Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Joniska övärlden. Del 4. Kefalonia.

Sjätte dagen 19 juli tisdag
En härlig morgon i den grekiska övärlden, frukost och sedan iväg till vår strand. När vi kommit runt den sista kröken såg vi att "vår" plats var upptagen. Vi gjorde därför en halvhalt innan vår plats och praktiserade lite Woodo och si strax gav sig sällskapet iväg. Nöjda och belåtna kunde vi inta vår plats. Inga övriga på stranden, så det var Adamsdräkt som gällde. Efter sedvanligt solande och badande återvände vi till vårt lilla pörte. Sista gången som vi skötte om de vackra kropparna här på Kalamos, lite vemodigt att lämna denna lugna ö. PA ringde till Kaliroi och Dimitris för att stämma möte för betalning, de skulle komma ner till hamnen inom en timma.

När de kom hade de med sig en kaka som Kaliroi bakat! Vi satte oss på balkongen och tog lite whisky, Dimitris hade aldrig sett Laphroaig, så han ville smaka även så Kaliroi, rökigheten var lite väl häftig för dem, de smuttade försiktigt. Vi hade ett trevligt samtal, de berättade att vi var de första svenskarna som hyrt hos dem. Vi betalade och tog farväl med pok.

 

 

Vi gick ner till Effi på Symposium för äte, Potsakia och kyckling igen, men det är gott. Maten helt okej, men vinet var mycket bra. Vi pratade med Effi om Sverige hon var så nyfiken, ville veta allt, vilket universitet som är bäst, de största städerna mm. Kaliroi och Dimitris kom förbi, vi tog lite öl och annat. Vi fortsatte bort Panino för lite drinkar. De frågade vart vi skulle resa efter Kalamos, till Kefalonia berättade vi. Hur har ni tänkt ta er dit, undrade Dimitris med färjan från Mitikas till Kefalonia, som den vältalige marinofficeren berättat för oss.

En sådan färjerutt har jag aldrig hört talas om sa Dimitris, ni måste åka buss till Vonitsa, vidare till Lefkas stad och sedan till Nidri. Det var värdefull information fem i tolv (i dubbel bemärkelse), vi skulle ju åka på tidigt nästa morgon. Vi tog återigen avsked av det trevliga paret, Dimitris skjutsade oss hem i deras golfbil, cirka 75 m :-). En sista sittning på balkongen, lika lugnt som vanligt.

Avresedag 20 juli onsdag
Purrning klockan sex, kaffe och lite av Kalirois kaka, den sista packningen gjordes, sedan iväg till färjan Ionna. Färjan lämnade Kalamos på utsatt tid och när vi kom till Mitikas stod bussen och väntade.

Lefkas transfer andra gången
Väl ombord betalade vi 3,60 € per person för resan till Vonitsa. Vi åkte genom ett jordbrukslandskap, med mycket får och getter, vi fick krypköra två gånger bakom får/get hjordar som skulle flyttas från ett bete till ett annat. Busstationen i Vonitsa hade plats för en fyra-fem bussar som backade in. Biljetter köpte man i ett litet kontor vid sidan av, tjejen snackade bra engelska. Biljetten till Lefkas stad kostade 2,10 €.

Bussen tog oss till ett Lefkas som vi inte kände igen, PA var där senast för 10 år sedan, mycket hade hänt. Busstationen i Lefkas har väntsal, ATM, kiosk mm. PA passade på att fylla på kassan via ATM:n, istället för några få stora sedlar, kom det 20 € sedlar, det blev en del. Den låga sedelvalören förmodligen beroende på strejkerna?

Väntetiden för bussen till Nidri var cirka en timme biljetten kostade 1,60 €, klockan kvart över tio fortsatte vi färden mot Nidri. Väl framme i Nidri steg vi av i höjd med hamnen. Ner till kajen för båtarna till Kefalonia. Men nu blev det stopp, för från och med i år går båtarna till Kefalonia från Vassiliki! (All info som vi hade sa att båtarna gick från Nidri, det stod även i en viss e-guide:). På färjekiosken fanns turlistan för färjorna till Kefalonia, en gick klockan 11, nästa färja gick klockan 13, och den sista klockan 18, klockan var nu 11. Lite små bråttom att hinna dit i tid.

Jaha vad gör vi nu?? Bort till närmaste taverna för att fråga om busstiderna, de visste inget om busstider, men hänvisade oss till en turistbyrå längs huvudgatan. Vi fann en ganska snabbt och de talade om för att nästa buss går klockan 11:30. Wow det är ju om tio minuter, vi bort till busshållplatsen, bussen kom tjugo i tolv. Biljetten kostade 5 € per person. Vi var framme i Vassiliki kvart över tolv, gott om tid! Vi köpte öl och några pajer som vi fyllde våra tomma magar med. Färjan till Fiscardo kostade 8 € per person, lugn överfart nästan vindstilla och lagom varmt.


Kefalonia

Vilken härlig ö, mycket kuperad men vilka vyer, härliga stränder och färgen på vattnet, helt underbar ö. Många mysiga och trevliga små byar. Argostoli en mysig stad trots sin storlek och mängden turister. Vägen upp till Assos från Argostoli, förmodligen en av de vackraste i Grekland.

Nyttig info:
Patsouras taverna, kommer man söderifrån på gågatan (Argostoli), i gränden direkt ner till höger från restaurangtorget
Lithero taverna i norra änden av Lourdastranden
Auto Moto Club Kefalou gatan, Argostoli, Marios Valianos +306944527316
Tselenti taverna i Fiscardo, ligger inte direkt vid kajen

Ankomstdag onsdag 20 juli
På vägen in till Fiscardo tutade färjan mer eller mindre konstant för att jaga bort fritidsbåtar. När vi klev i land frågade vi i biljettlboden om busshållplatsen. Det vara bara att gå runt viken och ta första trappan upp till höger, sedan till höger på gatan upp till "stora" vägen, där finns en liten grön busskur, avgångstid för bussen är klockan 16:30.

Fiscardo blev för oss rena infernot, vi som kom från lilla Kalamos där alla hälsade på alla. Inte nog med att det var massor av folk, det var hett också 39 grader, rena stridslarmet rådde. Svårt att ta sig fram längs kajen. Vi hade förmodligen samma känsla som Crocodile Dundee när han kom till New York :-)

Vi såg inga tavernor som låg något/några kvarter bort från kajen och detta helveteslarm. PA ut på rekognosceringstur, men fick besked om att det inte fanns någon taverna förutom den på stranden två km bort.

Vi hittade däremot tavernan Tselenti som låg en bit från kajen. Den var lite "fancy" men god mat och lugnt och svalt under parasollerna. Våra känsliga nerver fick en chans att repa sig, vilket vi uppskattade.

När det var dags tog vi oss till lilla "luan" som var busshållplatsen, det var varmt och mycket fuktigt. Bussen kom efter en stund och biljetten till Argostoli kostade 5 € per person. Färden gick inte direkt till Argostoli utan via Agia Efimia och Sami, vilken utflykt vi
fick för 5 €.

Vi såg de vackra vyerna över Assos, Myrtos stranden, vidare ner genom dalen till Agia Efimia. När vi sedan hade passerat Sami började klättringen upp över "ryggen", den kämpade på väl bussen, men sakta gick det på de brantaste ställena. Telefonen ville inte när vi var på väg i bussen, något fel någonstans.

Väl framme i Argostoli, när PA försökte ringa igen, kom en minst sagt rundlagd man, fram och frågade om vi behövde rum? Det kunde vi inte neka till, han hade rum en bit bort. Vi var rätt trötta och slaka så vi hängde på. Utifrån verkade det inte vara drömboendet precis och det var det inte heller. Kyl, TV och A/C på rummet (ganska slitet), gemensamt kök med "egna" skåp (Sissiotissa heter stället). Men nu när vi var på en stor turistort kommer vi att använda rummet minimalt. Mycket att kolla på, både dagar och kvällar. Men "placet" rekommenderar vi inte. Allt för livets nödtorft fanns alldeles runt hörnet, Super Market, tavernor, Caféer mm.

Vår värd hade rekommenderat Katafalis Taverna öns äldsta taverna, inte heller den kan vi rekommendera. Den service som vi fick var under all kritik, speciellt med tanke på all serveringspersonal som sprang omkring, maten vi fick höll ingen högre klass, den sämsta under resan. Till skillnad mot boendet var det dessutom dyrt :-( Vi avslutade aftonen på balkongen med lite hjälp till matsmältningen. Sedan sov vi den utmattades sömn.

 

Utsikt från frukostaltanen på Sissiotissa. Kefalonia.

Utsikt från frukostaltanen på Sissiotissa.

 

Andra dagen torsdag 21 juli
Efter en härlig morgon, frukost på altanen. Nu skulle här åkas, moppeuthyrare var morgonens villebråd. En bit bort på gatan fann vi Auto Moto Club, han hade allt på två hjul. Mycket trevlig kille Marios, han förstod detta med service. Vi ville ha större moppe här på Kefalonia med tanke på avstånd och att ön är ordentligt kuperad. Vi fick en 125 cc för 20 € per dag, nästan helt ny, "fair price" tyckte vi.

Hem till lägenheten där vi packade moppen, stor trunk, rymde det mesta som vi brukar ha i ryggan. Vi tankade och drog iväg längs hamngatan mot norr och runt mot Lixourisidan. Vidare söderut på småvägar förbi Lassi, Minia, Metaxata, Keramies, Dorizata, Afrato, Lourdata och slutligen till Lourdastranden.

Namnen på byarna som slutar på ta, härrör från den Venetianska tiden på ön. De italienare som jag pratat med vet inte vad ändelsen ta betyder. Venetianarna har en mycket speciell dialekt.

Lourdastranden en underbar lång och inbjudande sandstrand cirka 2 km. Dessutom finns där en riktig taverna, Lithero, precis norr om stranden, ovanför den lilla båthamnen. Vi åt lunch där meatballs och stifado, mycket gott!

Vi lögade oss i solen och vattnet till långt in på eftermiddagen, innan vi kunde slita oss från denna goa härliga strand. Vi tog huvudvägen hem, lite rakare och snabbare.

 

Lourdastranden. Kefalonia.

Lourdastranden.

 

 

På vägen hem körde vi upp till borgen och byn Peretata, hänförande utsikt över nejden och in mot Argostoli. Mysig liten by där uppe på toppen, givetvis fanns det en taverna där med bästa utsikten. Vi tog oss ner från toppen och in mot stan, vi körde runt på gatorna för att få en uppfattning om byn. Vi såg bland annat att de höll på att bygga ett nytt stort sjukhus. Upp mot bergs-kammen med vy över Lassie, samt givetvis även över stan. Vi såg även hamnen och viken över till Lixouri. Men nu var det dags för hemgång ner till lägenheten för kroppsvård. Numera klarar vi av denna omvårdnad med otrolig precision och snabbhet.

Efter vår välförtjänta slummer, skulle magen ha sitt. Men nu skulle vi ha tag i en riktig GREKISK taverna! Det vimlar av barer, caféer, restauranger men inte tavernor. Vad vi fick leta, men trägen vinner. Vi gick gågatan, Lithostroto, norrut, när vi kom fram till restaurangtorget gick vi ner till höger i en liten gränd, först passerade vi en italiensk restaurang sedan kom vi fram till Patsouras taverna, mycket god grekisk mat. Det var dessutom lugnt och tyst. Vi åt Briam med sås, Kefalonisk paj sallad och vin 22 €. Vi tog sedan en stilla vandring längs kajen till vårt pörte. Dessert som sig bör på balkongen med sedvanliga tillbehör.


Tredje dagen fredag 22 juli
Ytterligare en härlig morgon, vi åt en lätt frukost innan vi åkte iväg mot Assos. Vi tänkte ta brunch på vägen. Det var lite kyligt på vägen, bitvis ligger den på 300 m höjd. Härliga vyer längs hela vägen otroligt vackert med alla skiftningar i havet. Allt ifrån ljust turkos till mörkblått. Väl framme vid vägkorsningen ner på slingervägen till Assos en fantastisk utsikt över havet. Assos är en söt liten by, men vi hade många konkurrenter där (turister). Men längst bort på udden, där var det lugnt, vi gick dit och tavernan där serverade en alldeles utmärkt english breakfast.

Efter att vi värmt oss och fått i oss bränsle, för fortsatta äventyr styrde vi kosan mot Myrtosstranden (se vinjettbilden). Mycket häftig vy uppifrån vägen ner mot stranden. Stranden är en sand/grus/klapperstenstrand men vilken känsla att stå där nere och se alla skiftningarna i havet. Vi gick längst bort till vänster, där grottan finns. Plötsligt kommer det en ganska stor sten ner från klippan och landar precis bredvid italienare som blir rätt blek. Det kunde slutat riktigt illa. Ingen taverna på stranden men väl en snackbar som säljer öl, mackor, glass mm.

Grottan visade sig vara ett alldeles utmärkt slummerställe, svalt och skönt. SMS från Apollo fortsatt taxistrejk, vi ombads kolla transporterna till flygplatsen.

 

där avtaget till Assos är och mot Kiriakistranden i fjärran, Myrtosstranden runt första udden.

Havet från vägkorsningen, där avtaget till Assos är och mot Kiriakistranden i fjärran, Myrtosstranden runt första udden.

 

Vi skulle ta vägen om busstationen och kolla busstiderna ut till flygplatsen när vi kom till stan. Solen sjönk nästan ner bakom de omgivande bergen, dags för hemgång. Iväg uppför slingervägen till huvudvägen mot Argostoli. Det var fortfarande lite kyligt uppe på de högsta partierna av vägen. Väl framme i Argostoli kollade på busstationen om busstider till flygplatsen, det går inga bussar dit! Nu blev det genast lite svårare, köpa transfer från Apollo? Svart taxi, hyra bil eller annat. Vi lät frågan anstå till morgondagen, nu var det kroppsvård på högsta nivå som gällde.

Efter vår välbehövliga siesta, planerade vi morgondagen, vi skall ta moppen över på färjan. På väg till middagen rekade vi färjeläget och avgångstiderna. Vidare upp på gågatan, det vimlar av caféer, restauranger, barer etc. När vi kom fram till "restaurangtorget" hörde vi levande grekisk musik, den kom från Captain's House, en "taverna". Duktiga musiker och många i publiken var framme och drog ett och annat solonummer. Musiken höjde mysfaktorn, men kompenserade inte fullt ut för kvalitén på maten. Mätta blev vi dock, färden hem anträddes för en matsmältare på balkongen. Sedan natten.

Fjärde dagen lördag 23 juli
En härlig morgon, en snabb och lätt frukost och iväg till färjan. En härlig båttur över till Lixouri, 2,50 €/person och 1,20 € för moppen. Väl framme mot Platia Ammosstranden, men det var inte lätt att hitta. Vägskyltarna var anpassade till den trafik som kom landvägen runt viken. Vi var tvungna att åka förbi korsningarna för att kunna läsa skylten på respektive avtagsväg. Men vi tog av mot Loukerata, men när vi passerat Skines blev det svårt. Lite hit och dit en stund innan vi insåg att vi skulle köra mot klostret Kipireon (vägen dit välskyltad) som ligger 1,5 km från Platia Ammosstranden.

Men belöningen var stor, vilken strand, men den låg cirka 200 m nedanför vägen, ner kom man via trappor. Tyvärr var vi inte rustade för att ta oss upp och ner till stranden, för lite vatten och inget äte! Men stranden verkade vara helt i klass med Myrtosstranden, som en italienare sa "This is Haven", mycket lite folk på stranden.

 

Platia Ammos. Kefalonia.

Platia Ammos stranden.

 

Vi lämnade Platia Ammos med sorg i hjärtat det hade varit häftigt att ta sig ner dit. Mot nya djärva mål, först Xistranden, den med röd sand. När vi kom fram till Xistranden då fick vi en chock, folk överallt, turist på burk i kvadrat, folk i stora massor. MEN det finns en grekisk taverna där Siora Mairi (grekiska bokstäverna rakt översatta) ligger på norra delen av stranden, med alldeles utmärkt mat. Efter att vi ätit oss mätta och belåtna drog vi raskt vidare.

Nästa strand var Mega Lakos, samma sorts sand men betydligt lugnare, inga parasoller och endast ett fåtal personer på stranden. En härligt långgrund strand, man kan gå cirka 75 m ut innan man tar sig vatten över huvudet. Härliga bad och mycket sol innan hemgång. På vägen hem skulle vi kolla på Petanistranden, det blev samma väg tillbaka, som vi åkt i förmiddags, trots att vi försökte hitta en annan väg. Vi hittade till stranden men vi åkte inte ända ner på slingervägen. Stranden såg häftig ut, med parasoller och taverna/snackbar.

Åter mot Argostoli, via Livadibukten, ganska tradig körning längs bukten. Efter bukten började klättringen upp till huvudvägen mot Argostoli, hemåt i en härligt ljummen luft. Nu var det den efterlängtade kroppsvården som krävde omedelbart verkställande. När vi väl vaknat efter vår siesta, promenerade vi iväg längs gågatan. Trots alla människor, butiker, barer, restauranger etc., så är det förvånansvärt lugnt längs gatan. Vi tog oss till vår lilla grekiska taverna Patsouras. Som vanligt god mat, nöjda och belåtna promenerade vi hem till en stilla afton på balkongen där vi avnjöt en kaffe med avec. John Blund kom sedan mer eller mindre omgående.

Femte dagen söndag 24 juli
Efter en härlig morgon, åt vi en stadig frukost och körde mot Skala på södra delen av ön. Vackra vyer på vägen ner över udden där bl.a. flygplatsen och Metaxata ligger, vidare söderut ligger Lourdastranden inbjudande. Dalen vid Maurata var jordbruksbygd, mycket odlingar där. När vi väl kom till Skala tyckte vi att det var ganska turistiskt i byn, stranden var lång men inte alls så inbjudande som Lourdastranden. På vägen tillbaka körde vi igenom odlingarna vid Maurata, mycket lugnt, helt öde nästan, vi såg en katt. Men det var en härlig tur genom de olika odlingarna innan vi kom upp på huvudvägen igen. Lourdastranden lika inbjudande som vid förra besöket. Det var lunchdags så vi åkte direkt till tavernan Lithero, en Mythos på stående fot och sedan äte. Vi åt en härlig stifado.

Idag var det ganska hett på stranden, innan en härlig honungsvind började blåsa.

Snack med Apollo angående eventuell transfer, men de hade inga gäster i Argostoli. För att kunna åka med Apollo måste vi åka till Lassi och vara där före kl 9, lika svårt som att ta sig till flygplatsen, för första bussen från Argostoli avgick kl 9. Vår värd "den runde" hade kontakt med en "taxi", vi får snacka med honom.

Härliga bad givetvis, på denna goa strand, vi utforskade stranden på andra sidan båthamnen, där var en lika lång strand som nästan var helt öde. Efter att vi tagit ett sista dopp och torkat de vackra kropparna, var det dags för hemgång.

Vi försökte köra vägen om Lassi på vägen hem men vi misslyckades. Vi kom istället in till Argostoli den västra vägen, vackra vyer över stan och in mot ön.

Väl hemma var det återlämning av moppen, Marios var inte där så jag fick ringa efter honom. Under tiden som jag väntade, kom ett tjeckiskt par, som skulle hyra moppe. De hade varit på ett annat ställe men mopparna där inte i så bra skick. Innan Marios kom hade jag hyrt ut "vår" moppe till paret. Jag kunde ju villkoren :-)

Vi snackade med den runde om transport till flygplatsen, han ringde en kompis som kunde köra oss kl 10, det var ok för oss. En sista kroppsvård för den här ö-luffen ganska vemodigt, men de vackra kropparna fick den omvårdnad som de krävde! Efter en liten slummer iväg till Patsouras vår favorit taverna. Där slog vi på "stort", aubergin i ugn, korv, kyckling, sallad och vin 26 €. Välstoppade "rullade" vi hemåt i natten, gågatan myllrade av folk som vanligt. Väl hemma var något matsmältande av nöden, John Blund övermannade oss nästan genast.

Avresedag måndag 25 juli
En härlig sista morgon, iväg till ett av Caféerna längs kajen för engelsk frukost. Vi fick mycket mat så vi gick därifrån mätta och belåtna. På vägen hem köpte vi lite "vägmat" för hemresan öl och mackor.

Varmvattenberedaren hade börjat läcka i en koppling, så vi visade detta för värden, han fick några bekymmersrynkor i pannan.

Vår "icke taxi" kom på utsatt tid och det var en taxibil:! Dessa greker, de har en egen liten ordning.

Iväg till flygplatsen, 20 € för resan, vi kom fram lite tidigt. Men strax kom det två trevliga guider från Apollo Maria och Charlotte. Under tiden som de väntade på de övriga turisterna, berättade vi hur det är att ö-luffa.

Flyget avgick på utsatt tid och vi landade på ett grått Kastrup. Iväg med tåget till Skåneland.

Hälsningar PA

Kefalonia på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera