Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Sifnos i september. Del 2.

Rundtur
En av dagarna hyrdes bil i Apollonia, en biluthyrning finns på vägen mot Faros. Efter telefonsamtal med ägaren avhämtades bilen kl 8:00 på morgon, vilket passade in med första morgonbussen från Faros. Priset för en bil modell mindre var 25 EUR för ett dygn. Barnbilstol fanns att låna utan extra kostnad. Resan gick bland annat till Cheronisos där vi besökte krukmakaren Kostas Depastas och inköpte dennes speciella alster.

 

Cheronisos. Sifnos

 

 

Keramik. Cheronisos. Sifnos

 

Apollonia
Sifnos Chora, som består av ett par sammanväxta byar, är riktigt gemytlig. Kvällstid flanerar många turister i de vackra gränderna även i lågsäsong. Vi tillbringade några kvällar där för middag och strosande bland vita hus och butiker. Vid ett av besöken intogs långkokt Sifnoslamm "Mastelo", en helt enastående kulinarisk upplevelse som inte blev sämre av att vi blev bjudna på fyra olika, helt suveräna desserter.

Den restaurangen måste rekommenderas men tyvärr är vi nu i efterhand osäkra på namnet, men troligen är det Okyalos. Stället ligger hursomhelst en liten bit upp utmed huvudstråket och har takterass. Flera turer med bussen finns mellan Apolonia och Faros under kvällen. Överhuvudtaget fungerar busstrafiken mycket bra över hela ön. I Apollonia fann vi också hotellet där Laero med fru bodde under sin förra vistelse på Sifnos för 25 år sedan. En reflektion var att inte speciellt mycket har förändrats även om Apolonia nu är något "flashigare".

 

Apollonia. Sifnos.

 

Apollonia. Sifnos.

 

Apollonia. Sifnos.

 

Fågelskådning
Den här resan var ingen fågelresa utan en ren familjeresa, dock fanns kikaren med på alla aktiviteter. Så här års var det artfattigt och de fåglar som fanns var i regel ganska svåra att observera. Här följer ändå några noteringar från anteckningsboken: Blåtrast, Sammetshätta, Medelhavstrut, Medelshavslira, Örnvråk, Toppskarv, Svartpannad törnskata, Alpseglare, Mästersångare, Medelhavsstenskvätta.


Återresa
Sällskap 1
Vid ankomsten inköptes biljetter till återresan med Agios Georgios till Aten. Under vistelsen upptäckte vi att vid resebyråerna stod något på grekiska om Ventouris Sea-Lines och Agios Georgios. Vi frågade och fick till svara att den är inställd "problems with some papers" förmodligen samma sak som skedde med Express Skopelitis och en del andra båtar. Biljetterna återlöstes och vi reste istället med Adam Korais via Kythnos till Pireus. Övernattning bokades på hotell Triton, väldigt prisvärt och bra beläget hotell i Pireus. Promenad 100 meter till busshållplatsen och buss till flygplatsen, sedan vidare med Lufthansa via Frankfurt till Göteborg.

 

Hamnen på Sifnos.

 

 

Hamnen i Pireus.

 

Sällskap 2
Då studier kallade var sällskap 2 tvungna att avresa 1 dag tidigare, med båt till Pireus och övernattning på hotell Triton. På morgon med buss X96 till flygplasten för direktflyg till Köpenhamn.

Sällskap 3
Valde en annan väg hem för att slippa övernattning i Aten. Planen var att bo två nätter på Paros och att därifrån komma till Rafina med Speedrunner. Från Sifnos tog vi oss till Paros med Aqua Jewel. Det funkade bra även om turen är något dryg pga att man angör Serifos före Paros. Två kvällar och en heldag på Paros var en angenäm avslutning på resan.

Paros visade sig från sin bästa sida så här i eftersäsong, men man ser också hur katastrofalt överetablerad ön är med hotell och tavernor mm. Det var praktiskt taget tomt överallt. Även för sällskap 3 blev det strul med båtarna sista dagen. Som tur var dubbelkollade vi att Speedrunner skulle avgå som planerat och fick då höra att den var inställd "due to mechanical problems". Vad som är sant vet vi inte men vi fick en känsla av att ej välfyllda båtar kanske ställs in lite godtyckligt så här i kristider. Reservplanen, BlueStar, funkade dock bra men innebar att vi fick "genomlida" kaoset i Pireus en gång till.

Sammanfattning
För de flesta av oss var det första vistelsen på Sifnos, och för några första på 25 år. Det gav mersmak, Sifnos är en allsidig och väldigt trevlig ö. Faros är en liten mysig, lugn by och bra utgångspunkt för de vandringar vi företog oss. Det lilla fiskeläget har bra bad med härlig sandstrand där barnen trivdes. Förnämligt boende på Aparento. När vi samanställde korten tagna under vistelsen så var det ett motiv som återkom varje dag, bilden från vår altan.

Hälsningar Tobbe S och laero

Sifnos på Kalimera »

 

Börja om »




HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera