Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till okända grekiska öar. Del 10. Samothraki.

Avresedag, söndag 15 juli

En helt ljuvlig morgon och en liten extra slummer, sedan dags för frukost Jannis utsökta för sista gången.. Upp på rummet igen och packa väskorna, ner med dom i "Managern´s rum. Iväg till stranden, men först skulle vi skriva i gästboken. Jannis var lite orolig för att vi skulle svälta resten av dagen, han kom med två pajer och två bananer som vi skulle ha med oss!

Efter några dopp nere på Romeikos Gialos blev I lite orolig för båt och biljetter, hoppas att färjan går idag! Vi gick ner till hamnen och köpte biljetter till Samothraki med SAOS Samothrake färjan kl 16:45 10,50 €/person. I lugnande ner sig betydligt när vi hade fått biljetterna i handen. Efter det kunde vi i lugn och ro sola och bada lite till, för att sedan gå upp till hotellet för att hämta väskorna och rulla ner dom till färjan. Men det går inte tyckte en alldeles förskräckt Jannis, jag kör er! Vi anlände i god till färjan, som avgick på exakt tid.

 

 

SAMOTHRAKI

Denna härliga höga hattö med ett "brätte" som inte räcker helt runt ön, men med en grönska som var alldeles överdådig, med stränder mer eller mindre bra längs hela "brättet, friskt och gott dricksvatten överallt, ett lugn och en mycket vänlig tysktalande befolkning.
Nyttig info:
Lokalbussar med ordentlig turlista och många hållplatser runt ön
Bankomat finns två stycken längs hamnpromenaden
Internet Café vid färjepiren
Moppe och bil, Kyrkos Rent a bike på hamnpromenaden,
Ingen flygplats
Rooms to let: Maria Atzanoy +302551041840,
Undvik de två roomsare som står på piren

Ankomstdag, söndag, 15 juli

När vi närmade oss hamnen, så var det inte vackert, rätt stökigt, lätt rörigt när båten kommer, ett mini-Chios. Undrar hur vistelsen här skall bli? Men bortanför den första husraden blev det genast trevligare och mindre stökigt. Det var två roomsare på piren (en dam och en herre), de jobbade tydligen ihop förstod vi senare. Vi hade kollat i en del i Lonely Planet och en del "nätpapper" som PA hade med sig, det stod bara en massa om hotell, som låg norrut, till vänster från färjan. Det var ju inte vår melodi (även om Filoktitis var en pärla). Vi följde med damen och vi fick se ett rum som var så där, kollade på några andra (farbroderns också) men de var om möjligt sämre. Vi tar detta för i natt!

Rummet var ganska litet, med "horhuspropeller", liten toa/dusch 30 €/natt. Iväg längs strandpromenaden för lite äte, vi hittade en taverna där vi fick i oss lite beafsteki med sallad och öl.

Sedan försök att sova men det var nästan helt ogörligt eftersom det var varmt som tusan, först fram på småtimmarna svalande det av, så vi fick en stunds slummer. Under den vakna delen av natten beslöt vi att nästa morgon skulle vi ha frukost, packa, sedan hyra moppe och därefter ragga rum.


Andra dagen, måndag, 16 juli
Supermarketen bortåt gatan (norrut) mycket välsorterad, där införskaffades frukost, väskorna packades med fart, iväg och hyra moppe. Kyrkos har sitt kontor på andra våningen, ovanför fiket. Vi fick hyra en moppe för 40 € i tre dagar.

PA observerade inte att han fick en helt ny hjälm, innan rumsraggningen skulle vi tanka på öns enda mack, en bit bakom byn. Iväg lite lagom puttrande inne i byn, sedan när vi passerade kyrkan upp mot Chora, drog vi på och ner med visiret, då blev det rena natta. Plastfilmen med instruktioner på "alla" språk satt kvar på utsidan av visiret! Upp med det igen, så gick det lättare att köra.

På vägen upp till macken såg vi ett trevligt rooms to let på höger sida, upp och tanka. På vägen ner åkte vi in till detta och hittade ett mycket trevligt par Maria och Christos tysktalande, som hade mycket trevliga rum, studios med A/C, kyl, TV, dusch, och balkong med havsutsikt för 40 €/natt. Detta vill vi ha!! Christos bjöd på öl och han tyckte att vi skulle bära bort våra väskor till kyrkan, när vi talat med tanten (hon med det varma rummet), så hämtar han oss där, så att det inte uppstår några "hard feelings"! Sagt och gjort vi ner till tanten och vi påpekade att det varit "Poly zesti" i natt och "horhuspropellern" hjälpte inte något nämnvärt, vi betalade och gick till kyrkan med våra väskor, Christos kom genast och hämtade I och väskorna.

Kaffe och öl fick vi av Christos, som tyckte det var kul med svenskar på besök. Han berättade att han och många andra på ön hade varit gästarbetare i Tyskland, det är därför "hela" ön talade tyska.

 

 

Sedan iväg med moppen bort till Kipistranden, längst bort från Kamariotissa, den fina asfaltvägen följde stranden hela vägen runt. Det finns mycket vatten på ön, så ibland körde vi i en härlig skugga under lövträd som böjde sig över vägen och bildade "lövsalar". Ovanligt med så mycket lövträd i Grekland att det blir skugga över vägen. Nordsidan var mycket bördig, spår efter störtregn här och var, stora renspolade "vägar" ner för bergssidorna, delar av vägen var även bortspolad på vissa ställen. När kom fram till Kipi's stranden pågick det fårklippning i en fålla bakom tavernan/parkeringen, ett mobilt bensinelverk stod och puttrade vid sidan om.

Stranden bestod mest av klappersten och grovt grus. Vi åkte en bit tillbaka på stranden och badade i vågorna, lite svårt att komma i och ur. Men I fick nästan hjärtsnörp över antalet stenar att kolla på! Vi promenerade sedan längst bort (tillbaka åt stan) på stranden. Där bakom en klippa fanns det ett hål i berget och där bakom en liten strand. Vi gick igenom hålet och badade näck på den lilla dolda stranden.

Efter badet åter mot stan, efter cirka 9 km såg vi en skylt till vänster Taverna Karidyos 3 km vägen mot byn Isomata. Vi körde in där, asfaltväg den första 1 ½ km sedan grusväg, vi kom upp till cirka 200 meter över havet. Tavernan låg mitt i skogen en liten bäck passerade mellan parkeringen och tavernan. Det strömmade till greker hela tiden som vi var på tavernan, vi åt get i ugn, med potatis, sallad och två "öl" (Amstel) 21€. Mycket vackert runt tavernan, många träd, som gav en härlig skugga.

Efter ätet åter mot stan, vi kom snabbt ner till stora vägen och vidare till Fonias, där vattenfallet är. Vid ingången till dalen upp mot vattenfallet, där fanns det en biljettkassa, då fick I spel, skall de ha betalt för att vi går längs floden!? Turistfälla, konstaterade I frankt och så åkte vi vidare. Vid Therma svängde vi upp till Spa anläggningen, sjukhuslik byggnad, såg lite tråkigt ut, det fanns även en taverna där. Vi tog vägen rakt ner till stranden, vid piren, det var ganska varmt. En lång grusstrand, det finns sötvattensduschar vid buskarna åt stora vägen, en kantin höll på att byggas där också. När vi solat och badat tillräckligt så drog vi hemåt igen.

Våra saker var inflyttade på rummet, kropps och själavård vidtog, härligt med A/C på rummet. Där fanns även en härligt skön Grand Lit säng (en stor dubbelsäng, utan skarv). Det finns även ett välutrustat gemensamhets-kök i änden på korridoren. När vi hade preparerat oss och vilat en stund började det suga i magen. Vi frågade våra värdar efter ett bar äteställe i byn hamnen. Klimatira vid hamnpromenaden mycket bra, vi satt på strandsidan av gatan. En ljum vind kom in från havet, lokalt vin, kyckling till PA och Imam till I och tomatsallad, 21 €, allt var mycket gott!

Med viss möda lyckades vi ta oss tillbaka till rummet hela 700 meter! Sängen stod och väntade på oss, visst slagsmål om det gemensamma lakanet förekom under natten.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera