Resebrev från Mirtos på Kreta

© Text & bild: Hans Lundborger & IngMarie Gårdh

Resebrev från Kreta oktober 2008.

Måndag 13 oktober
Idag fick vi avnjuta vår frukost inomhus det blåste och kom några regndroppar och balkongen saknade tak, vad gör vi idag då?

Blåsigt medelhav, Agihos Nikolaous i bakgrunden.

Blåsigt medelhav, Agihos Nikolaous i bakgrunden.

Vi drar i väg uppåt mot Lassiti platån ovädret drar nog förbi, vi missar avfarten mot Lassiti som vi såg när vi kom från Heraklion på torsdagen. Vi beslöt då att fortsätta mot Analipsi några mil öster om Heraklion en by där vi för några år sedan bodde en vecka, här kunde vi äta lunch innan vi åkte mot Lassiti, vi åkte genom byn och stannade vid strandpromenaden vid Tsalos Beach för vår Lunch. Det blåste rejält och vågorna var höga i havet. Man trodde nog att säsongen var över då man samlat in strandstolar, mm.

Vi åkte sedan mot Lassiti, tyvärr när vi kom upp på höjderna så gick vi in i molnen och regnet började åter att falla, inte stilla utan med full kraft det var jämt att högsta hastigheten på torkarna räckte till, sikten var 20-25 meter framför bilen. På ett ställe stod massa turistbussar här skulle nog man kunna se platån ovanifrån, trodde vi i alla fall men detta var ju omöjligt denna dag.

Så fort man åkte nedåt igen så blev vädret bra med sol och det vi såg av platån var massvis av odlingar och skördetid var det just nu av bland annat lök och potatis.

Tillbaka resan till Mirtos här såg vi att karta och verklighet inte alltid stämmer, vägskyltar saknas eller finns med text endast på grekiska vilket åtminstone inte vi behärskar, i en liten by kom vi i kapp ett begravningsfölje vilket tydligen var tradition att gå genom byn innan gravsättning. På ett ställe hittade vi inte den väg vi skulle köra, utan var tvungna att fråga en dam efter vägen, hon kunde mycket bra engelska och vi berättade var vi skulle så visade hon minsta vägen på vår karta, den vägen är bättre än den som var markerad som huvudväg. Vägen var bred och alldeles nybyggd bara att gasa på, vilket den inhemska befolkningen gjorde oavsett vad som stod på hastighetsskylten, detta gällde överallt om det sedan var 20, 30 ,50 eller något annat så körde man om oss. Vi svenskar är ju vana att följa hastighetsangivelserna i alla fall någorlunda. Till sist blev vi lite Greker vi följde deras fart, men vad hade hänt om nu polisen haft kontroll, hade det blivit vi som åkt på böter och grekerna klarat sig…man kan ju undra.

På ett ställe stod vägskylten bakom ett träd inte lätt att se vad som stod på denna, då ungefär hälften var skymd. På ett annat ställe var det tydligen viktigt att hålla 50 km då det fanns 8 st. "50" skyltar på en sträcka av ca 200 meter. I en by vi körde igenom fanns inte vägskylten om vilket håll man skulle åka, höger eller vänster för att komma till xx förrän ca 15 meter efter man svängt, i detta fall höger, vilket denna gång var åt rätt håll.

Vi åkte över bergen och på sluttningarna fanns miljoner av olivträd och vinodlingar innan vi åter körde ner på sydsidan mot Mirtos.

Mirtos sett från vägen ovan byn.

Mirtos sett från vägen ovan byn.

Hemma i Mirtos igen så tog vi en stund, med en öl vid poolen innan det var dags för kvällspromenaden, middag och kvällsliv.

Tisdag 14 oktober
Den kraftiga blåsten från norr hade avtagit och det kom en svag vind från söder, en fin dag för strandliv det blev bad i havet och lite slappar liv.

På kvällen tillbaka vid hotellet och en stund vid poolen, där för övrigt hotell katten fanns som vanligt på plats, tyvärr hade den nog bara ett helt öga, men otroligt charmig. Låg ofta och väntade på oss vid entren till vår ingång.

Vår kompis Hotellkatten.

Vår kompis Hotellkatten.

Vi pratade lite med Maria som var ägaren av hotellet tillsammans med sin man. Berättade bland annat att det var ovanligt med så kraftig vind här i Mirtos. Plötsligt öppnades himlen och två åskväder drog över oss, det haglade och regnade efter några timmar slutade regnet. Middagen fick avnjutas inomhus på Mirtos Taverna som var knökfull denna kväll, dock kunde kvällsdrinken intas på Ca´Nova utomhus, ett av de populärare ställena mycket folk varje dag och kväll, här har man bland annat stenugnsbakad pizza, färsk pasta etc.


Onsdag 15 oktober
Fin morgon och temperaturen, vid morgon turen till bageriet, var ca 21 grader, ännu en dag med badliv på stranden.

Otroligt många katter i Mirtos, en dag när vi åt mat så fanns det inte mindre än 8 st katter som satt runt om bordet. Ingen tog sig upp i knät eller på borden utan satt snällt kvar på golvet och tiggde lite rester.

En av de 8 katterna.

En av de 8 katterna.

Ett sista bad i havet innan kaffe och en Mythos intogs på strandtaverna där vi njöt av vår sista hela dag/kväll i Grekland för denna gång, i morgon är det hemresa. Efter middagen så beställde vi in en dessert som avslutning, ägaren berättade att hans mamma gjorde egen yoghurt med frukt till efterrätt, vi beställde en varsin, den var mäktig och god, kan rekommenderas. För övrigt var det hans pappa som producerade karaffvinet på tavernan. Lokalproducerat ska det vara.

Torsdag 16 oktober
"Bagerituren" på morgon, en promenad på ca 2 minuter, nu visade termometern på 19 grader det ser ut att bli åter en varm dag, vi äter frukost, packar och tackar för oss för denna gång, Maria hade sagt att åk vägen över Vianos den är bättre/snabbare än via Ireapetra och Aghios Nikolaos, denna väg hade vi ju åkt på måndagen och den var ju fin. Tro inte att vi fann var vi skulle svänga av, fanns skylten? Eller missade vi denna? Vi fick alltså åka en annan väg till Heraklion än vad vi tänkt oss, framme vid Heraklion var vi efter ca 1,5 timme mot ca 2 timmar den stora vägen.

Eftersom vi hade hyrbilen kvar fram till 16 00 och vi skulle vara på flygplatsen ca 15 30 så fanns lite tid till besök vid Agia Pelagia ett par mil öster om Huvudstaden. Här har vi bott vid två tillfällen tidigare.

Agia Pelagia. Kreta.

Agia Pelagia.

Vi letade upp "vår" restaurang Dolphin och vid presentationen med ägaren så kände han och hans fru igen oss trots att det var 4 år sen sedan.

Vi avnjöt en souvlaki till lunch, ägaren berättade att i år hade det regnat i september, det hade aldrig hänt på de 8 år han hade haft restaurangen. Vidare så frågade han var vi varit under veckan och vi berättade då om våra besök i bl.a. Elounda, han sa då att prisnivån gått upp ca 2-3% här i Agia pelagia medan den gått upp med 20% i området runt Elounda, och samtidigt har besökarantalet gått ner lika mycket, inte vet vi om detta var riktigt eller ej. Efter maten gick vi runt lite och tog sedan ett kopp kaffe på kaféet, Pictza, vid slutet av gatan nere vid stranden, ägaren en kvinna från Holland, ägde stället även förra gången.

Så var det då dags att köra till Flygplatsen och åka hem till Sverige igen. Allt hade gått bra med hyrbilen ingen punka eller skador, repor, kollisioner med bergsgetter eller dyl, man kan ju fundera över vad som kunnat hända vid våra resor i bergen på smala vägar där massor av stenar, lera mm rasar ner på vägen vid varje regnskur, vissa stenar är kanske 50 cm eller större, vad hade hänt hade det flyttat bilen i sidled ner i diket som var ? 200 m djupt, eller??

Vi ställde hyrbilen där vi blivit anvisade la nyckeln under golvmattan och gick in och checkade in våra väskor. Och vad tror ni termometern i incheckningshallen visade .. jo + 26 grader.

Novairplanet avgick enligt tidtabell och landade på Landvetter 15 minuter före tidtabell det var nu +7 grader och regnade lite lätt.

Resan hem till Värmland gick bra och här behövdes inga kartor, skyltningen är bra och hänvisning finns innan avfart. Temperaturen sjönk stadigt och visade på + 1 när vi ställde ner vår bil på tomten hemma, det var alltså 27 grader kallare än vid Lunchen 12 timmar tidigare. Klockan visade då 00 15 våra två katter var vakna och mötte oss i köket, vi somnade snart och nu fanns bara minnet av resan kvar, men kan vi spara så kanske vi kan resa igen nästa år. Blir det Kreta för 5:te gången eller?? Och kanske skriva en ny reseberättelse.

Sammanfattning
Åk gärna till södra kreta och gärna till Mirtos om du vill ha lugn och ro, inga diskotek inget krimskrams utan bara gå runt besöka badstranden, caféet, tavernan, supermarknaden eller bageriet innan eftermiddagsölen intas på något lämplig ställe. Och middagen avnjuts på någon taverna det finns tillräckligt för en hel vecka. Orten är inte stor du går runt på en kort stund.

Hyrbil rekommenderas, för utflykter på sydöstra kreta, uthyrningsfirma(or) finns i både Mirtos och Ireapetra. Vi hyrde dock av hyrbilsfirma i Heraklion eftersom vi ville hämta bilen direkt på flygplatsen och lämna tillbaka på samma plats, priset var 159 euro inkl alla försäkringar för en hel vecka. Ingen deposition och ingen betalning före hämtning. Kan rekommenderas till andra som kommer till Kreta hyr gärna en bil för er vistelse.

Lokal buss till Ireapetra går också dagligen lite glesare på lördagar och söndagar. Strax under 2 euro. Från Ireapetra kan man ta buss till Sitia, Aghios Nikolaus eller Heraklion. Priset är 10 euro Ireapetra- Heraklion. Bussen tar ca 2,5 timmar på sig för resan. Taxipriset för resa mellan Ireapetra och Mirtos stod angivet vid taxistationen, tror det var 13 euro.

Vill man åka taxitransfer, om man ankommer sent på em/kvällen då inga bussar går, från flygplatsen till Mirtos och låter hotellägaren boka är priset 87 euro per enkel väg. Över nätet var priset högre när vi kollade.

Vi gav 287 euro för lägenheten för en vecka, vilket blev 41 euro /dygn, 30% betalades i förskott. På väggen i lägenheten angavs priset för aktuell period till 70 euro/dygn.

På nätet finns en bra sida om Mirtos med mycket bilder etc. www.mirtos-reizen.nl.

Hälsningar från Hans och Ingmarie.

Börja om »

 

Kreta på Kalimera »
Fler resebrev från 2008 »






HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera