Resebrev från Mirtos på Kreta

© Text & bild: Hans Lundborger & IngMarie Gårdh

Resebrev från Kreta oktober 2008.

Här följer en reseskildring från vår, Hans och IngMaries, höstresa till Kreta 9-16 oktober 2008. Ja skulle vi åka till Kreta så här sent? Kanske något annat resmål? Eller vänta och resa till våren? Vi diskuterade många gånger och åtskilliga timmar lades ner framför datorn där vi jämförde, kollade och…. ja ni vet. Det blev till slut två flygstolar med Apollo från Landvetter till Heraklion torsdag 9 oktober och hemresa en vecka senare den 16.

Torsdag 9 oktober
Framme i Heraklion strax före 11 00 lokal tid, här visade termometern + 26 grader, men det gjorde den även förra gången i Augusti 04 och jag tror även i Sept 2002. Vi hade hemifrån bokat en hyrbil och representanten Litza från hyrbilsföretaget mötte oss utanför terminalen. Bilen en vinröd Fiat Punto Grande hade vi nu hela veckan fram till vi skulle resa hem på sena eftermiddagen den 16 okt. Vilken väg var den bästa ner till södra kreta? Ta stora vägen via Aghios Nikolaos och Ierapetra och fram till byn Mirtos var Litza:s förslag. I Mirtos hade vi via nätet bokat vårt boende på Villa Kastro.
Efter en dryg timmes bilresa så kände vi att lite lunch behövdes och vi stannade i Amoudara för lunch, tänk att bara 5-6 timmar efter regnet och kyliga 9 grader i Sverige sitta på en taverna och äta grekisk sallad samt en omelett i 26 gradig värme.

Karta ingick i hyrbilen och på denna såg det ut som Mirtos låg lite vid sidan av vägen men icke sa nicke här kommer vi och rätt fram alldeles vid sidan av vägen ligger Villa Kastro ingen liten "by"väg på några hundra meter från huvudvägen utan alldeles intill. Såg några andra som köpte en bilkarta, behövs nog då "gratiskartan" inte alls stämmer med verkligheten, eller hur det nu var verkligheten stämmer inte med kartan.

Strandpromenaden i Mirtos.

Strandpromenaden i Mirtos.Strandpromenaden i Mirtos.

Strandpromenaden i Mirtos.

Maria mötte oss och visade vår lägenhet på andra våningen med utsikt över infarten, havet samt alla odlingar som fanns vid hotellet, apelsin, mandarin och citronträd, bananplantor samt en massa andra träd blommor och växter. Vi var verkligen i kretas trädgård hur många växthus som helst fanns i omgivningarna. Även Maria och hennes man hade ett "Green house" så att vila på vintern när man hade stängt fanns liksom inte tid till, möjligen lite semester runt jul.

Bananplanta samt apelsiner och mandariner.

Bananplanta samt apelsiner och mandariner.

I Mirtos bor under vintern ca 3-400 människor under säsongen betydligt fler och det finns förutom en strand med grovkorning sand och sten 2-3 Supermarket, juvelerare, kiosk, bageri och 1 eller två slaktare ett par andra butiker med lite kläder, badlakan, precis som på andra orter i Grekland. Tavernor och kaféer finns det gott om man behöver nog inte äta på samma restaurang en enda gång under en vecka även om man äter både lunch och middag ute dagligen.

De flesta som besöker Mirtos är holländare vilket vi också märkte på språket.
Här i Mirtos sägs det att en del flyttfåglar från norra europa övervintrar, mot normalt i Afrika och här odlas bananer, eftersom byn ligger omgiven av höga berg så är det både varmt och skyddat från nordliga vindar, vilket bådade gott för vår vecka.

Utsikt från vår balkong mot bergen..

Utsikt från vår balkong mot bergen.

Resebrevet fortsätter »

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2008 »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera