ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Öluffa till okända grekiska öar. Del 4. Psara. |
Tredje dagen, onsdag 4 juli Efter en natts stärkande sömn, skulle vi ha lite frukost. PA iväg till affären lite ost skulle vi ha, givetvis inga turistförpackningar, det fanns några ostar som luktade mycket starkt. Jag fegade och tog en som inte doftade så där starkt. (En del starka ostar, kan ju få håret att resa sig). Men den här osten visade sig var i stort sett smaklös och gummiaktig (inte ett enda hårstrå reste sig). Stämman hade sammanträde under dagen på "elverksstranden", vi beslöt att undersöka möjligheterna att komma till Agios Efstratios, Limnos eventuellt till Samothraki nästa dag! Vi kollade med resebyrån Serafeim på Chios (+302271023558) angående färjetiderna från Chios till Limnos. Färjan går från kl 19:25 från Chios, färjan från Psara till Chios går kl 07:00 och är framme cirka kl 11:00, så det skulle funka med tiderna med god marginal. Men en dag i Chios stad, det var inte I´s dröm precis. Men ner till elverkstranden för lite sol och bad.
Efter sedvanlig kroppsvård inklusive insmortning (I klagar på mitt språk, det heter inte insmortning, men det finns träffar på Google, från mina resebrev på Kalimera, så det finns eller?). Mrs Poppis gillade inte att vi skall åka redan efter tre dagar, så vi fick betala fullt pris, vilket var okey. Efter att vi fixat packningen inför morgondagen, var vi klara för utfärd. Vi gick ner till "Gibraltarklippan" och tog oss upp på toppen. Därifrån såg vi den grekiska solen gå ner i havet, mycket vackert. Vägen upp gick på fina trappsteg. Ner tog vi stigen bort mot den västra sidan av byn ner mot Tavernan som ligger där. Vi åt fisk, Fangri, med tillbehör och vin 58 €. (Fisken kostar 45 €/kg och smakar lite torrt, som all medelhavsfisk gör, Barbouni (Red Mullet) är den enda fisk som kan mäta sig med vår västerhavsfisk, enligt PA) Vi tog en liten fika på balkongen innan vi tog till kojs, helt stilla och tyst, men en del mygg. Fjärde dagen, torsdag och avresedag 5 juli Purrning kl 05:45, tidig väckning speciellt med tanke på att det är semester. Lätt frukost, ner till biljettkontoret och för att köpa biljetter (endast öppet i anslutning till färjeavgångar) 9,90 €/person. Vi gick sedan genom hela byn bort till färjan längst ut på piren, en nätt liten promenad. Men det fick oss att piggna till. Vi lämnade lilla Psara på utsatt tid med kurs på Chios. |
Tredje dagen, onsdag 4 juli Efter en natts stärkande sömn, skulle vi ha lite frukost. PA iväg till affären lite ost skulle vi ha, givetvis inga turistförpackningar, det fanns några ostar som luktade mycket starkt. Jag fegade och tog en som inte doftade så där starkt. (En del starka ostar, kan ju få håret att resa sig). Men den här osten visade sig var i stort sett smaklös och gummiaktig (inte ett enda hårstrå reste sig). Stämman hade sammanträde under dagen på "elverksstranden", vi beslöt att undersöka möjligheterna att komma till Agios Efstratios, Limnos eventuellt till Samothraki nästa dag! Vi kollade med resebyrån Serafeim på Chios (+302271023558) angående färjetiderna från Chios till Limnos. Färjan går från kl 19:25 från Chios, färjan från Psara till Chios går kl 07:00 och är framme cirka kl 11:00, så det skulle funka med tiderna med god marginal. Men en dag i Chios stad, det var inte I´s dröm precis. Men ner till elverkstranden för lite sol och bad. Efter sedvanlig kroppsvård inklusive insmortning (I klagar på mitt språk, det heter inte insmortning, men det finns träffar på Google, från mina resebrev på Kalimera, så det finns eller?). Mrs Poppis gillade inte att vi skall åka redan efter tre dagar, så vi fick betala fullt pris, vilket var okey. Efter att vi fixat packningen inför morgondagen, var vi klara för utfärd. Vi gick ner till "Gibraltarklippan" och tog oss upp på toppen. Därifrån såg vi den grekiska solen gå ner i havet, mycket vackert. Vägen upp gick på fina trappsteg. Ner tog vi stigen bort mot den västra sidan av byn ner mot Tavernan som ligger där. Vi åt fisk, Fangri, med tillbehör och vin 58 €. (Fisken kostar 45 €/kg och smakar lite torrt, som all medelhavsfisk gör, Barbouni (Red Mullet) är den enda fisk som kan mäta sig med vår västerhavsfisk, enligt PA) Vi tog en liten fika på balkongen innan vi tog till kojs, helt stilla och tyst, men en del mygg. Fjärde dagen, torsdag och avresedag 5 juli Purrning kl 05:45, tidig väckning speciellt med tanke på att det är semester. Lätt frukost, ner till biljettkontoret och för att köpa biljetter (endast öppet i anslutning till färjeavgångar) 9,90 €/person. Vi gick sedan genom hela byn bort till färjan längst ut på piren, en nätt liten promenad. Men det fick oss att piggna till. Vi lämnade lilla Psara på utsatt tid med kurs på Chios.
Vi kom fram till Chios vid pass klockan 11 och då gick vår SAOS-färja Samothraki. Lätt panik hade vi nu fått fel info igen om färjetider, men den skulle till Lesbos och vända åter till Chios på eftermiddagen! Nu började en ny vandring, nästan runt hela Chios hamn, bort till Victors Travel (Agent för SAOS-färjorna på Chios) i det nordvästra hörnet av hamnen. Biljetterna kostade 42 €/person till Limnos kl 19:25 med Samothraki och vi fick ställa våra resväskor hos Victor under dagen. Efter tysta Psara blev vi ännu mer förskräckta över allt oväsen inne i stan, vi vill ha det lite lugnare och en genuin taverna att äta på. Vi kollade längs norra piren och in mot gamla stan men inget som tilltalade oss. Vi drog oss in i bostadskvarteren för att försöka hitta någon äkta taverna. Men inte tusan hittade vi någon taverna där, svetten började lacka och ett bad skulle sitta fint. Vi gick mot stranden som ligger i södra delen av stan och där strax före stranden på höger sida låg Tassos taverna! Moussaka, gris i ugn, sallad och två Mythos 17,70€ och gott smakade det. Ner till stranden för sol och bad, stranden ligger precis på inflygningslinjen till flygplatsen, så det gällde att ducka när planen kom. PA ville provsmaka Mastixtuggummit Elma innan vi lämnade ön där mastixen odlades. Grekerna är ett konstigt folk, har de inte pinje i vinet så har de det i tuggummi, det smakade lite svagt av pinje tuggummit Elma, annars var det som vanligt tuggummi. När vi solat och badat tillräckligt gick vi in till stan och hamnen där vi tog en fika längs hamnpromenaden. Där kollade vi på båtarna, Mykonos en stor färja kom in i hamnen och strax efter den "vår" betydligt mindre färja, men trafikkaoset som uppstod när alla skulle av och på samtidigt, var ett underhållande skådespel. Trafikpoliserna verkar ha en visselpipa inopererad i halsen, så fort de andas visslar den! Efter att ha hämtat våra väskor hos Victor tog vi oss ombord. Trots trafikkaoset kom vi iväg på utsatt tid. Vi hittade varsin soffa som var mjuk och skön, där vi sov ganska gott hela natten, det blev bara lite liv när passagerarna från Lesbos gick ombord.
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |