Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluffa i Grekland. Del 1. Aten och Samos.

När vintern är som allra kallast och mörkast, och de kalla vindarna från Bottenviken svider i våra kinder - då bestämmer vi oss. Vi åker till Grekland igen, hela september. Biljetter bokas, Luleå - Aten, 2 september och tillbaka från Aten den 30 september, där emellan är kalendern tom och likt en chokladask full med goda praliner har vi Greklands alla öar att välja på. En bit in på våren sitter Kjell framför datorn, han är inne på U2´s hemsida och ser att den 3 september spelar dom på nya Olympiastadion i Aten! Det måste vara meningen. Vi bokar biljetter kombinerat med hotell, betalar och får bekräftelse att biljetterna kommer att levereras tio (10) dagar före konserten. Tänk, vilken underbart häftig start på semestern. U2 med:

It's a beautiful day
Don't let it get away
It's a beautiful day

Aten

Avresedagen närmar sig och inga biljetter dyker upp. Fem dagar innan avresan får vi svar från bokningsbyrån: - Hotellvouchern kommer i mail men konsertbiljetterna skall vi hämta på Olympiastadion, den 3 september. Vi anländer till Aten vid lunchtid och vårt första intryck är: Wow, vilken stad!

Vi tar flygbussen in till Syntagmatorget och därifrån skall vi alltså ta oss till hotellet som ligger i Omonia. Vi irrar omkring helstressade innan vi sansar oss och tar tunnelbanan. Att åka tunnelbana i Aten är hur enkelt som helst, även för oss norrlänningar. Vi åker till Omoniatorget och därifrån letar vi oss fram till Hotellet. Inte så trevligt område, men hotellet är fint och har en fin takterrass där vi äter första dagens middag.

 

 

Nu väntar oss en spännande dag, kommer vi att få några konsertbiljetter eller inte? På förmiddagen ger vi oss iväg med tunnelbanan mot Olympiastadion. Olympiastadion ligger ca 45 min tunnelbaneväg utanför Aten, och Olympiaområdet är stort, jättestort. När vi kommer dit så irrar vi omkring lite innan vi till slut hittar biljettkassan och är dom som ett frågetecken: Vadå, bokade biljetter????? Som tur är så är vi inte ensamma utan några engelsmän finns också i kön och dom styr upp det hela, ringer England (där bokningsbyrån finns) och efter en halvtimme hittas våra biljetter. Yes!

Resten av dagen laddar inför konserten med att bara strosa omkring i Aten, en och annan Mythos intas i värmen och vi konstaterar att Aten är en helt kaotisk stad men någonstans i all kaos finns en charmig ordning.

 

I väntan på biljetter till U2 på Olympiastadium Aten.

I väntan på biljetter, Olympiastadium Aten.

 

Konserten är Magisk!! 85000 lyckligt galna greker och vi. Vi har kanonplatser ca 50 meter från scenen. Känslan när U2 kliver upp på scenen, jublet, värmen, glädjen, den känslan får huden att knottras bara vi tänker på det, och när dom sedan öppnar med " It´s a Beautiful Day" kan inte tårarna hållas tillbaka: " - Är detta sant? Är vi verkligen med om detta?

Vi kan bara ödmjukt säga som Bono: "Thank you Greece and thank you Athens for sharing this moment with us"

 

Bono i Aten. U2.

Bono i U2 i Aten.

 

Mycket spännande när konserten är slut och alla människor skall tillbaka till Aten med tunnelbanan, Men det funkar - sakta sakta kommer vi tillslut till stationen och tågen går hela tiden och efter 1 ½ timme är vi på hotellet. Trötta men lyckliga! Nu börjar semestern!


Samos

Vår första ö blir Samos, det har vi bestämt redan innan och bokat de första nätterna på Remezzo Hotell i Pythagorion. För att slippa lång båtresa tar vi inrikesflyget till Samos. Vi tar taxi från flygplatsen till hotellet där Lia hälsar oss välkommen. Vårt rum är litet men balkongen är stor och med en underbar utsikt över hamnen. Pythagorion är en charmig liten fiskeby med härlig hamnpromenad.

 

Pythagorion på Samos.

Pythagorion.

 

De första dagarna tar vi det bara lugnt och njuter av solen och värmen, vi badar på Remataki Beach (bystranden), där solstolarna är gratis om man äter eller dricker på tavernan, och äta och dricka måste man ju. Vi hittar den trevligaste servitrisen på Taverna Remataki. En dag promenerar vi till Eupalinostunneln, det är varmt men helt fantastiskt enligt Kjell, Carina väljer att stanna utanför. :-)

När det har gått ett par dagar hyr vi en liten jeep för att utforska ön. Vi konstaterar att Samos, trots alla bränder, är en väldigt grön ö, och väldigt vacker och väldigt olik andra grekiska öar vi varit på. Vi åker först till vattenfallet ovanför Potami Beach. Först vandrar vi genom djungelliknande skog och kommer till slut fram till en liten pöl. Kjell som har badbyxor vadar, tillsammans med en tysk man, genom vattnet. Tydligen har de även sällskap av en och annan vattenorm. Till slut kommer dom fram till ett litet vattenfall, utan att vare sig klättra i lianer eller gå över spångar som det står i guiden så frågan är: Är dom vid det rätta vattenfallet eller inte?

Nåja, han är nöjd med den lilla turen och vi beger oss mot den lilla bergsbyn Manolates, högt upp i bergen på smala, krokiga vägar men så fantastiskt vackert. Vi äter lunch på Lukas taverna med den underbaraste utsikten.

 

Manolates på Samos.

Manolates.

 

 

Efter Manolates blir det en snabb genomresa i ön huvudstad Samos/Vahti och sedan går färden mot den lilla byn Posidonio, alldeles nära Turkiet. Där badar vi och njuter av den vackra vyn mot Turkiets kust. Efter doppet blir vi modiga och tar en grusväg mot Psili Amos. Det är ganska spännande att åka på okända vägar i Grekland.

 

Posidonio på Samos.

Posidonio.

 

Middagarna äter vi på mysiga restauranger, Maritza taverna kan rekommenderas, och den obligatoriska kvällsdrinken tar vi på RockOn-Bar, där den trevliga engelskan blandar supergoda Mohitos. Samos, en fantastisk ö som vi gärna åker tillbaka till, perfekt om man har en kort semester och vill åka någonstans där man kan få lugn och ro, god mat och trevliga kvällar på mysig hamnpromenad. Efter sex nätter är vi nöjda - nu väntar nya upplevelser och vi bestämmer oss för att åka till Ikaria.

 

Samos på Kalimera »

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera