Kalimera Grekland Fourni.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fourni by på Fourni

Fourni är en oerhört trivsam by med ett ständigt närvarande grekiskt vardagsliv. Det mesta kretsar kring hamnen: fiskargubbar som lagar sina nät eller reparerar sina båtar, på tavernorna sitter bybor och turister och samtalar lågmält över en kopp kaffe eller ett glas vin, en gumma kommer kanske ner för att bada - fullt påklädd - med sina barnbarn, och när fiskebåtarna kommer in är det full fart på måsar, katter och nyfikna turister.

 

Fourni by, hamn och strand i Grekland.

Större än så här är inte Fourni by.

 

Vy över öarna Fourni och Thimena i Grekland.

Vy över Fourni by.

 

Bilden ovan är tagen från vägen till Chrysomilia. Kambi beach ligger till vänster om byn (syns ej i bild) och ön Thimena ligger mittemot.

 

Fiskebåtar i hamnen på Fourni.

Fiskebåtar i hamnen.
Hamnstranden är för övrigt helt okej och består av småsten uppblandat med sand, vattnet är hyfsat rent för att vara i en hamn. Närmsta fina strand är Kambi beach. Från hamnen utgår ett flertal gator upp genom byn. Huvudgatan - som flankeras av mullbärsträd - börjar vid lilla hamnpiren och slutar på ett torg med kaféer och bageri. Längs gatan finns det mesta man kan tänkas behöva: minimarkets, fruktaffärer, bagerier, resebyråer, bankomat och tavernor. I byn finns naturligtvis även hotell, pensionat, studios och vanliga rum.

 

Hamnstranden i Fourni by.

Hamnstranden i Fourni by. OBS! Stranden är kortare sedan bilden togs.

 

Nattlivet är som allt annat på ön: rofyllt och tillbakadraget. På kvällarna fylls de gemytliga tavernorna i hamnen, och längs huvudgatan, av förväntansfulla bybor och turister. Inte bara för att njuta av god mat och dryck, folklivet är en del av underhållningen, för på Fourni levs livet utomhus, att sitta i hamnen och studera folklivet är som att befinna sig i ett jättelikt grekiskt vardagsrum.

 

Tavernor, barer och restauranger på Fourni.

Kvällarna i byn är magiska.

 

Bra tavernor och restauranger längs med huvudgatan på Fourni.

Tavernor längs med huvudgatan.


Nikos Taverna på hamnpromenaden är vår, och många andras, favorit. Maten är varierande och god, personalen både underhållande och trevlig, och det är relativt billigt. Hos Nikos finns ingen meny, istället får man gå ut bland grytorna i köket och se vad som finns för dagen, och peka ut vilka rätter man önskar. Nikos hustru Jenny assisterar gärna och visar upp den ena läckra maträtten efter den andra. Hos Nikos brukar man bli sittandes länge, oftast blir det längre än man tänkt sig.

 

Nikos Taverna på Fourni.

Nikos Taverna.

 

På Nikos Taverna kan du äta färsk barbouni, som jag tycker är det godaste fisken i Grekland.

På Nikos Taverna kan du äta färsk barbouni, som jag tycker är det godaste fisken i Grekland.

 

Passa på att äta färska skaldjur när du är på Fourni.

Passa på att äta färska skaldjur när du är på Fourni.

 

Läs om en dråplig händelse på Nikos Taverna här.

 


Det finns naturligtvis andra bra restauranger, bland annat Miltos fisktaverna som ligger alldeles intill Nikos. Längs med huvudgatan finns ett par tavernor med hög "titta-på-folk-faktor". Café Archontiko till vänster om Miltos är ett mysigt ställe om man ta en kaffe eller en öl och titta på folk. Till vänster om lilla hamnpiren finns en taverna och ett kafé som har bord direkt i sanden. Det är inte dumt att sitta där och se när solen går ner bakom grannön Thimena.

 

Miltos Taverna på Fourni.

Miltos Taverna.

 

Vill du prova lite annorlunda mat har du stora möjligheter att gör det här. Har du tur kanske någon av tavernorna serverar fuschka, pina eller sjöborrar. Fuschka har jag bara ätit på Lipsi, Kalymnos, Telendos och här på Fourni. Fuschka är en liten tvättsvampsliknande ful tingest som serveras rå med citron, och till det dricker man ouzo. Pina ser ut som en jättelik mussla och smakar ungefär som musslor, serveras på samma vis som fuschkan. Skalen från Pina är ovala och jättelånga och brukar hänga som prydnad på tavernor.

 

Huvudgatan på Fourni kantas av affärer, tavernor och mullbärsträd.

Huvudgatan kantas av affärer, tavernor och mullbärsträd.

 

Taverna vid torget i övre delen av Fourni by.

Taverna vid torget i den övre delen av byn.

 

Panigiri, party, fest och dans till levande grekisk musik på ön Fourni i Grekland.

Panigiri party en underbar kväll i hamnen.

 

HOTELL I FOURNI BY

Flest hotell och pensionat finns i Fourni by, det finns även några hotell på kullen mellan byn och Kambi beach och ovanför Kambi beach. Tidigare var det lätt att hitta rum på plats, men eftersom nästan alla numer bokar i förväg rekommenderar jag alla att boka hotell innan man anländer till Fourni. Nedan finns tips på bra boende i Fourni by.

 

Boka Costareli här »

Boka Patras Apartments här »

Boka Archipelagos Hotel här »

Boka Nektaria on the Beach här »


LÄS MER OM FOURNI

Om Fourni Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera