Sol- och badresa till Skiathos & Skopelos. Del 1.

Detta handlar bara om sol och bad, ingen kultur här inte. Efter att i flera år rest runt i Kykladerna vald vi Skopelos och Skiathos i år. Vi landade lite försenade på Skiathos på måndagen, direkt ner till färjan för färd till Skopelos. Inkvarterades på Stella Studio, därefter en rundtur i stan och middag vid hamnen.

Skopelos

Tisdagen hyrde vi scooter för veckan, åkte till närbelägna Glisteri Beach på norrsidan. En underbar vik med trevlig taverna. Ingen tog betalt för solstolar och parasoll.

 

Glisteri Beach på Skopelos.

Glisteri Beach på Skopelos.

 

 

Skopelos. Stella Studios .

Utsikt från Balkongen på Stella Studios med valnötsträd i förgrunden.

 

På kvällen gick vi ut på en längre promenad runt staden och en massa trappor upp och ned. Så småningom upptäckte vi skyltar som hänvisade till Annas Restaurang. Den hade vi läst om på Kalimeras forum, så vi tänkte oss dit. Det blev många gränder att passera, men till slut fann vi den. Det var ett väldigt trevligt ställe visade det sig. Där såg vi Stellan Skarsgård tillsammans med en yngre kvinna som vi uppfattade som grekiska. Så småningom anslöt Colin Firth. Han och Stellan, tillsammans med Pierce Brosnan spelar de 3 eventuella fäderna i Mamma Mia som delvis spelades in på Skiathos och Skopelos under vår vistelse där.

Onsdag åkte vi till nästa nära strand, Stafilos och Velanio, men dessa var rätt skräpiga även om de låg väldigt vackert. Enda Tavernan låg på vägen ned ovanför en lång trappa. De här utsikten hade man från Tavernan, men det är åt andra hållet, från stränderna. Stafilos och Velanio ("nudiststranden"), var de enda där de tog betalt för solstol och parasoll.

Kvällen som vanligt på en Taverna i stan, det fanns inte så många att välja på, kanske 15 totalt

Torsdag: Vaknade kl 10.45!! av att det ringde från kontoret hemma.

Idag blev det Milia Beach, ca 13 km från stan. Den längsta stranden på Skopelos, men den var avdelad på mitten så man såg inte hela vägen på en gång. Jättefin! Som alla andra med stenar, slipade platta, här kan man kasta macka i oändlighet. Lite blåsigt så det var lite lagom vågor, men vattnet blir ju så finns med stenbotten.

 

Milia beach på Skopelos.

Milia beach på Skopelos.


Så här fint var det på Milia. Det fanns en Taverna. Hit kom vi gärna tillbaka igen. Vi lyckades hitta en egen "vik" mitt på stranden mellan klipporna, där det stod 2 solstolar och ett parasoll. Observera hur mycket folk det är på stranden mitt på dagen. Här kamperade stora delar av gänget runt Mamma Mia. Det var fullt med husbilar och Catering för personalen. De spelade in vi den närliggande stranden Kastani, som var avstängd i nästan 2 veckor.


Fredag: Nu åkte vi tvärs över ön, "motorväg" en bit men sen "Paved Road" innebär otroligt knagglig väg, rekommenderas inte för scooter. Kör runt istället. Men till slut kom vi över ön och sökte oss mot Hovolo. Vädret var inget vidare, mörka moln, så det fanns inget badsug, men den stranden gillade vi inte. Vi tyckte att en parkering gick över i stranden, men vi kanske missade något.

Så vi fortsatte mot Glossa och ned till hamnen, Loutraki, där vi åt lunch precis vid vattnet. Vi kunde kasta bröd och se fiskarna slåss om det. Sedan fortsatte vi söder/österut till favoritstranden Milia. Det var ledigt i vår lilla vrå idag också!

Lördag: Vi tänkte oss en utflykt till Alonissos och marinparken där, men på morgonen saknade Ewa ena linsen, så det blev att jaga rätt på en optiker. Glad i hågen kom jag tillbaka med en lins som hade styrka 6, men Ewa märkte ingen skillnad? Det visade sig vara minus 6, inte plus. Det gick inte att få tag på så Ewa fick klara sig utan avståndslins tills vidare, det gick bättre än man kunde tro.

Då var klockan för mycket för utflykt. Så det fick blir stranden Limonari i stället. En lika fin strand som de flesta, omgiven av gröna berg. Det är oerhört grönt och fint på hela ön. Nackdelen var att det någon meter ut i vattnet var hala stora sjok av sten. Där fick man vara väldigt försiktig när man skulle gå över dessa. Inget för barnfamiljer alltså.

Limonari beach på Skopelos.

Så här mysigt var det på Limonari.

 

 

Söndag: Vi tänkte oss till Kastani nu när filminspelningen där var över. Det stod fortfarande koner i vägen men inga skyltar, så vi åkte ner. Men det var helt öde som synes. Ingen Taverna såg vi och inga solstolar. Det gick omkring en ensam kille som stirrade ut oss. Han vaktade antagligen alla vattenscooters som låg på stranden, som väl använts i filminspelningen. Trots att stranden såg inbjudande ut åkte vi inte ända ned.

 

Kastani beach på Skopelos.

Kastani beach på Skopelos.

 

Så vi åkte tillbaka lite till Panormos, där stranden ligger precis efter vägen. Mycket sällsynt. Precis i den västra delen av stranden är det som en egen liten strand - med egen Taverna förstås. Bara några meter från solstolen till lunchen.

 

Panormos beach på Skopelos.

Panormos beach på Skopelos.

 

Kvällarna har ju alltså tillbringats i Skopelos Stad. En liten stad där du mest möter greker och inte mycket turister. Dessutom alltså inte så mycket restauranter.

 

Skopelos Stad.

 

Skopelos Stad.

 

 

Skopelos på Kalimera »


Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera