Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Petra på Lesbos
Den mycket trivsamma turistorten Petra ligger cirka 5 kilometer söder om Molyvos, och cirka 3 kilometer öster om Anaxos. Jag gillar Petra. Väldigt mycket. Det är en populär - och ganska stor - charterdestination, ändå upplever inte jag det så.

Petra är ett mischmasch av gammalt och nytt, av turism och grekiskt vardagsliv, allt sammanflätat på ett mycket trivsamt sätt. Jag kan inte säga exakt varför, men när jag tänker på Petra ser jag en påse Gott & Blandat framför mig, och eftersom jag är väldigt förtjust i Gott & Blandat är det ett bra betyg. :-)

 

Shopping i Petra på Lesbos.

En av gränderna i Petra.

 

Den fina stranden är vidsträckt och går längs med nästan hela bukten. Ovanför stranden ligger tavernor, barer och kaféer på en lång rad. Bakom strandpromenaden tar smala strosvänliga gränder vid, här finns det mesta man kan tänka sig i shoppingväg - allt från souveniraffärer till butiker som säljer lokala produkter - samt rustika tavernor, pubar, gyroställen och mysiga kaféer.

 

Petra beach.  Lesbos.

Stranden i Petra åt ena hållet.

 

En av de bättre tavernorna är det så kallade Kvinnokollektivet som serverar riktigt god grekisk mat. Fortsätter man längre in i gränderna upphör det turistiska Petra och de äldre stadsdelarna tar vid. Husen är mycket vackra, några av dem är delvis byggda i trä.


Skulle du tröttna på att ligga på stranden finns det resebyråer som anordnar utflykter, bland annat dagsturer till Turkiet, Jeep safaris, bussturer runt västra Lesbos, båtutflykter med BBQ, samt solnedgångsturer med båt, bland annat till Skala Sikaminias.

 

Stranden i Petra. Lesbos.

Stranden i Petra åt andra hållet.

 

När man har rest i Grekland några gånger börjar man att känna igen vissa ortnamn. Oftast har de här namnen en innebörd, några exempel på sådana är: Skala (hamn), Psili Amos (fin sand) Akrotiri (halvö), Paraskevi (fredag), Agia Anna (heliga Anna) och Faros (fyr).

Petra är också ett sådant namn, det betyder klippa på grekiska och naturligtvis finns det en klippa mitt i byn, den syns från långt håll och går inte att missa. Högst upp på klippan finns en kyrka som heter Glykfylousa Panagia. Du kommer dit via en trappa med 114 trappsteg. Kyrkan skiljer sig inte mycket från andra kyrkor, men utsikten över Petra och över havet är formidabel och värd varenda trappsteg.

 

Petra. Lesbos.

Byn Petra sett från klippan Petra.

 

Enligt en helgonberättelse ankrade en båt utanför Petra under en storm på 1500-talet. Ombord fanns en ikon med Jungfru Maria. Morgonen efter upptäcktes att ikonen var försvunnen. Man letade och letade, men ingen ikon kunde hittas. På kvällen sken ett märkligt ljus på toppen av klippan. Kaptenen klättrade upp och fann där den försvunna ikonen. Han tog med sig den tillbaka till båten.

Nästa morgon var ikonen försvunnen igen. Och gissa vad, just det, den var tillbaka på klippan. Då bestämde man sig för att bygga en kyrka på klippan och förvara ikonen där. Allt sedan den dagen bor ikonen i kyrkan på Petraklippan. Exakt samma historia har jag läst många gånger, så många att jag inte kan låta bli att le när jag hör dem berättas. Samma historia berättas om ikonen i Mamma-Mia-kyrkanSkopelos.

HOTELL I PETRA

Även om Petra är en charterort finns det många boendealternativ för dig som reser på egen hand. Extra trevligt är att många ställen är familjeägda, som Niki Studios är ett bra exempel på.

Niki Studios »

Boka andra hotell i Petra här »


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera