Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Dodekaneserna. Del 6. Rhodos.

Avresedagen tisdag 14 juli
Purrning 06:45 usch, upp för en spartansk frukost, en kopp kaffe! En sista koll av packningen så att allt var med och inget glömt. Full spaning på aktiviteterna i hamnen, Nissos Halki drog iväg, då var det okej för färjorna att köra.

Vi ner till hamnen med våra väskor och fram till Water Taxi, båten låg där men skepparn försvann i sin Taxibil med ordern jag kommer strax! När skepparn väl kom tillbaks blev det en del administration med en man i uniform och skepparns bror, vilket vi inte förstod något av. Men vid pass kvart över åtta kom vi så iväg.

Ganska grov sjö en bit ut men det lugnade ner sig när vi kom i lä för Alimia och Rhodos. På vägen över ringde taxichauffören som skulle hämta oss till skepparen och sa att han var på väg och att vi inte skulle ta någon annan taxi, vilken service!

Rhodos

Nyttig info:
TRITON Holidays (Kim Sjögren) +32241021690, Pelecanos Taverna i Vati, Moppeuthyraren Explorer på vänster sida upp mot torget, Sunset apts, ägare Manolis +306972812680

Som vanligt blir jag bestört över utvecklingen av ön sedan -73, men den södra delen av ön har kvar mycket av den ursprungliga charmen, härliga vyer, ett härligt lugn finns där, lite turister, härliga bad och den goda maten också!

Ankomstdag tisdag 14 juli

Vi kom till Kamiros Skala i god ordning och givetvis stod taxin och väntade på oss. Chauffören Stavros tog oss på en härlig tur tvärs över Rhodos, via Kritinia, Siana, Monolithos, Appolaki och Vati till Gennadi. Vi hade från början tyckt priset för taxiresan var hutlöst men ju längre vi åkte genom de vackra och nästan av turister oförstörda delar, blev resan allt billigare, det blev en mycket härlig utflykt också, som kompenserade det höga priset. Vi såg över till Chalki, åkte genom pinjeskogen, passerade byarna, såg ner över kusten på östra sidan, innan vi slutligen kom över till Gennadi.

Priset för denna nätta lilla resa på cirka 35 km var 92 €, taxin var tvungen att köra ner från Rhodos stad sedan skjutsa oss över ön till Gennadi och därifrån upp till stan igen totalt 130 km därav priset. Men denna härliga kombinerade resa och utflykt gjorde att vi tyckte att den inte var så dyr längre. Det var mycket vackert och helt annorlunda med all denna växtlighet jämfört med Chalki som är mycket karg.

Vi lyckades hitta Sunset Apartments (ligger åt öster, den sidan där solen går upp, men tydligen ett bra namn) i Gennadi 150 m från stranden härligt, byggnaden var inte så inbjudande, men helt okej. Stavros ringde till ägaren och frågade vilket rum vi skulle ha. Det finns inget rum blev svaret?? PA ringde genast till Kim som efter några minuter meddelade att ägaren kommer kl 14:30 och då finns det rum!

Så det kan bli, vi fick kontakt med två av hyresgästerna (långliggare) en yngre dam chef för front desk på ett av de flottare hotellen upp mot Lindos. Den andra damen var en professor från universitetet i Rhodos stad. Dessa damer hade inte hört talas om att det skulle komma några nya gäster, varpå professorn ringde och undrade med ägaren, Manoli som det visade sig att han hette, den stackarn blev totalt telefonterroriserad under en kort stund.

Vi ställde bagaget under altanen och drog iväg för frukost på första bästa taverna. Vi åt omelett, bacon och engelsk frukost med öl, ouzo och kaffe 14,70 €. Sedan iväg till stranden på andra sidan vägen, stranden är lång cirka 40 km, 20 km åt vardera hållet vid Gennadi!! Härligt, i böljan den blå, stranden består av sand, grus och klappersten i väl avvägda proportioner, lätt att ta sig i och ur. Inte mycket folk knappt några inom synhåll, vi hade lagt oss rakt nedanför Sunset Apts, så vid pass halv två kom Manoli och hämtade upp oss till rummet.

Vi följde med och kollade, lite slitet men helt okej, kitchenette, A/C en härligt skuggad altan med utsikt rakt ut över havet, 40 €. Vi installerade oss och återvände sedan till stranden, PA fick lite trötthetsanfall, gick upp och sov i ett par timmar på rummet härligt.

 

Utsikt från altanen, rum 5 på Sunset Apts. Gennadi. Rhodos.

Utsikt från altanen, rum 5 på Sunset Apts.

 

 

Efter avslutat bad och slummer skötte vi om våra vackra kroppar på bästa sätt med insmortning och vätskejustering, nog så viktigt i värmen. Nu var vi redo att utforska Gennadi by night, iväg upp till centrum, vi kollade efter moppeuthyrare, den första på höger hand hade ohemula priser 27 € för en 125:a. Vi drog vidare en liten bit upp på vänster sida hittade vi Explorer, där var det vettiga priser.

Damen där var en amerikansk/grekiska (hennes föräldrar kom från Rhodos). För ett antal år sedan hade hon kommit till Rhodos som turist och hyrt moppe och blev fast!

Super Marketen uppe i T-korsningen har ett bra sortiment, bageriet ligger vid sidan av SM. Ner till lägenheten med våra varor för att sedan gå iväg till tavernan för lite mat. Vi åt Moussaka, Stifado, melitzanes och sköljde ner det med vin 21,20 €. Vi tog oss sedan tillbaka till vår härliga altan, där vi avslutade dagen med Tiramisu och lite Whisky, otroligt lugnt och skönt. Sedan blev det natten för oss, sängarna stod i givakt när vi kom och vi somnade när vi hade huvudet en decimeter ovanför kudden.


Andra dagen onsdag 15 juli

En ljuvlig morgon, med en frukost på ägg, bacon, bröd och kaffe ute på den härliga altanen, efter det var vi redo att möta dagen. Vi började planera moppeåkandet, nu skulle öns södra delar utforskas. Vi ringde och talade med Kim och tackade för all hjälp och alla tips under denna ö-luff.

Havet lockade så vi gick de 150 m ner till havet och kollade åt bägge hållen, inte en människa inom synhåll, av med paltorna och i plurret i Adamsdräkt.

 

Gennadi beach på Rhodos.

Gennadistranden vy åt norr inte en själ.

 


Gennadi beach på Rhodos.

Gennadistranden vy åt söder, lika lite med folk åt det hållet.

 

Det var en ganska varm och vindstilla dag, flitigt badande var av nöden. Lunchen intogs med Mythos och ölen fuktade våra torra strupar. Till ölen tog vi in lite lokal korv, melitzanes och sallad, tillsammans med ölen 20,10 €. Mera sol och bad och därefter skötte vi om de vackra kropparna med stor omsorg.

Vi tog lite siesta innan vi gick upp till Explorer och hyrde moppe för två dagar. Vi rekade lite i byn innan vi drog iväg till Vati och Taverna Pelecanos (som Kim rekommenderat), deras cheesecake är "världsberömd" över hela ön. Tavernan var lite flådig men ordinära priser, lite folk, när vi kom. Vi åt Pelecanos special sallad (det hade varit tillräckligt med denna) sedan kyckling med ost och torkade tomater samt vin, allt mycket gott, 34,10 €. Efter att vi ätit fick vi en "Grand Tour" i restaurangen så maten fick sjunka ner lite, det var behövligt. Vi hade frågat efter deras cheesecake, men just ikväll hade de inte den till vår stora besvikelse. Men imorgon sa den säljmedvetne kyparen som även bjöd oss på Rhodos Grappa!

Vi åkte tillbaka till Gennadi i mörkret, helt utan missöden, mycket lite trafik på vägen. Väl hemma hade vi en tyst och stilla kväll på altanen, inte ljud hördes, detta på turistön Rhodos!

Tredje dagen torsdag 16 juli

PA iväg och köpte bröd hos bagar´n, till frukosten med ägg och bacon, som vi intog på altanen innan vi drog iväg söderut på moppen.

Första stoppet var vid Cape Istros, vi såg upp mot Gennadi och Lindos och insåg hur lång stranden är. Upp på allfarvägen igen mot Katavia, det var ganska tidigt på förmiddagen så det var ganska lugnt i byn. Vi fortsatte därför mot västkusten och upp mot Apolakkia, och vidare vi försökte hitta Fournistranden men det var helt ogörligt, vi hade bara en dålig turistkarta, inga vettiga kartor att köpa i Gennadi. Men senare när vi fick tag i en riktig karta insåg vi att vi hade fått köra via Monolithos för att komma dit. Men klipporna efter Appolaki mot Fourni var vita och inbjudande.

Att vi var i Rhodos kornbod det var helt klart, massor av odlingar av vattenmeloner, åkrar med säd, mm, skördetröskor som var igång

Lika lång och än mer öde strand på västsidan, jämfört med östsidan, helt otroligt 40 km strand mer eller mindre för oss själva. Vi såg två andra personer en bit bort, inga mer personer på stranden.

 

Sydvästra stranden ner mot Prasonisi. Rhodos.

Sydvästra stranden ner mot Prasonisi.

 

Vi styrde kosan mot söder igen, ner till Prasonisi via Katavia för tankning. I Prasonisi där var det däremot många personer på stranden och vilken kommers, massor av bilar och vindsurfare!

Men de hade en hyfsad karta att sälja i Super Marketen, det var bra! Vi tog oss bort till stranden på östsidan, härlig strand, men massor av badande utöver alla vindsurfare, det blev lite mycket av det goda samtidigt som det blåste rätt bra och sanden blästrade .

Vi drog iväg till Plimiri, tavernan såg ut som den alltid har gjort, endast lite större än när jag var där första gången -74, fortfarande är det vassväggar och tak.

Vi körde ut till Plimiristranden (cirka 4 km lång) och där kunde vi sola och bada i lugn och ro endast ett fåtal turister där och de låg längre in mot tavernan. Det är en sand och grusstrand, eftersom det inte var några människor i närheten behövde vi inga badkläder, skönt!

Vi drog oss bort till tavernan för lite lunch, marides, sallad och patates med två Mythos, 20 €, smakade lika bra som alltid här i Plimiri.

På 70-talet åkte vi över 70 Km på dåliga vägar ner till Plimiri för att äta på tavernan där! Det tog lite tid, det fanns inte broar över alla floder utan vi fick köra på flodbotten, det var tider det!

Efter den "lagoma" lunchen för de flygande moppeholländarna, lögade vi oss mer med sol och bad på den härliga stranden, innan vi åter drog mot Gennadi!

Där utförde vi med stor konstfärdighet dagens insmortning och vätskejustering. Vi intog sängarna för en stunds vila och återhämtning innan kvällens aktiviteter skulle gå av stapeln.

I skymningen tog vi en tur upp till Lindos, vilken förändring som skett bara på de senaste 10 åren och tyvärr inte till det bättre. Massor av vägar och i och för sig välbehövliga P-platser, men det var inte Lindos längre!

Nu gällde det att fylla på näringsreserven igen, med bl.a. cheesecake var ju ett måste så vi transporterade oss återigen mot Pelecanos i Vati. Efter vår något sena lunch var vi lite mer modesta med födointaget, lax och keftedes med bacon samt lite patates. OCH sedan den berömda cheesecaken (hallonsylt som garnering, förmodligen mördegsbotten med lite mandel i), den var himmelskt god, änglarna sjöng. Vin och kaffe bjöd huset på, så notan stannade på 29,50 €.

Mätta och belåtna tog vi oss tillbaka till Gennadi, lite matsmältande dryck var ett måste och den intog vi på vår härliga altan i den stora tystnaden! Härligt ljummet och vi hade den vackra utsikten ut över havet. Sedan intog vi sängarna.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera