Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till okända grekiska öar. Del 3. Psara.

Denna lilla karga ö, med ett mycket stort lugn, fina stränder, men som stördes av att några invånare som hela tiden ville visa upp sina stora leksaker som bilar, motorcyklar mm.

Nyttig info:
Ingen bankomat
Ingen uthyrning av moppar

Ankomstdag måndag 2 juli

När vi väl kommit i land drog vi iväg bort mot byn, inga "roomsare" som mötte upp. Vi frågade på glassfiket, som ligger i södra änden av torget, efter biljettkontoret, eftersom vi ville ha lite bättre koll på när färjorna gick från Psara. En liten flicka visade mig vägen dit, givetvis stängt. Biljettkontoret ligger strax norr om strand-promenaden, samma gata, ett hål i väggen precis efter hamnkontoret.

Nu gällde det att hitta till hotell Psara (15 rum) och Mrs Poppis återigen fick flickorna i glassfiket hjälpa till. Hotell Psara ligger helt diametralt i förhållande till hamnen, tvärs igenom byn, ett stycke att gå med andra ord.

Vi träffade Mrs Poppis som var en hård förhandlare vi fick ner priset till 45 € per natt om vi stannade i fem dagar (senare insåg vi att det fanns endast ytterligare ett par till på hotellet). En studio på andra våningen med fin utsikt mot havet och "Gibraltarklippan", fullt utrustat kök, TV och en fin balkong.

 

 

Ner till strandpromenaden, tavernan längst söderut, där fick vi utmärkt äte, fläskkotlett och Imam med sallad och vin 26 €. På grannbordet var det släktkalas med 12 personer, vilken cirkus alla pratade med varandra och i mobiltelefon samtidigt som de åt, drack och rökte!

På strandpromenaden flanerade man och det finns ett antal familjer på ön som har intressen i rederinäringen, och är rätt förmögna. De besuttna männen visade upp sig och sin familj där, den ena frun större än den andra, inte den "normala" grekiska övervikten, utan här rörde det sig om amerikansk storlek 1 ½ till 2 deciton. Vi hade aldrig tidigare sett så många kraftigt överviktiga i Grekland på ett och samma ställe.

Efter det livliga släktkalaset hade vi en lugn afton på balkongen, en och annan hund var allt som hördes, annars var det helt tyst, stjärnklart...


Andra dagen tisdag 3 juli

En lång morgon, uppstigning först kl 10:30, sedan åt vi brunch. Minimarketen ligger mitt i byns övre halva, en och annan skylt visar, Bageriet ligger lite längre ner i byn, vid lekparken mitt i byn, skylt från "2:a Tavernan" visar vägen.

Nu skulle det badas iväg till vattnet, den första stranden på östra sidan har mycket fin sand och är långgrund i den bortre ändan ligger en Taverna som har ett antal bågformade tak. Efter tavernan längs vägen kommer det först en lite mindre grusstrand, sedan en liten "plutt" till grusstrand (10 m), därefter en ganska stor grusstrand vid gamla elverket, där badade vi! Härligt klart vatten, lätt att ta sig i och ur vattnet på ett antal ställen.

Bortanför elverksstranden fanns det ett litet kapell och bakom det fanns det ytterligare stora stränder bort mot "byn" Pounta. På Pountastranden är det i ena änden upplag för "4-fots" vågbrytare, som syns tydligt när man kommer till ön med färjan.

Den medhavda Ouzon satt fint, precis vad vi behövde efter brunchen. Vi njöt av sol och bad, på vägen körde ett antal MC och bilar fram och tillbaka. En och annan lastbil körde också förbi deras åkande förstod vi, men inte de vart de andra skulle, var det till vägens ände och sedan vända? Vi förstod senare att det var "uppvisning". Det fanns även en och annan MC-ägare som med sina tunga MC körde mycket fort på de smala gatorna/gränderna inne i byn, inte trevligt.

Vi var kvar på stranden till klockan var över sex på kvällen. Lite fika och kroppsvård innan vi drog ner till biljettkontoret, båten till Samothraki via Agios Efstratios går om en stund (21:30). Men den skulle ju ha gått redan i natt, enligt tidigare uppgifter!!!??? (När vi kom hem såg jag på nätet att SAOS bytte tidtabell den 3 juli, därav förvirringen)

Nu blev det nya uppgifter att tänka över, vi ville titta lite till på Psara och att få tag i Mrs Poppis, packa och dra iväg kändes lite väl bra. Vi beslöt att stanna, ner till 2:a Tavernan och det är ett "gyros-ställe", där käkade vi beef-steki och drack lite retsina. Vi tänkte över det nya läget med färjorna på balkongen, lite svårt att få fram uppgifter om hur färjorna går och ibland är tydligen infon, felaktig.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera