En resa till den genuina ön Limnos

Eftersom vi är glada värmlänningar boende inte så värst långt från norska gränsen faller det sig helt naturligt att ha ett öga på norska utbudet av resor till Grekland. I maj började vi kolla in intressanta resmål, där dök Limnos upp, både på Ving och Sagasolreiser. Vi konstaterade att till denna ö kunde man inte åka med några svenska resebolag så blev än mer nyfikna! Efter några spännande veckor med prisfall beställde vi en vecka till denna... och det blev billigt.

Avreste 31 maj från Gardemon till Limnos. Mellanlandning på Skiathos (där vi för övrigt tillbringade en vecka i september 05). De fem främsta raderna i planet fortsatte till Limnos, där vi landade på en liten men nybyggd flygplats. Vi välkomnades av reseguiden, som talade om för oss att vi tre troligen var de enda svenskarna på ön!!! Vi åker alltid ospeciferat och denna gången som så många andra blev det BINGO! Hotellet låg 2 kilometer utanför Myrina stad vid Platistranden, hette Plati Beach och var verkligen vid beachen !

 

 

Limnos är en lugn, äktgrekisk ö som inte påverkats i negativ riktning av turismen. Folket är intresserade av de som kommer, man blir lite intervjuad av lokalbefolkningen, de är inte alls trötta på horder av utlänningar som stannar en vecka och sen drar! En gång i veckan landar ett danskt plan , ett norskt plan, ett italienskt, och två plan i veckan från England, sen finns dagliga inrikes turer från Aten.

Limnos har inte typiska olivträdsodlingar utan odlar spannmål, vin (bra viner spec. det vita vinet). De tillverkar en speciell ost MELISKELRO, god! Egen fetaost, egen ouzotillverkning, en typisk honungskaka HALVA. En hel del fiske.

Vi hyrde bil och utforskade ön. I öster, ödsligt stilla liv. Flackt långt emellan byarna. Orten Skandali längst sydöst, var verkligen skandalöst tomt! Historiska utgrävningar vid Pollochni (första staden). Tempelruiner i Kabejro, där blev vi guidade av en entusiastisk man som pratade en mix av engelsk-tysk-grekiska! Spökstaden i närheten; en stor turistanläggning med ett tiotal hotellannex, stor huvudbyggnad och tjusig infart belägen vid en havsvik, allt detta öde, övergivet och vandaliserat, nytt och oanvänt. Efter lite efterforskningar som vi gjorde fick vi reda på att detta var ett svindleri av EU pengar. Byggt av EU bidrag och byggherrarna stack med pengarna vilket gjorde lokalbefolkningen helför..ade så dom plundrade hotellet. Ett monument av EUsvindleri och girighet!

Västkusten är mycket vacker, läcker solnedgång. Man ser Athosberget på sin landtunga i fjärran. Tjusigt!!

Myrina är största staden, där bor mestadels av öbefolkningen. Den har en genuin grekisk prägel. Baazargatan som löper genom staden, är verkligen en sevärdhet. Inte det krimskrams som så mycket finns i turiststäder. Här finns bröllopsklänningsbutiken bredvid slaktaren, järnaffären bredvid barberaren som för övrigt klipper för öppen ridå, bosättningsaffären bredvid apoteket. INTE EN PIZZERIA!!! Det finns även en bra strand i staden.

Bra fiskerestauranger vid hamnen. Under den stora platanen mitt på Baazargatan finns en bra restaurang där du får komma med ut i köket och välja din middagsrätt. Vi åt gott och vällagat hela veckan, t.ex. grillade sardiner, bläckfisk i vinäger, friterade zuccini, souvlaki, äggplantsdip, pasta med havskräftor, kikärtsbiffar, zuccinibullar och blev alltid bjudna på grekiska efterrätten, kall mannagrynskaka med kanel. Vi fick även tillfälle att avnjuta LOKOMADES, friterade degbullar med söt lokal honung.

Ovanför vårt hotell låg Plati by, en kvarts promenad, två restauranger, men vi provade endast den som låg mitt på torget och var mest besökt. Bra mat och mycket vänlig bekänning (enorma grekiska sallader, vi orkade endast hälften men fick ta resten hem i en "container"). Där uppe låg också närmaste minimarket. "Vid Korallen" i Kotsinas by nere vid hamnen åt vi bra och billigt!

Sammanfattningsvis: är man sugen på en genuin lugn grekisk ö, där lokalbefolkningen fortfarande är nyfiken på vad du är för en figur så åk till Limnos. Vill du äta god mat, bada vid lugna stränder utan bananbåtar och vattenscootrar, åk till Limnos. Vi gillade ön och rekommenderar den.

PS! Akta landsköldpaddorna som knallar omkring på vägarna, är du fågelskådare så kolla in de rosa flamingos som finns i öster vid de gamla salinerna!

PS! PS! Vi hade faktiskt elektrisk ström i duschen hela veckan ... men det är väl bara typisk GREKLAND!!!

Hälsningar från tre tjejer med "Morbus Hellas": Mia, Britt och Anki från Sunne Värmland

 

Limnos på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera