Kalimera Grekland Fourni.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fourni i Grekland

Fourni in English. Fourni suomeksi.

Fourni ingår - tillsammans med Chios, Ikaria, Lesbos, Oinousses, Psara, Samos och Thymena - i den Östra Egeiska ögruppen. Lesbos är ögruppens största ö (1 636 km2, 90 000 inv) och Thymena den minsta (10 km2, 130 inv). På Fourni bor det cirka 1 450 personer fördelade på 32 km2. Högsta berget mäter 514 meter över havet. Huvudorten Fourni by har drygt 1 100 invånare. Närmsta grannö är Ikaria.

 

Fourni är en av Egiska havets mest barnvänligaste ön.

Vy över Fourni by som är en av öns två byar.

 

Fourni är en av flera öar i en liten inofficiell ögrupp som består av tolv öar, nio små och tre stora, de större öarna är Agios Minas, Fourni och Thymena. Fourni och Thymena är de enda av öarna som är bebodda. För att krångla till det lite kan jag nämna att ögruppen kallas Fourni och ön som den här guiden handlar om heter Fourno. Men för enkelhetens skull säger vi Fourni om Fourno.

 

Fourni är en av flera öar i en liten inofficiell ögrupp som består av tolv öar, nio små och tre stora, de större öarna är Agios Minas, Fourni och Thymena.

Fourni består av ett flertal små öar.

 

Namnet Fourni betyder "ugn" på grekiska, jag vet inte exakt var namnet kommer ifrån, men troligen har det med formen på hamnbukten att göra, den ser med lite fantasi ut som om den vore ugnsformad. En liten rolig detalj är att byn Pythagorion på grannön Samos tidigare hette Tigani, som betyder stekpanna på grekiska.

 

Keramidou beach på ön Thymena som ligger nära Fourni i Grekland.

Keramidou beach på grannön Thymena.

 

Det som gör Fourni så speciell är öns litenhet, den inneboende charmen och de gemytliga öborna. När man möter folk hälsar de vänligt och efter några dagar känner man sig som en i laget. Ön är ganska karg, landskapet är vackert och vandringsvänligt och några av stränderna får klart godkänt.

 

Vill du läsa om Fourni på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Ikaria & Fourni innehåller 23 A4-sidor, 75 härliga färgbilder, enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
För dig som söker lugn och ro, som gillar att vandra, som uppskattar att äta god hemlagad grekisk mat på mysiga tavernor, och som föredrar stillsamma dagar och kvällar hellre än bångstyriga dito är Fourni en idealisk ö. På senare år har barnfamiljer upptäckt att Fourni även är en barnvänlig ö, vänner till mig reser tillbaka år efter år, barnen älskar Fourni och föräldrarna vill att jag ska tala tyst om ön. Men det kan jag inte. :-)

 

För den som gillar färsk fisk och färska skaldjur är Fourni en av Greklands bästa öar.

Gillar du färsk fisk och färska skaldjur har du definitivt kommit till rätt ö.

 

Många av öns invånare arbetar inom fiskeindustrin, fiskeflottan är ovanligt stor för att vara en så liten ö. Fångsten säljs för dyra pengar till fastlandet, främst till Aten, men självklart stannar en del av fångsten kvar på Fourni. Så gillar du färsk fisk och färska skaldjur har du definitivt kommit till rätt ö.

På senare år har Fourni upplevt en viss ökning i antal turister, det har medfört att en del öbor sadlat om och öppnat pensionat och fiskenäten har förpassats till hyllan. Men det kommer att dröja innan den ökande turismen märks av, för på Fourni är turismen fortfarande i sin linda och det grekiska vardagslivet dominerar.

 

Bra tavernor och restauranger på ön Fourni i Grekland.

Kvällarna i Fourni by är helt underbara.

 

Om jag fått bestämma skulle Fourni betyda välkommen i stället för ugn. Så här skrev jag på min blogg när jag och Camilla återkom till Fourni efter sex års bortavaro:

"När vi installerat oss på rummet gick vi en runda i byn. Det mesta var sig likt. Till och med människorna var sig lika, om än några år äldre. Precis som vi var. Det hjärtliga välkomnandet var också detsamma. Fourni betyder "ugn" på grekiska, men borde betyda VÄLKOMMEN. För det är så man känner sig när man kliver av båten - välkommen hem tycks ön säga."

Jag tror och hoppas att du också ska känna dig välkommen när du kommer till Fourni. Jag vet ingen som inte tyckt om Fourni, så sannolikheten är med andra ord stor att även du kommer att göra det.

 

Fina stränder på Fourni i Grekland.

Hamnstranden i Fourni by. (Hamnen har byggts om sedan bilden ovan togs.)

 

Här kan du se Fournis 13 bästa stränder »


Du kan läsa mer om Fourni via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är enkelt även om det inte går någon charter. Smidigast är att flyga till Samos och resa vidare med båt. Näst bästa alternativ är att flyga till Aten och flyga inrikes till Ikaria, och ta färjan därifrån. Moped och bil finns att hyra under mellan- och högsäsong.

 

Kambi beach är den populäraste och bästa stranden på Fourni.

Kambi beach är den populäraste och bästa stranden på Fourni.

 

E-guide om Fourni.

 

Endast två byar kan Fourni skryta med: Fourni (hamnbyn) och Chrysomilia på norra delen av ön.

Öns stränder håller god kvalitet, några är svåråtkomliga och nås med badbåt eller till fots. Stranden i hamnen består av småsten och är populär bland både öbor och turister. Den bästa stranden är Kambi beach. Andra stränder är den i Chrysomilia, samt Elidaki, Petrokipio, Vitsilia och Psili Amos.

 

Petrokopio beach är en av flera små fina stränder på Fourni.

Petrokopio beach är en av flera små fina stränder på Fourni.

 

Det finns inga materiella sevärdheter, bara sinnliga, som att sitta med en god bok och titta ut över havet. Men om du är galet intresserad i gamla marmorbrott och romerska sarkofager så har du i alla fall något att titta på.

Nästan alla hotell och pensionat ligger i Fourni by. Det finns även några mellan byn och Kambi beach, och vid nämnda strand. Du möts i regel av rumsuthyrare i hamnen när du går av båten.


LÄS MER OM FOURNI

Om Fourni Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera