Resebrev från Lesbos 2007

© Text & bild: Hasse & Bettan

Torsdag 5/7

Väckning sker idag kl. 08.00 eftersom vi ska till Apollo´s välkomstträff kl. 10.30. Ett par mackor, kaffe och youghurt räcker bra som frukost, varje dags viktigaste mål. Som alltid kan ju ett välkomstmöte vara något av en jaha-händelse men alltid är det något litet man behöver anteckna. Har vi blivit charternördar så ska vi banne mig utnyttja allt vi kan. På Café Reef är det lagom barkänsla, överraskande ölsortiment på flaska, trevlig musik just för stunden och en matmeny som ser hygglig ut om man så vill någon gång. Just ett sådant ställe en stor arrangör "skriver kontrakt" med för att ha som mötesplats. Vi köper 2 utflykter vilket kan tyckas fånigt men avsaknad av att ha kört fordon utomlands så ger jag mig inte ut på vägar med fartdårar, märkliga kartor och en sambo som inte heller skulle vilja sitta till höger om mig (moped utesluten). Vi får lite info om ortsbytet nästa onsdag, så lite väntetid på flygplatsen som möjligt är önskvärt. Vi är unika, de enda som har bokat kombination denna vecka. Att åka någon annan väg än om flygplatsen är ej möjligt, det kommer framför allt att inte innebära några kostnader. Det blir en tripp i dagsljus så det blir mer att se på än transfern hit i går kväll. Vägen norröver är omväxlande ganska rak men annars slingrig och över en del berg. Information om de lokala busstiderna resp. taxi dito säger att det åtminstone ej är möjligt att åka på egen hand efter kl. 24.00 här. Det ska väl vara om man av någon anledning har behövt komma överens med en taxi om returresa någonstans men vi undrar vad vi ska ut och göra så sent ? I Petra finns nog tillräckligt med nattliv om man så vill. Byn ser trevlig ut med i alla fall några gränder bakom den annars dominerande strandgatan. I gränderna finns barer, ett flertal tavernor, en hel del krims-krams till försäljning som man i och för sig anser sig blunda för men rätt vad det är står man nog där och kikar ändå. Det ser ut som att det finns mer att se bakom dessa gränder och gator, hur ser det ut där Petra-befolkningen bor ?

På tavernan "The ( -un) Lucky Horsesho tar vi resans första grekiska sallader med bröd o tzatziki. Det har blivit vårt "signum" genom resorna, att så fort det är möjligt kunna känna smakerna av färska grönsaker, fetaosten, oliverna och till vilken styrka vitlöken i tzatzikin de har på denna plats. Sen även att få riktigt börja leva ut allt som saknats under mörka halvåret hemma och kunna utbrista "nu är vi här" ! Skylten med tavernans namn ser verkligen lite märklig ut. Vi gissar att någon gäst ritat dit "un-" på egen hand. Strax efter 12 har uret hunnit bli, vi är de enda gästerna men denna klassiska lunchmat är värd högsta poäng. Vi känner att vi har suttit länge, redan inne i makligt tempo och när vi betalar och ska gå så är 7 andra bord upptagna. Snacka om effekt av att "öppna tavernan", påverka andra att sätta sig ned för att någon är mitt i en måltid. Så vi strosar lite till i byn, ser ut lämpligt mål för första middag framåt 21-tiden som vi lärt oss är den perfekta starttiden för oss. Det känns inte som om det är så hett idag, i och för sig blir man ju fuktig lite varstans. Speciellt när man bär på 6 x 1,5 L. vatten från närmaste supermarketen och det är nära 1 kilometer bort. Därför sker nu det underbara, det att ta första doppet i poolen. Det svalkar en kort stund, sedan är det bara ljummet.

Tänk att denna ypperligt rogivande sysselsättning kallad simning är något jag helt valde bort förra året på Skiathos/Skopelos ?? Visserligen hade jag en hudåkomma då men huvudet håller jag ändå över ytan. Nåja, här krävs lärdom, hitta nya sätt att njuta och skaffa mer vattenvana. Flera timmar vid poolkanten i horisontal-läge gör en trött, minns ej när eller om jag någonsin somnat i en solstol - eller ens utomhus ? Ett telefonsamtal till våra bekanta, Christina och Åke som befinner sig i Plomari, förtäljer att vi inte kan ses som det var tänkt här på ön. De ska vidare till Limnos på upptäcktsfärder men de tänker istället söka upp vårat kommande hotell i Agios Isidoros och lämna ett kuvert till oss med tips och nyttigheter i. Stilig service, tack på förhand !!

Grönska bland flera av tavernorna på strandgatan i Petra. Lesbos.

Grönska bland flera av tavernorna på strandgatan i Petra.

Andra bekanta som är i Grekland får också samtal, de hade kännt av jordskalv i Parga och efterskalv på natten vilket inte är en trevlig situation förstår vi. Sömnen vid poolen stärkte hur som helst så nu traskar vi ut i Petra´s kvällsliv och ett annat mål, nämligen att kolla hur bra mixed grill vi kan hitta. Matintresserade som vi är tycker vi att denna tallrik mycket väl kan vara bara helt okej men kanske en värdemätare på ortens matlagning, eller förvisso en speciell tavernas. Minnen dyker alltid upp hur dålig taktik vi flera gånger haft och knappt orkat hälften efter helt onödiga meze-beställningar. Mixed grill är inte att leka med alltid, kan vara gigantiska mängder grillat. Tavernan Salt & Pepper ser så inbjudande ut där på bakgatan, som är täckt av lummig grönska skapat som ett tak. Vi får bord alldeles bredvid tavernans ingång och Bettan hamnar närmast husväggen och får därför mycket av grillvärmen i nacken från fönstret. En norrman intill ser och hör "situationen" vilket han påpekar men det finns bara ett sätt för oss att få plats, Bettan verkar inte lida nämnvärt av lite extra värme. Vi beställer in mushrooms a´la cream och vitlöksbröd innan grillen men det gäller förstås att ha hungern kvar till det viktigaste.

Att det var trångt i gränden och vårt bord var närmast tavernans ingång besannas tydligt då ett gäng blandat norrmän och danskar dyker upp. 11 personer ska få plats så vårt bord flyttas tre gånger i sidled, snart får servitörerna svårt att komma ut utan att snubbla över oss så de lovar "last move" och det stämmer till slut.

En riktigt kul kväll tar sin början. Ett "kilo" husets röda anländer + vatten och så ett gigantiskt fat kött och det känns för tillfället bara så bra ! Bara att försöka få in takten, äta lååångsamt, lära sig njuta av varje tugga, kolla vilken bit man ska spara till sist. Framför allt ska man orka med allt, gammal lärdom sedan barndomen faktiskt, inte lämna någonting kvar på tallriken inte. Så fel vi gjort oräkneliga gånger, tagit för mycket förrätt, ätit för fort, gått ut för tidigt på kvällen. Kolgrillningen och råvarorna balanserar, det är perfekt, förträfflig mat verkligen här på Salt & Pepper. Servitörerna pilar omkring, det är mycket att göra. Norska och danska gänget får "uppvaktning" av servitörerna, det pratas mycket och de får riktigt bra service, inte svårt att lägga märke till det. Aktiva och till på köpet roliga servitörer är ibland en fröjd att studera. De två som jobbar vid borden ser misstänkt ut att vara far och son. Vi har även mycket trevlig cd-musik, just den musik vi gillar med mycket bouzouki, bra sång, gamla klassiker hela tiden. Allting smälter samman, bra mat, livlig stämning, kul personal, bra musik, semestern har satt igång på allvar. Personalen ser ut att hela tiden anpassa sig, deras nivå följer vad för slags gäster de har. I trång gränd som vi sitter i är det inte lätt med begränsat utrymme, de borde ha större plats, fler bord men en liten taverna är ju att föredra. Alla som går förbi är bara några decimeter från vår middag. Och jag som ser köket hela tiden får några "goa" bilder med kameran på matlagning, grillning osv. Känner mig tämligen "turistisk" fast personalen inne i köket ler och vi byter gestikuleringar, de förstår nog att vi som vill ha synliga minnen plåtar lite. Servitörerna pratar mer och mer, allting trissas upp mer och mer nu. Stratos heter den vi kallar "far", han pratar med oss nu, "sonen" Kyriakos hänger på och de kan inte riktigt släppa det förargliga i att vi blev flyttade i sidled så mycket. "You want some more wine" ? "We fix it for you - it´s on the house". Allt blir bara roligare och roligare, varför är inte alla middagar i Grekland så här ?? Vinet gör sitt till förstås men det är ju så mycket annat som händer, Stratos och Kyriakos lägger verkligen ner sin själ i sitt jobb. Självklart vill jag ha med dem på bild så de poserar med armarna om varandra, härliga människor vi aldrig glömmer. Tar även några situationsbilder på dem, mitt i jobbet så de garvar, skakar hand med mig och ser ju ut att trivas. Stämningen blir allt mer uppsluppen, vi tänker inte röra oss ur fläcken förrän vi ska tillbaka till hotellet. Nästa tisdag blir det livemusik här, Sakis Mbouras kommer hit och spelar bouzouki berättar Kyriakos. "Vi kommer" säger vi, snabbt beslutat och vi inser att det är självklart att vi ska spendera sista kvällen i Petra här på charmiga Salt & Pepper.

De vill "bjuda" på ännu mer vin fast vi misstänker att det ändå kommer på notan. Vi avböjer och beställer kaffe och Metaxa istället. Det som borde ha blivit 27-28€ på notan blir 38.50€ men underhållningen, servicen och den personliga kontakten är värd mer än att man på svenskt sätt ska dissikera notan i molekyler. Kyriakos sätter sig dessutom ned en stund och pratar om en bra strand i Vatera på södra sidan av Lesbos dit han kan fixa bra pris med taxi eftersom vi berättar att vi ska bo i Agios Isidoros en vecka också. Vi ler och nickar åt erbjudandet men nja…… Vilken start vi har fått, vilken kväll i byn !! Inte ens ett dygn har passerat och tisdag med livemusiken kan vi ju bara inte missa. Bara gå förbi någon timme innan, prata lite, ta en drink eller nå´t, vi får se.

"Liquor Cellar" i Petra. Lesbos.

"Liquor Cellar" i Petra. Inbjudande ?

Kanske var det tur att telefonen på rummet ringde vid c:a 19.30 o receptionen på hotellet talade om att vår bokade "Lesbos-väst-utflykt" på fredag var inställd av okänd orsak ? Och reaktionen av att en telefon i hotellrummet ringer !! Inget man direkt väntar sig, bara att svara och höra vad som står på. Första kvällen i Petra blev helt magnifik, måste vara en av de allra bästa kvällarna i Grekland för vår del under alla tidigare resor. Lesbos väst är en utflykt till några orter söder om Petra, lite bad, besök vid den "förstenade skogen" som kanske kräver lite intresse för att uppskatta fullt ut. Petra´s kvällsliv och lite Molyvos ett par kilometer norröver kan nog bli alldeles utmärkt sysselsättning resten av veckan utan utflykter ? Några sent öppna tavernor på promenaden tillbaka, det önskas kalinychta till höger och vänster, gemytligt nu när vi snart får välbehövlig sömn. Men först en stund på balkongen i vanlig ordning, god natt.

Resebrevet fortsätter »

 

Lesbos på Kalimera »
Fler resebrev från 2007 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera