Mamma Mia du härliga Skopelos. Del 1.

MÅNDAG.

Så var det då dags. Skopelos, Mamma Mia-ön. Väckarklockan ringde 03.30, ja båda klockorna för tänk om en la av. Varför skall flyget alltid avgå i morgonstund? Iväg med tåget över bron till Kastrup.

Framme på ett blåsigt och faktiskt lite svalt Skiathos klockan 12.30. Fördes i buss till hamnen där vi fick sätta våra väskor på en restaurang i väntan på båtavgång 16.10. Av artighet tog vi grekisk sallad (såklart) , vitlöksbröd och en Mythos, denna goa grekiska öl. Tog en sväng på gågatan innan båten avgick mot Skopelos. Båtturen tog 50 minuter med ett hastigt stopp i Glossa/Loutraki.

Vi möttes av en lokal guide, som faktiskt kunde danska och som visade oss till bussen som tog oss upp, för upp var det, till Vardiola ett enklare lägenhetshotell. Framme vid dörren till lägenheten tittar vi på varandra, alltid lika spända på hur rummet ser ut och framförallt UTSIKTEN. Jodå det är precis som i Sällskapsresan, ALLA rusar ut på balkongen för att kolla utsikten och VILKEN UTSIKT VI HADE! Fantastiskt räcker inte till. Hela stan framför våra fötter. Satte oss ner och bara njöt innan vi packade upp.

 

Utsikt från vår balkong på lägenhetshotellet Vardiola i Skopelos stad.

Utsikt från vår balkong på lägenhetshotellet Vardiola i Skopelos stad.

 

 

Efter en skön dusch traskade vi nerför alla dessa trappor och trånga gränder. Vilken mysig stad. Här kommer vi säkert att "gå vilse" och vilka vänliga människor, alla hälsar. Vi flanerade lite längs hamnpromenaden och hamnade på restaurangen "Klimateria", jo den hette så. Efter souvlaki och vin gick vi ytterligare en sväng för att sedan försöka hitta "hem" uppåt längs de myllrande gränderna och trapporna. Bra motion.

TISDAG.

Vaknade klockan 05.00 av galande tuppar, mopeder och en och annan häst. Uppför backen bakom oss låg nämligen några gårdar. Men dessa ljud "tillhör" ju Grekland och man brukar vänja sig. Vi somnade i alla fall om. På förmiddagen var det infomöte med den dansktalande grekiskan nere i byn. Vi brukar inte gå på sådana möten men gjorde det ändå. Det var tur för vi fick mycket nyttig information och tips. Satte oss på ett café och diskuterade bilförhyrning. Vi bestämde oss för en vecka "mitt i" med början torsdag. Efter hyrfirman flanerade vi längs hela strandpromenaden och gick upp för trapporna längs klippan med kyrkan Panagia tou Pyrgou, där den ligger högt ovanför stan som en ädelsten.


Fortsatte vår promenad uppför gränderna längs klippkanten och framför oss öppnade sig ett litet torg vid kyrkan Evagelistria med ljuvlig pianomusik strömmande från små högtalare. Stolar var utplacerade under fladdrande "lakan" med en fantastisk utsikt över det blå havet. Detta var café/bar Thalassa. Här måste vi bara sätta oss och njuta. Färskpressade juicer serverades av en engelsk dam som bosatt sig på Skopelos och drev detta vidunderliga ställe och hade öppet "när hon hade lust". Det visade sig när vi väl var hemma i Sverige att detta var en av de häftigaste upplevelserna vi haft, sittande och njutande av Claydermans pianomusik blickandes ut över ett knallblått Grekiskt hav. Vilken pärla. Vi satt en LÅÅÅÅNG stund.

 

Café Thalassa i Skopelos stad.

Café Thalassa i Skopelos stad.

 

Gick sedan vidare uppför gränderna och hämtade badkläder för att traska norrut och ner till stranden Glyfoneri, vilket tog cirka en halvtimma. Inte den bästa stranden men helt OK för att bada för första gången i år!

 

Glyfoneri beach med Skopelos stad i bakgrunden.

Glyfoneri beach med Skopelos stad i bakgrunden.

 

Efter badet, uppför backen igen och sedan ner till lägenheten. På kvällen blev det Gyros på Platanos Taverna mitt i byn under den STORA platanen. Tyckte jag såg Meryl Streep men hustrun sa "hon är väl inte här nu … ". Ingen annan reagerade på Tavernan, så det var väl bara i min fantasi. Jobbig promenad hem, uppåt uppåt uppåt. Man får nog bra kondis efter två veckor här.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera