stranden, den matade jag getter och åsnor med.

 

Åsnor på Symi i Grekland.

 

Solstolarna var gratis och det var enda stället på ön som erbjöd det. Vill man inte ha en egen pytteliten strand eller klippa utan en större strand att vara på så är Marathounta ett bra val! Vi åkte dit var dag som vi hade vespa. Det tog ca 30-40 min att köra dit från Yialos . Man kan också åka taxibåt.

 

 

Promenaden upp till övre delen av Yialos via Kali Strata (500 trappsteg är också jättefin med fantastiska vyer. Den fortsatta promenaden ner till Pedi var "skräpig", men fortsatte man över klipporna runt till nästa vik på den smala, vandringsleden så kom man till en bättre strand, Aghios Nicolaos. Vandringen tar ca 30 min från Pedi. Även den stranden hade en taverna. Dock blev den ingen favorit hos oss. Vi gillade inte den flygiga röda jorden och ville man ha solstol så kostade dessa 4 (!) euro per stol. Men promenaden dit var trevlig som sagt.

 

Aghios Nicolaos beach. Symi.

 

De små familjära tavernorna inne i Yialos hade god mat alla vi åt på men vi fick också två "ickegrekiska" favoriter som "Stella" café", som hade underbara crepes, både matiga och efterrättscrepes. Väl värda pengarna 5-7euro, beroende på fyllning Sista kvällen där blev jag tyvärr bestulen på min kamera som jag glömt några minuter på bordet! Kameran kan jag ju lätt vara av med men de sista 30 bilderna från semestern var ju värre! Vi satt precis vid hamnpromenaden och någon förbipasserande trodde nog att det var en digitalkamera vilket det inte var! Tack och lov att Claes hade sin kamera också, så bilder har vi ändå från de sista dagarna.

En italiensk pizzeria "PITZARIA" nere vid bron i hamnen, (med en fisk på skylten ) hade otroligt god hemlagad pasta och även pizzor med spännande fyllning. Där fanns inte så många bord och servicen var jättebra! Väldigt trevlig personal Där åt vi flera gånger.


Besvikelserna då? J A de fanns faktiskt och det är första gången jag blivit besviken på en grekisk ö. Den stora besvikelsen var att det var så SKRÄPIGT! Kanske inte nere i Yialos så mycket, men när vi t ex gick i gamla övre delen så verkade det som om alla ödetomter eller övergivna hus blivit privata sopstationer åt grannarna. Vid huvudvägen upp från byn fanns flera utrangerade bussar och bilvrak lämnade efter vägen. Bredvid vår terrass snett bakom huset var det också en sopstation för cyklar och bordsfläktar som tjänat ut. Säkert 20-30st bara kastade bakom huset. Så var det på många ställen. Efter vägarna vi körde på fanns också många bilvrak, båtvrak, och allehanda sopor. Så mycket skräp på en så liten ö har vi aldrig sett förr!

 

 

Besvikelse nummer 2 var faktiskt klostret Panormitis. Jag älskar grekiska kloster och hade läst om detta innan. Det är det näst största klostret i Dodekaneserna efter Johannesklostret på Patmos. Jag hade tänkt mig något liknande som det klostret där jag varit 3 ggr. Nu var det mer som en turistanläggning vilken som helst med hotellanläggning, dvs massor av rum att hyra, uteserveringar med vin och öl att köpa, souvernirbutik, supermarkets, och ett bageri! Massor av turister i bikiniöverdelar mitt i klostret Det tog en LÅNG stund att få en bild utan en massa människor på. NÄ, där stannade vi inte länge!

 

Panormitis. Symi.

 

JA, sen var vi förstås besvikna på prisläget! Den dyraste matprisnivå vi upplevt! T ex:. En moussaka kostade 7 euro, Grekisk sallad 4-5 euro, ½ liter vin husets oftast 4-5 euro, Mythos 0,5 liter 2,5-3,5 euro. Dyraste dukningen var 1 euro per person! Ni som ölufffar kanske är vana vid dessa priser på vissa öar men vi blev överraskade jämfört med priserna på Tilos förra sommaren. Vi som är två vuxna och yrkesarbetar båda klarar givetvis detta utan problem, men överraskade blev vi!

Kanske drar dagsturistbåtarna från Rhodos upp priset, men jag tror att många restaurang - och barägare var bekymrade, för många matställen hade kanske 20-30% beläggning på kvällarna och på 2 ställen såg vi INGA gäster alls flera kvällar i rad! Nu blev det ju så att där det redan satt folk, där satte man sig, och där det var mycket glest mellan gästerna där satte man sig inte. Även butikerna började stänga vid 20.30 -21-tiden, så efter det man ätit så fanns inte så mycket att se på om man inte skulle handla på någon supermarket. De hade öppet längre. Detta var alltså i månadsskiftet juni/juli och borde ju vara högsäsong.

Sammanfattningsvis så är dock Symi en jättefin ö och säkert en "återvändarö" även för oss! Ett bättre boende än det vi hade på Symi har vi sällan haft Eftersom hela Yialos är kulturminnesskyddat och helt i venetiansk stil så är det en otroligt vacker by. Hamntrafiken är mycket livlig och man kan sitta länge och bara se på alla lyxbåtar och färjor.

 

Symi i Grekland.

Hälsningar Lissi och Claes Brissman

 

Symi på Kalimera »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera