Resebrev från Mirtos på Kreta

© Text & bild: Hans Lundborger & IngMarie Gårdh

Resebrev från Kreta oktober 2008.

Fredag 10 oktober
På fredagen vaknade vi och intog vår frukost på balkongen, jucie, bröd, ägg, apelsiner och yoghurt samt kaffe. Nu var vi redo för att utforska södra och östra kreta.

Frukost första morgonen.

Frukost första morgonen.

En biltur till Ireapetra men gud va det blåste efter några kilometer, det stämde tydligen detta med det blåser sällan i Mirtos men kan blåsa småspik vid Ireapetra, väl framme parkerade vi och en kvinna kom fram och tog betalt 3 euro/timme!? Värre än hemma i Karlstad.

Nu tror jag att vi blev "blåsta" på avgiften för vi parkerade några dagar senare i både Aghios Nikolaos där vi för 2 eller om det var 3 euro fick stå så länge vi ville samt i Elounda där vi för 2 euro fick parkera i tre timmar.

Ireapetra var väl en typisk Grekisk stad med strandpromenad, butiker etc. Butiker förresten, ville man se på ex en tröja eller liknande blev man indragen och förevisad allt från tvål till keramik, vi drog snabbt därifrån.

Från strandpromenaden i Ireapetra.

Från strandpromenaden i Ireapetra.

Tillbaka till lugna Mirtos där det var lugnt från blåst och varmt och skönt, lunch på en strandtaverna och sedan bad i havet uppskattningsvis 24 grader i vattnet.

Middag på taverna med lokalt vin och trevligt sällskap.

Lördag 11 oktober
Efter frukost på balkongen så drog vi iväg upp i bergen på krokiga vägar och sedan en avstickare nedåt igen på ännu krokigare vägar ner till en by som hette Avli, här fikade vi innan vi tänkte ta en annan väg därifrån, men denna väg som fanns på kartan existerade inte i verkligheten, avslutningen var en betongbyggnad, vi fick åka samma väg tillbaka.

Här hittade vi också den perfekta papperskogen "Aldrig full".

Papperskorgen "Aldrig full".

Papperskorgen "Aldrig full".

Fortsatte åt andra hållet förbi Ireapetra och till byn Makrigialos långa sandstrand som låg lite i lä för den starka vinden, vi åt lunch samt tog ett bad innan vi så småningom vände åter till Mirtos.

Nu inträffade något som man inte enligt deras egen utsago inte brukar ske det blåste även i Mirtos inte lika mycket som på övriga ställen men en tröja fick åka på till middagen vid Mirtos Taverna ett av de populärare ställena i byn, nästan fullt varje kväll. Här träffade vi också de första skandinaver på resan, ett par från Oslotrakten, som varje år brukade besöka orten.

Söndag 12 oktober
Det blåser även i dag, var tar vi nu vägen? Vi beslutar att ta vår Fiat och resa österut mot Elounda en vacker och vindskyddad bukt en vacker resa men vad upptäcker vi? På nästan varje vägmärke har någon eller några satt upp reklam ibland ser man inte vad märket betyder.

Kanske en ny inkomstkälla för våra kommuner och vägverket?

Exempel på vägmärke.

Exempel på vägmärke.

Trevligt i Elounda äter lunch på Thalassomylos restaurang, tog väldigt lång tid innan vi blev serverade, men berodde nog på att ägaren skulle springa ut så fort någon kom i närheten för att hälsa välkommen och berätta vad som fanns på menyn, han hann nog aldrig att laga färdigt maten. Tur att vi fick parkera i tre timmar på avgiften.

Elounda

Elounda.

På hemvägen besöker vi Aghios Nikolaos trevlig med den lilla insjön och alla serveringar här fikar vi innan vi drar "hemåt".

Elounda

Agihos Nikolaous vid insjön.

Resebrevet fortsätter »

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2008 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera