Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båt- och flygluffa i Grekland

Arkipelagen runt på 30 dagar!!!
Kreta- Athen- Pireus- Syros - Naxos- Fourni- Patmos- Rhodos- och åter Kreta i intervallet 27 Maj - 23 Juni 2006.

Resan Arlanda- Kreta avlöpte i lugnets tecken. Sterling Airways plan äro förvisso något trånga i benutrymme, men ändock acceptabelt för en resa omfattande 3, 5 timmar.

Hotellägaren från Casa Del Amore mötte upp vid ankomsten till Chania Airport och körde oss till gamla staden och Pensionatet. Prisvärt och bra boende centralt beläget i gamla staden, Chania. Vi gav oprutat 35 Euro per natt inklusive AC. Ett vackert senmedeltida hus med full charm i väggarna. Vi erhöllo rum nr 3 två trappor upp. Ett stort rum med tvenne dubbelsängar i övervåning. Charmant takaltan för morgonfika. Egen balkong ingick även.

Söndagen iväg med bussen till Rethymnon att besöka Calle och Git i deras nya lägenhet. Våra medtagna rabarberplantor i frigolitlåda togs väl emot och planterades genast i krukor å bostadens excellenta takaltan. Huskatten Råttan anslöt till sällskapet. Väldigt trivsamt djur. Calle hade inhandlat ett större parasoll för altanen. Nu inväntades den samtidigt beställda parasollfoten i vikt runt 60 kilo. Att få densamma upp till takaltanen förmenas med vissa besvär vara. Calle och Git bjöd oss på en excellent middag å takaltanen. Maträtter med smak av Grekland.

Vi reste åter till Chania med sen kvällsbuss att innan nattning avnjuta live Bouzookimusik å Taverna i dolska gränderna.

Måndagen nu. Vi tog bussen ut till Agia Marina att bada och sola vid Oakis trivsamma poolbar. En veritabel njutning... Tvenne små Mythos betingade dock priset av 3 Euro per styck, men det får man ta på så perfekt Poolbar. Det kostar ju en del att hålla en sådan fin anläggning igång.

 

Poolbaren i Agia Marina på Kreta.

Poolbaren i Agia Marina på Kreta.

 

 

Hem igen med bussen vid pass fyra. Arne in i flaggaffären att inhandla dels ny Eu-flagga till stugan på skäret, dels en fotbollsflagga Olympiakos till en liten kompis hemmavid namn Anton. Trötta voro vi emellertid så det fick bli en tidig middag och ävenså tidig nattning.

Tisdag. Avresedag. Snabb packning för taxiresa till Chania Airport. Vår nätbokning sedan December 2005 med Aegean Airlines fungerade precis perfekt. För inalles 68 Euro flög vi på 35 minuter direkt till Athen. Flygplanet var en Avro-R3-100 med plats för 100 passagerare. Mycket komfortabelt plan med skinnsäten och bra benutrymme. Buss till Pireus a 3,2 Euro per person.

Genast i Pireus sutto vi oss ned på hamnarbetarnas lilla café. Fiket är beläget cirka 200 meter från bussens slutstation, just mittemot nedgången till tunnelbanan. Arne förvånades av att uteserveringen ej med rökförbud belagts, Aprilskämtet på Kalimeraforumet till trots. Därstädes serverades tvenne Gyros Pita med två stora Amstel för facila 6,5 Euro totalt. På den grönemelerade turisttavernan just där flygbussen ha sin slutstation, betinga en halvflaska vitt 8 Euro. Tager man sig tvenne små Amstel, då hamna notan på 7 Euro. Undvik denna turistfälla!

Vår Blue Star Naxos avgick på tidtabell klockan 17.30 och skulle ta oss till Syros för 21 Euro pp.

Nu hände det emellertid något med färjans maskineri. Vi anlöpte till fastlandet där färjan blev liggande vid kaj. Någon som helst information gavs ej heller. Tvenne differerande besked angavs. Ett var att en passagerare blivit hastigt och akut sjuk, och att färjan genast nödgats anlöpa närmsta hamn på fastlandet, det andra alternativet var akut fel på fartygets elsystem...

Efter en dryg timmes väntan kommo vi oss så äntligen iväg mot Syros dryga timmen försenade. Vännen Yiannis från Argo Studios i Kini mötte upp vid färjans ankomst till Ermaupoli. Argo Studio är en av våra favoriter. Det är nu femte gången vi taga oss boende här. Lugnet i lilla byn Kini parat med de vackra omgivningarna finna vi helt tillfyllest. Till detta kunna vi så lägga närheten till Ermaoupoli, hamnstaden. En levande genuin stad där vardagslivet sin gilla gång passera, alla säsongens turister till trots.

 

Argo Studios i Kini på Syros.

Argo Studios i Kini på Syros.

 

Argo Studios passa oss likt handen i handsken... Vi bokar in oss fram till måndag morgon då vi med Panagia Tinou till Naxos skola avsegla. Kvällens måltid intogo vi på den lokala Tavernan Manolis. Suveränt god mat i en klass för sig... Hustrun genast in i köket att efterhöra recept på Paprikaspecialen samt kycklingbitarna i sin utsökta gröna kryddiga sås.

 

Slaktaren i Ermaupoli. Syros.

Slaktaren i Ermaupoli.

 

Vi erhöllo därtill ett extra krus Retsina on The house. Vid detta besök på Syros hade vi som målsättning att även besöka den Katolska kyrkan på höjden. Vi tog en taxi upp och beskådade den vidunderliga utsikten. Promenaden ned var besvärlig för Hustru Birgitta med sitt elaka knä, men det gick bra med många pauser och ett krus vitt längs vägen.

 

Solnedgång i Kini på Syros.

Solnedgång i Kini på Syros.

 

 

Måndag morgon dags att taga farväl av Argo Studios för att fara vidare till Naxos med den gamla rostburken Panagia Tinou. Boendet på Argo gav vi 25 Euro per natt för. Mycket prisvärt pensionat i fin studio med havsutsikt och endast 200 meter ned till den fina stranden vid Kini.

Vännen Vaggelis från Hotel Prokopios väntade i hamnen på Naxos för transport till hotellet. Nu blir det Naxos fram till torsdag kväll då vi vidare skola fara till Fourni via Syros. Krånglig väg förvisso, men den enda till buds stående resvägen denna vecka.

Vaggelis har i år låtit montera upp en webbkamera just vid Prokopis-stranden, uppe på taket till Fotis lilla Taverna. Man kan beskåda onlineläget på stranden via Hotel Prokopis hemsida. Naxos och Agios Prokopis är sig likt. Alla våra middagar intog vi på Taverna Gorgona vid Agia Anna. Vi hälsade även på hos "Systrarna Lindberg" vid deras strandcafé Sunset.

På Hotel Prokopios var det nästan helt fullt. Endast tvenne lediga rum. Hotellet var mest befolkat av svenska barnfamiljer. Anna från Örebro (kalimeramedlem) kom genast fram för att hälsa på oss. Vi hade givit hennes familj de bästa rekommendationer och de hade bokat in sig för tvenne veckor. De hade att berätta att de trivdes något rent förträffligt, och det gladde oss.

 

Ett krus vitt på Naxos.

Ett krus vitt på Naxos.

 

Så kunde vi också få glädjen att sammanträffa med Bosse.W, en annan kalimeravän. Vi sammanträffade på Naxos för en gemensam middag på Taverna Gorgona. Alltid lika kul att träffa Kalimeravänner live på öarna.

Trots relativt hård blåst kunde vi ändock en dag taga promenaden till våra badklippor vid Agia Anna. Friskt i vattnet, kanske runt 23 grader?. Vi noterade också att den säregna klippformationen som bildar en haj med vassa tänder nu brakat samman efter vinterns stormar. Klippblocket har flyttat sig och ser nu ut som vilken sten som helst.

 

Klippstenen vid Agia Anna på Naxos.

Klippstenen vid Agia Anna.

 

Vi ha hela tiden i minne att vi via Dodekaneserna ska trassla oss åter till Kreta i tid för hemfärden den 23 Juni. Biljetter för resan till Fourni inhandlas i Zas Travels lilla butik vid Agia Anna. Personalen på denna lilla Travel Agency är alltid lika vänliga och tillmötesgående.

Rutten blir från Naxos till Syros med Blue Star torsdag 8 Juni på kvällen. Byte till nattfärjan Marina därstädes. Nu ville vi emellertid ha oss en hytt för natten men det fanns endast förstaklasshytter kvar. Vi accepterade dock detta väsentligt dyrare alternativ.

Marina är från början ett lyxigt kryssningsfartyg som nu byggts om till färja. Stor pool utan vatten å akterdäck skvallra om detta. Tjugo minuter försenad lade skeppet ut från kajen vid Ermaupoli-Syros. Vid fartygets reception mötte en Porter upp att vårt bagage till hytten bära. Förstaklasshytter medföra obligatoriskt fjäsk. Hytten var emellertid suverän. Egen dusch och toalett. Tvenne fullstora bäddar sida vid sida samt stort fyrkantigt fönster. Lägg därtill AC med manuell manövrering samt telefon med väckarfunktion. Ett litet kylskåp kompletterade det hela.

Sett mot bakgrund av den trängsel som rådde i cafeterior och på alla tillgängliga viloutrymmen fann vi genast hyttpriset mera tilltalande. Efter skön sömn väcktes vi strax före fyra på morgonen när färjan nalkades Fourni.

Kort promenad till Toula Rooms där nyckeln till rum 4 som överenskommet väntade i dörrlåset.

Efter vederkvickande extrasömn kunde vi så avnjuta frukost på balkongen med havsutsikt. Nu fejas det för den årligen återkommande tävlingen emellan öarna, "The Fourni Tournament" En tävling som av stapeln gå varje år vid denna tid. Det handlar om dels fotboll, dels beachvolley. De tävlande komma dels från Fourni, med tvenne lag dels öns eget lag, och även Karabiniere, dvs öns militärgarnison. Från grannöarna komma även ett par lag. Detta är årets höjdpunkt på Fourni!!!

 

The Fourni Tournament.

The Fourni Tournament.


Fourni var sig precis likt. En i sanning levande och mycket trivsam grekö. Vi bestämde oss för att stanna på ön i fem nätter för att sedan via Samos ta oss till Patmos.

Studion på Toulas är rent suverän såtillvida att det finnes såväl stor balkong mot havet som loftgång med bord o stolar på baksidan. En liten trivsam blomstersmyckad innergård därtill. Morgonsolen avnjuter man på loftgången, och eftermiddags- och kvällssol på balkongen. Den digitala kortvågsradion riggas med kopparantenn alltid upp var morgon och kväll. Nu kunde vi avlyssna lördagens "Ring så spelar vi" men slutsiffrorna gingo icke vår väg.

Framåt elvatiden på förmiddagen är det så dags för den obligatoriska förmiddagspromenaden upp längs huvudgatan till Square, det lilla torget högst upp. Bageri samt öns grönsaksbutik husera här tillsammans med den lilla cafenian. Alltsammans i skuggan av det mångtusenåriga jättelika mullbärsträdet. Ett krus vitt betinga facila 2 Euro.

 

Fourni Square.

 

Fortsätter man upp ytterligare något femtiotal meter då finner man en liten trivsam taverna. Här behärska ägarfamiljen dock ej ett ord engelska. Maten lär dock ska vara mer än utsökt!!

Strax runt halv ett dags taga lunchpromenaden ned längs huvudgatan till Nikos taverna. Den ost- och skinkomelett som där tillhandahålles, är i en klass för sig liksom greksalladen. Bra pris är det därtill.

Siestavilan, den se vi numera med ålderns rätt som obligatorisk. Så göra även öborna då alla butikerna bomma igen vid pass halvtvå för att åter slå portarna upp vid femtiden på kvällen.

Någonstans halvsju taga vi så ånyo turen till byn. Tur och tur...

Kan det vara max 200 meters promenad?

Middagen föregås alltid av stopp vid cafenian där öns resebyrå är inhyst .En bägare god lösglass med sås i form av en skvätt metaxa sitta perfekt i kvällssolen. En liten kille vid cirka 12 år har mycket roligt åt Hustruns "Kalimeratröja" En tröja med ordet Kalimera på framsidan i grekiska bokstäver. Först for killen förbi och ropade Kalimera, strax därefter återkom han och ropade good morning!!! Vi måste enligt Hustrun försöka fixa tröjor med Kalispera på. Kalispera är lika med godkväll!!!

Ett budskap på grekiska basunerades ut via öns stora högtalaranläggning. Vi sporde cafenians servitör om meddelandet. Jodå, det var borgmästarens kansli som lät meddela att öborna fick sluta med att parkera sina bilar på olämpliga ställen. Häpp!!

I regel intaga vi kvällsvarden på Nikos taverna . Vi gillar detta ställe, men alla gör det ej.

Enda stället att inhandla färjebiljetter på Fourni, det är vid det kombinerade hamnfiket och Maritime Agency. En liten skrubb med lucka i väggen bemannas av en dam vars frukost mera troligt förmenas bestå av fyra citroner och en liter ättika. Arne döpte kvinnan genast till Madame Torvestad, en rollfigur i den Norska TV-teaterns pjäs om Skipper Vorse på sent 60-tal.

Ogin var hon, och därtill rent elak mot andra kvinnor. Männen däremot möttes av idel solsken och vänlighet. När vännen Eva.L som anslöt till ön under lördagen skulle inhandla sina biljetter till Samos, då var det grinigt värre på Maritime Agency. Eva erhöll dock till slut sina biljetter efter viss palaver. "Ex Gratia" kantänka. (Av nåd)

När Arne samma dag besökte agency, då var kvinnan hur trevlig som helst. Väldigt tillmötesgående. Hon bjöd genast på ett glas starkvin samt nynnade hela tiden på den populära greklåten " Strose to Stroma Sou" Färjebiljetterna ordnades fram i ett nafs. Hustru Birgitta lät antyda att nästa gång Arne i Maritime Agency inträda skulle, då må han med det grekiska myggmedlet Citronela insmörjas. Medlet lär som bekant hålla såväl myggor som främmande kvinnor på behörigt avstånd!

Vi bodde även granne med en märklig svensk. En lågmält herre runt de sextio. Han gjorde icke något väsen kring sin person, men informerade oss om att han var i Grekarkipelagen på långresa och nu snart avsåg att resa till lilla Arki för trenne veckors vistelse. Tre veckor på Arki?? Vad gör man då?? Tja, sade mannen , jag ska läsa och ha det lugnt och skönt. Vi funderade efter detta på hur mannens bokförråd såg ut. En extra koffert med skönlitteratur omfattande 28 kilo??

Om du, Arki-mannen läser detta, då vill vi gärna få kontakt och höra hur du hade det på Arki dessa tre veckor.

 

Fourni fiskehamn.

 

 

Dagarna gick snabbt och så var det på onsdagens morgon klockan 07.30 dags att stiga ombord på öns livlina, Samos Spirit, som på cirka fyra timmar tog oss till Vathy på Samos.

Vi delade en taxi med Eva över till Pythagorion där vi lagom hann med en lättlunch innan det så var dags borda den nyrenoverade gula vesslan för vår färd till Patmos. Noterbart är att tjejen på Travel Agency gjorde oss uppmärksamma på att det var bättre att hon beställde en taxi än att vi tog en ute på gatan. De taxibilar som plockar upp resenärer på gatan taga alltid en framkörningsavgift på minst 3 Euro.

Helt rätt. Vår droska tog endast 12 Euro i åkdonslega för färden till Pythagorian mot de 15 gatutaxin ville ha. Eva tog in på pensionat Sunshine för några lugna dagar innan hemresan.

Väl framme vid Patmos väntade Giannis från Patmos Garden Hotel. Det är nu fjärde gången vi bor på Patmos Garden. Vi gillar stället helt och fullt. Hotellet har cirka 14 studios av mycket hög kvalitet och i varierande storlek. Stor pool på området samt enastående växtlighet med gröna gräsmattor, palmer samt en blomsterprakt utan dess like. Prisnivån i mellanprisklass men mycket prisvärt.

Värdparet Eva och Giannis Kambitis gör mer än allt för att alla gästerna ska trivas. Eva är för resten svenskfödd och talar tillsammans med de båda tonårsbarnen svenska. Anläggningen håller svensk standard. Till och med myggnät för alla fönstren finnes. Köksutrustningen håller svensk standard. Till centrum är det gångavstånd. Kan max ta tio minuter att promenera dit.

Och vad gör vi då på Patmos?? Förutom att trivas så enormt bra gör vi dagtid ofta en resa bort till öns mest avlägsna strand, den vid Lambi. Taxi betingar en åkdonslega på 7 € enkel resa. Det är nio kilometer från centrum. Vid den första (av de två) lilla tavernorna serveras förutom all övrig mat ställets specialitet, den flamberade delikata saganakin!!!

 

Flamberad saganaki i Lambi på Patmos.

Flamberad saganaki i Lambi på Patmos.

 

Passa likt handen i handsken till en flaska välkyld Retsina Liokri. Stranden, en smula grovkornig, ligga tjugotalet meter nedanför. Uppe på höjden strax ovanför stranden är en annan taverna belägen. Denna taverna lär ska vara en av öns allra bästa enligt hörsägen. Vi har dock aldrig själva besökt detta ställe.

Så har vi en annan favorit, nämligen Taverna Jimmys uppe vid Citadellet högt uppe på berget och med en enastående utsikt. Från tavernans stora utealtan ser man öarna Fourni, Ikaria, Samos samt Arki och Marathi. Solnedgången här uppe är i en klass för sig och värt resan upp bara den.

 

Taverna Jimmys i Chora på Patmos.

Taverna Jimmys i Chora på Patmos.

 

Så har vi Loukas förträffliga Taverna nere i Scala. Dagens grillrätter snurra på sina spett i den stora grillen. Grillmästaren är tavernans ägare, Herr Loukas själv. Det är bara att välja. Loukas båda döttrar, Marganitha och Eirini tager upp beställningar och serverar med bravur. Vällagad mat och låg prisnivå i kombination.

Nytt för detta år är att den gamla dammiga fotbollsplanen på Patmos erhållit konstgräs samt kvällsbelysning. Enormt populärt bland öns yngre innevånare.

Åter till Staden. Värmen nu alltmer tryckande. Turligt nog finnes AC att tillgå på Patmos Garden för den som så önskar mot mindre avgift.

Vi gå sålunda in på Travel Agency att biljetter för den fortsatta resan till Rhodos inhandla. Det visar sig att det på tisdagens afton finnes ett sjöflyg som går från Rhodos till Heraklion på Kreta. Dock ej bokningsbart från Patmos.

Alltnog, vi bokade Katamaranen från Patmos till Rhodos via Leros, Kalymnos, Kos och Symi. Dyrt , javisst, men snabb befordran. Vi avseglade tisdag morgon vid pass 06.00. Giannis körde oss ned till färjan den tidiga timmen till trots.


Efter fyra och en halv timme anlände vi till Rhodos. Genast vid ankomst sporde vid vid Travel Agency om platser på sjöflygplanet till Heraklion, men densamma visade sig vara mer än fullbokad. Vi nödgades därav boka oss biljetter med kvällsflyget till Heraklion via Olympic Airways till betydligt högre pris. 107 Euro pp.

21.30 avgick Olympic Airways från Rhodos till Heraklion/Kreta!! Ett litet propellerplan av typen De Havilland Dash-8 med plats för endast 36 passagerare. Efter 35 minuters flygning var vi så framme på Kreta och Heraklion. Vi togo oss genast en taxi in till centrum att oss ett härbärge för natten finna. Vi hade av den tysktalande taxiföraren fått tips om ett bra och prisvärt Hotell med namnet Aurora. Beläget centralt och bra.

Arne fann skylt med "Aurora" och stegade genast in. Lobbyn såg emellertid lite eljest ut med travar av dagstidningar och kopplingsbord samt datorer på rad. Efter visst hojtande kom en yngre man släntrandes ned till Arne. Hotell??? Nix, detta är radiostationen Aurora. Tablå. Vi checkade os in på ett annat Hotell samt sov utmärkt efter en hel dags resa. Frukost ingick i rummets pris och vi läto oss väl smaka. Dyrt var det, men den sena timmen fick välsigna priset för att snabbt komma i säng.

Så ned till Bussstationen att oss en transport till Chania finna. Inga problem. För 11,5€ per person fingo vi oss tvenne biljetter. Ny fin buss med AC och gott benutrymme gjorde resan till ett nöje. Åter till Chania vid pass lunchtid. Vi hade i förväg kontaktat vår vän på Casa Del Amore, och han hade oss genast inbokat på samma rum som tidigare, dvs nr 3. Så skönt.

Värmen nu hård. Dagtid runt 32 grader, Nattetid något svalare.

Rummets klimatanläggning kom flitigt till bruk nattetid. Vi gjorde en överenskommelse omfattande att vi fick disponera rummet även hela torsdagen inför hemresan 00.30 på midsommaraftonens morgon. Vi förärades även en gåva av vännen på Casa Del Amore. En literflaska med hans egenhändigt skördade och pressade olivolja. Detta satte vi stort värde på. Ska bli spännande att avsmaka efter hemkomsten.

Vi ägnade torsdagen till ett förnyat besök ute vid Agia Marina och poolbaren Oakis samt inhandlade vi lite prylar inför hemresan. Redan under onsdagens kväll hade vi funnit oss en liten trivsam Taverna i gränderna. Vi avåt även torsdagens middag på detta eminenta ställe. Tavernan bjöd förutom god mat även levande musikunderhållning bestående av en liten bouzookiorkester . Mycket professionell grupp med en bred repertoar.

 

Bouzookiensemblen i Chania.

Bouzookiensemblen i Chania.

 

Taxi till Chanias kaotiska flygplats vid 22.30-tiden. Kaotisk ja, det är rätta ordet. Trots att inalles sju charterplan skulle avgå inom de närmsta tre timmarna hölls bara två incheckningsluckor öppna. Vi hade dock tur när Sterlingplanet vi skulle resa hem med fick en egen lucka för incheckning. På nedresan var vårt Sterlingplan fyllt till sista plats, men nu visade det sig att endast ett 40-tal passagerare skulle resa hem med detta plan. Precis perfekt. Vi kunde ta oss varsin stolsrad att göra det bekvämt för oss under hemresan. Planet kom iväg 30 minuter sent och vi landade på Arlanda vid 4-tiden på morgonen. Bagaget kom på fem minuter.

Vi tog oss genast bort till inrikes och knackade på vid "Rest and Fly". Det nya lågprishotellet. Jodå, vi kunde få ett rum för 300 Sek att disponera i fyra timmar. Perfekt, eftersom morgonplanet till Umeå ju skulle avgå 08.40. Rummen saknar fönster men är utrustade med en nedre dubbelsäng samt en övre enkelsäng. Klimatanläggningen fungerade utmärkt. Detta är för oss ett suveränt hotellalternativ vi icke använt för sista gången. Ställt i jämförelse med att tillbringa fyra timmar i ankomsthallen på Arlandas erkänt trista bänkar ter sig rumspriset som en bagatell. Vi rekommenderar varmt detta alternativ för korttidsvila.

Midsommar 2006

Arne och Birgitta

Aktuella adresser och telefonnummer:
Casa Del Amore Chania: 00302821064895
Argo Studios Syros/Kini: 00306942401127
Hotel Prokopios Naxos: 00306974438040
Toula Rooms Fourni: 00306976537948
Patmos Garden Hotel Patmos: 00306972227509
Rest and Fly Arlanda: 0046855055505

 

Aten » | Fourni » | Kreta » | Naxos » | Patmos » | Syros »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera