Kalimera Grekland Psara.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Psara i Grekland

Psara in English.

Psara, 22 kilometer nordväst om Chios, tillhör Östra Egeiska ögruppen. Det är en liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 450 personer. Huvudstaden, och öns enda by, heter också Psara. Ytan är 43 km2 och högsta berget - Profitis Elias - mäter 512 meter över havet.

När du kliver av båten i den lilla hamnen får du lätt känslan av att vara den enda turisten i byn. Men om du befinner dig på Chios och för ett par dagar vill fly huvudortens intensiva trafik kan den fyra timmar långa båtfärden vara värd mödan.

 

Resa med båt från Chios till ön Psara i Grekland.

Chios är en av Psaras grannöar. Bilden från Nagos.

 

De mjukt rundade bergen på Psara är inte höga, och nästan all bebyggelse är koncentrerad till byn som bär samma namn som ön. Ett fåtal kaféer och ett par tavernor är det som bjuds av nöjesliv. Några barn leker på ett litet torg efter solens nedgång, en munk går förbi längs hamnen, ett par med barnvagn passerar och fem minuter ser du samma människor igen. Det är i stort vad som händer på kvällen.

RESA TILL PSARA

Från Chios stad går det flera båtar dagligen till Psara. Resan tar cirka fyra timmar. Det finns även båtförbindelse med Lesbos, Oinousses och Atens hamnstad Pireus.

Från Chios går det båtar från närliggande öar som Samos och Lesbos. Chios har även en flygplats dit det går dagliga plan från Aten. Till Chios går även att flyga från Samos en gång i veckan.

Båttidtabell för Psara »

Boka färjebiljetter online här »
Segla från Agathonissi till den lilla ön Psara i Grekland.

Agathonissi är en näst intill lika okänd ö som Psara

 

RESA RUNT PÅ PSARA

Psara saknar allmänna transportmedel, här finns inte ens taxi även om det finns ett antal bilar för lokala transporter. Med andra ord blir det till att gå.

BYAR PÅ PSARA

Det finns bara en by och den heter också Psara. Byn ligger vackert placerad, likt en amfiteater, i skydd av en hög pyramidformad klippa - med hamnen och hamnpromenaden på ena sidan och en grusstrand, flankerad av en imponerande kyrka med tillhörande kloster på den andra. I övrigt är bebyggelsen inte särskilt märkvärdig.

De flesta hus är enkelt byggda kring några smala gränder. Men i byns utkant syns även tecken på ett visst välstånd med ett flertal moderna, ganska påkostade hus. En förklaring är att några av öborna får goda inkomster från rederinäringen.

 

Hamnen i Molyvos på Lesbos, som är grannö till Psara.

Lesbos är en annan av grannöarna. Bilden är från Molyvos.

 

STRÄNDER PÅ PSARA

Vattnet kring Psara är mjukt och klart. I själva byn, väster om klippan finns den ovan nämnda stranden med grus. I änden av denna strand finns också en taverna. Alldeles nära, nordost om byn ligger ett antal små fina sandstränder i en rad efter varandra. Även om risken att stöta på några andra badare är ganska liten, är sannolikheten än mindre ju längre från byn du beger dig.


SEVÄRDHETER PÅ PSARA

Förutom bedriften att överhuvudtaget ha begett sig hit är klostret och utsikten från Agios Nikolas, kyrkan på toppen, en sevärdhet. Den pyramidformade klippan är också värd att bestiga. Här finns lämningar av ett 1400-talsfort, Palaiokastro, men också ett monument över den massaker som ägde rum på ön 1824, då hälften av öns då 30 000 invånare lär ha slaktats efter att ha gjort uppror mot den turkiska överheten.

 

Andros ligger ungefär lika långt från Psara som grannön Lesbos gör.

Batsi på Andros. Andros ligger ungefär lika långt från Psara som "grannön" Lesbos gör.

 

HOTELL PÅ PSARA

Det som kan få presumtiva besökare av Psara att tveka är bristen på rum. Vid vårt besök i slutet av juni fanns bara ett boende tillgängligt, ett relativt nybyggt litet hotell med mycket höga priser, utan någon möjlighet att förhandla ner. Under högsäsong lär det finnas ytterligare ett pensionat plus några rum för uthyrning.

Stort tack till Per Strandberg som har skrivit om Psara! Jag har inte varit på Psara, därför är alla bilder från andra öar.


LÄS MER OM PSARA

Om Psara Resebrev Karta Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera