Resebrev från Kreta |
© Text & bild: Gilla och Bert |
Chania, Kreta 24-5 - 7-6 2008Dag 1. 24/5 Vi skulle bo på Corinna Mare i Kalamaki i Chaniaområdet.
På kvällen var vi och åt på hotellets matsal. Det
blev lammgryta med fetaost, grönsaker och pommes frites. Det smakade
gott, men det var lite för mycket ben i den. Till maten drack vi
husets röda vin efter avsmakning. Som vanligt fick man bröd,
som starter med en olivsalsa till. Vi fick varsin liten glass på
husets bekostnad. Det var mycket fin utsikt över poolerna och över
havet från restaurangen.
Dag 2. 25/5 På kvällen klädde vi oss lite finare (Det var ju söndag) och gick ner till Kalamaki Center, där vi hade suttit och druckit öl tidigare på dan. Vi hade bestämt oss för att äta dagens special, som var Vealfilé. Någon filé var det inte frågan om, utan mer en kalvkotlett, som var full av både senor och fettslamsor. Det serverades finskuren vitkål till, samt två bitar ugnsbakad potatis och bearnaisesås till. Så vi blev rätt missnöjda. Trots att de bjöd på nån kaffedrink (i ett litet glas) med chokladsås ringlad ovanpå. Sen gick vi till hotellet och beställde varsin kaffe och Grand Marniér. Innan vi betalade fick vi en kaka "on the house". Killen som serverade här är mycket trevlig och uppmärksam. Dag 3. 26/5 Vi gick nästan direkt till Saluhallen med all dess gytter av varor och folk. Rätt snabbt ville Bert ha en Mythos, så vi satte oss på ett typiskt grekiskt ställe. Då hade vi fortfarande inte sett fiskavdelningen. Vi gick dit och tittade och där fanns några tavernor med lagad mat. Vi satte oss vid en av dom. Bert beställde Moussaka och jag youvetsi. Båda delarna smakade jättegott. Vi drack ½ liter rött vin från en tunna till maten. Det smakade bättre än det rätt dyra vinet kvällen före. Så tog vi en flaska vatten till också. Så gick vi ut och kom rakt på Skridlof, den berömda lädergatan. Där var det full kommers, trångt och dant.
När gatan tog slut, tog vi till höger på gatan Odos Chalidon, som går ner till hamnen. Vi gick förbi katedralen Tri Martiri (Tre Martyrer) och Arkeologiska Museet. Vi kom ner till hamnen och då ville Bert ha kaffe med dricka till. Jag beställde frappé med mjölk och utan socker och Bert cappuccino. Till det tog vi varsin likör, vad det nu var för sort. Både till kaffet och till likören fick vi varsitt glas vatten. Vattnet gick åt ordentligt, för vi var både varma och trötta. Sen gick vi uppåt mot torget igen och förbi den Katolska kyrkan. På torget tog vi en taxi hem till hotellet. Dag 4. 27/5 Efter ungefär 2 timmar gick vi upp till oss och Bert fixade lunch. Sen satt vi på balkongen och läste och hade det skönt. Så skrev jag alla 17 vykort, som vi hade köpt i receptionen. Ett av dom liknade kompisen L. M. och det skickade vi till honom och K. F. med ungefärliga texten Vi har hittat din förlorade bror här nere. Nu behöver du inte medverka i Förlorad i TV4. L. Har nämligen vitt hår och vitt skägg precis som greken på kortet. Vi klädde om, för att gå på en promenad och lägga på de vykorten vi hade lyckats få frimärken till. Vid brevlådan ligger det en taverna med vasstak. Vi ställde oss att titta på matsedeln. Då kom det en servitör och ville ha ner oss i lokalen. Den ligger nere vid stranden, så man fick gå några trappor ner. Det var i alla fall för tidigt att äta och lokalen var jättestor, så det hade inte varit kul att sitta ensamma där. Men han bjöd oss ner, för att se hur det såg ut. Det såg ändå trevligt ut med fin utsikt över havet. Så sa han, att han ville bjuda på Raki. Jo, det gick väl an. Han kom in med en liten isad flaska och två små glas. Rakin räckte till två glas var. Vi drack dom och tackade för oss, för det var fortfarande för tidigt och vi ville dessutom inte vara alldeles ensamma på en så stor krog. Så gick vi tillbaka till hotellet och gick ner till hotellets restaurang
och där satt det ett norskt par, som vi hade pratat med tidigare.
De åt dagens specialgryta, som såg jättegod ut. Det var
den, för vi beställde detsamma och en literkaraff av husets
röda vin. Sen drack vi kaffe med Drambui. Vi pratade mycket med norrmännen
och hade mycket trevligt. Jag fotograferade en massa solnedgångsbilder.
Dag 5. 28/5 Så småningom drog vi oss ner genom en smal gränd och gick uppför nästa. Där hittade vi en krog, där det satt fyra grekiska gubbar och åt fisk och massa annat.
Vi satte oss och studerade matsedeln på Stéki, där farbröderna satt. Vi bestämde oss för en blandad fisktallrik. Den smakade utmärkt bra, särskilt en fisk med fast och fint kött. Det fanns räkor, varsin tigerräka, squids (friterade räkor) och lite grönsaker hörde till. Sen fick vi en liten flaska Raki och en mjuk kaka "on The House".
Det hade blivit riktigt varmt vid det här laget, så det blev hemresa med taxi. Sen tillbringades resten av eftermiddagen på balkongen först med kaffe och sen under läsning. Sov mycket dåligt på natten trots extratäckena, som mjuk madrass. |
|
HEM |
SÖK |
FORUM |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
BOKA BÅTBILJETT |
BOKA HYRBIL |
© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera |