Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Molyvos på Lesbos

Molyvos ligger cirka 5 kilometer norr om Petra. Ungefär halvvägs till Molyvos (från Petra) finns en utsiktsplats varifrån det är en otroligt vacker vy över byn. Nästan som det vore en scendekor. Men det är inte. Molyvos är en de finaste byar jag har varit i. Ögonen får inte bara sitt lystmäte från håll, byn är lika vacker interiört som exteriört. Högst upp i byn tronar den gamla borgen från 1300-talet, den inger en mäktig syn och man undrar vilka hemligheter den ruvar över.

 

Den mysiga lilla hamnen i Molyvos på Lesbos i Grekland.

Den mysiga lilla hamnen i Molyvos.

 

Vy över Molyvos och Petra på Lesbos.

Bukten där Molyvos ligger. Petra ligger bakom halvön till vänster.

 

Borgen och de gamla delarna av Molyvos på Lesbos i Grekland.

Borgen och de gamla delarna av Molyvos.
Molyvos - eller Mithimna som är det antika namnet och som fortfarande används - är Lesbos viktigaste turistort. Till skillnad mot de flesta andra stora turistorter i Grekland är det inte stränderna som är den huvudsakliga attraktionen, i stället är det själva byn med sin unika arkitektur, mysiga gränder och trevliga tavernor som drar.

 

Stranden i Molyvos på Lesbos.

Stranden i Molyvos.

 

Klapperstenstranden under den gamla olivoljefabriken är inte på långa vägar lika bra som stränderna i Anaxos och Petra. Stranden är långsmal och ganska långgrund på sina ställen. Klapperstenarna är stora och det kan vara svårt att komma i vattnet utan badskor. Många väljer att ligga på solstolar ovanför stranden där det finns skugga från tamariskträd, några tavernor och en liten swimmingpool som får användas av allmänheten. I den gamla olivoljefabriken huserar Hotel Olive Press, läget hör till de häftigaste man kan tänka sig. Öster om Molyvos finns två stränder: Eftalou och Anargyri.

 

Stranden i Molyvos stenig och badskor är ett måste.

Stranden är stenig och badskor är ett måste.

 

Byn är som sagt extremt fin, de vackra stenhusen klättrar tålmodigt via kullerstenklädda gator och gränder upp mot borgen. Det är ett virrvarr av smala gränder och det är lätt att gå vilse. Turkarna ockuperade Molyvos under 200 år och det har satt sina spår, bland annat finns det många fontäner från den tiden. Här finns förstås affärer av alla de slag, inte minst längs den så kallade market street där turistaffärerna ligger tätt tätt.

 

Affärer i Molyvos på Lesbos.

Gränder i Molyvos gamla stadsdel.


Hamnen nedanför byn är kanske den mysigaste delen av Molyvos. Det är en levande hamn med färgglada fiskebåtar och det är ett nöje att sitta och titta på fiskegubbarna när de lagar sina nät och delar upp sin fångst. I hamnen finns flera tavernor med bord strategiskt placerade längs kajkanten. Våra favoriter är Captain's Table och The Octopus Restaurant. Är du sugen på en drink är Mollys Bar inte dum. Hamnen stängs av för biltrafik efter klockan 18.00.

 

Hamnen under Molyvos på Lesbos.

Den mycket trevliga lilla hamnen under Molyvos.

 

Utanför The Octopus Restaurant i Molyvos hänger det ofta armar från åttaarmade bläckfiskar.

Utanför The Octopus Restaurant i Molyvos hänger det ofta armar från åttaarmade bläckfiskar.

 

En av många bra restauranger i Molyvos på Lesbos.

En av restaurangerna i Molyvos hamn.


I hamnen ligger flera mysiga tavernor, barer och kaféer och kvällarna är magiska. Det finns förstås restauranger i själva byn också, men vi fördrar att äta i hamnen. Utflyktsbåtar till Skala Sikaminias utgår härifrån. Från Molyvos är det cirka 5 km till Petra.

 

Sea Horse Hotel i Molyvos hamn.

Fantastiska Sea Horse Hotel i Molyvos hamn.

 

HOTELL I MOLYVOS

Det finns ett flertal hotell och pensionat i Molyvos. En del är uppbokat av charterbolag, men det finns även bra boende för dig som reser på egen hand. Vi har bott på Sea Horse Hotel och vi kommer säkert bo där igen. Bättre läge är svårt att hitta. Boka Sea Horse Hotel via länken nedan.

Sea Horse Hotel »

The Schoolmistress With The Golden Eyes »

Aphrodite Hotel »

Boka andra hotell i Molyvos här »


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera