Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till Kea, Kythnos, Serifos & Sifnos. Del 3.

Tisdag 11/9 Serifos
Idag gör vi ett nytt försök att köpa frimärken. Strategin bygger på att vi går upp till Chora, letar upp ett postkontor och inhandlar frimärken. Jag minns att vi gick denna väg för 15-20 år sedan utan några problem. I år är det ganska pustigt och svettigt. Berget måste ha blivit högre eller har den globala uppvärmningen gjort vandringar i middagshettan jobbigare?

Väl uppe i Chora är det helt folktomt. Hittar slutligen ett öppet café där vi belönar oss med varsin öl. Styrkta till kropp och skäl gör vi till slut en toppattack och går upp på bergets högsta topp 278 m öh. Där kryllar det av franska ungdomar som åkt buss upp från hamnen. Fotograferar dem och den fantastiska utsikten med deras kameror. Hittar inget postkontor här heller när vi går genom denna grekiska stadslabyrint. Går ner samma väg och tillbringar eftermiddagen på stranden. Det visar sig finnas ett postkontor i hamnbyn bara 150 m från vårt pensionat. Postkontoret är dock bara öppet på förmiddagarna.

 

 

Onsdag 12/9 Serifos
Vi för en diskussion om fortsättningen. Resultatet blir att varsin biljett till Sifnos inhandlas. På kvällen äter vi middag där det finns en TV som visar fotboll. Det är Norge - Grekland. När kyparen ska servera vår middag blir han så distraherad av en frisparkssituation, alldeles utanför det norska straffområdet, att han tappar en fläskkotlett på Päivi. Matchen slutar 2-2. Direkt efter slutsignalen kommer ett SMS från Slim som hävdar att domaren varit både blind och döv och missat två solklara straffsparkslägen för Norge.

Torsdag 13/9 Serifos - Sifnos
Båten går kl 12.15 och vi är på Sifnos strax efter 13. Clabbe och jag går för att leta rum. Efter 30m vandring ser vi en skylt "rooms for rent" med vidhängande farbror. Följer honom uppför några trappor och fixar två rum ett för 30 euro och ett för 20 euro.

Rummen har stora balkonger från vilka man skymtar havet. Går till en resebyrå vid hamnen och inhandlar ett informations-kit för 2 euro. Det innehåller information om Sifnos, karta över ön, busstidtabell (gällande) samt båttider för samtliga rederier den närmaste veckan. Är detta Grekland? Denna typ av information tar ju annars minst en dag att samla ihop. Biljetten till snabbåten Speedrunner II till Pireus på lördag kostar 39 euro per person. På kvällen är det så kyligt att middag intas inomhus.

Fredag 14/9 Sifnos
På natten blåser det hårt. I grannhuset ligger ett bageri där frukostingredienser inhandlas. Kl 09.30 går bussen till huvudbyn Apollonia. Clabbe bär dagen till ära en Kalimera-tröja, modell gul. Vi går en gångväg uppför mot byn Artemonas. Går vilse varför Päivi får i uppdrag att fråga om vägen. En mycket svår uppgift då de enda som finns att tillgå är ett sällskap fnittriga pensionärer.

De ser ut som om de varit på vad som i Reimersholmes pensionärsförening kallas "russindisko". Samtliga pensionärer talar dock utmärkt engelska och upplyser oss om att vi är i en annan by vid namn Pano Petal men att vi ingalunda är räddningslöst förlorade. Man kan istället gå en till synes ändlös trappa uppför för att komma till Artemonas.


Vi går denna stairways to heaven och hamnar på ett fik där grekfaktorn är hög. Går sedan tillbaka till Apollonia och därefter landsväg och åsnestig till byn Kastro. Anländer under siestan då byn är helt död men vi vandrar omkring i de pittoreska gränderna och landar så småningom på ett café där Heineken och Mythos serveras i immiga glas. Filosoferar över de ändlösa möjligheter till grannosämja som måste finnas på ett sådant här ställe. Tar bussen 17.40 tillbaka till Kamares. Det är inte utan att vi hajar till när det visar sig att chauffören är en ung kvinna. Det råder ingen tvekan om att hennes körstil är överlägsen hennes manliga kollegers. Inget rallykörande, inget samtal med passagerare, inte ens ett ynka mobilsamtal.

Clabbe har tidigare mötts av beskedet att alla snabbgående båtar till Atén är fullbokade. Han går dock till en resebyrå och erbjuds en återlämnad biljett bokad i namnet Karabiths. Denna såldes för 39 euro. Enligt resebyråtjänstemannen blåser det idag 6. Sex vadå, antagligen beaufort som jag tror motsvarar 12 m/s. "No problems" enligt tjänstemannen.

Lördag 15/9 Sifnos - Pireus
Tar farväl av Clabbe som stannar en dag till på Sifnos. Päivi och jag åker med Speedrunner II som tar cirka tre timmar på sig till Pireus. Fixar ett rum för 40 euro på hotell Ikaros. Rummet har allt, badrum, TV och luftkonditionering. Ändå är det fasansfullt trist. Kanske är det utsikten in i en betongvägg, kanske är det det bågnande innertaket eller de livsfarliga elektriska installationerna. Jag vet inte, trist är det i alla fall.

Vi går ut för att äta middag. Hittar en taverna som serverar spaghetti vid metrostationen. Tavernorna i området stänger kl 22 då det blir helt folktomt. Ser endast en berusad sjöman under kvällen i detta syndens näste. Återstår bara att gå och lägga sig.

Söndag 16/9 Pireus - Stockholm
I receptionen finns en kaffeautomat där vi intar frukost bestående av kaffe i pappmugg. Bussarna går en gång i kvarten från Pireus till flygplatsen. Planet går 11.40 så vi ställer oss i incheckningskön när incheckningen börjar kl 09.40. Kön är så lång att det tar en timme innan vi är incheckade. Planet går i tid och efter några timmar är vi hemma på Reimersholme.

Hälsningar Ulf, Päivi och Clabbe

 

Serifos på Kalimera » | Sifnos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera