Zakynthos i mitt hjärta. Del 1.

Första gången jag åkte till Grekland var 1986; trots att jag hade halsfluss och inte såg mycket mera än Rhodos stad och stranden vid hotellet så blev jag fast - Till Grekland skulle jag flera gånger!!! Hittills har det blivit 18 gånger! Min favoritö är Zakynthos där vi firat semestern vid 9 tillfällen. Jag mår aldrig så bra som när jag är där. Att få känna lukterna, de varma vindarna och få blicka ut över det stora blå havet - det är lycka för mig!!

Zakynthos har i stort sett allt man kan önska av en grekisk ö! Vi blev förälskade i ön direkt vid första besöket 1993. Det är en alldeles lagom stor ö för att hinna utforska alla stränder och sevärdheter med mc eller bil under två veckor. När man åker på upptäcksresa runt denna frodiga och gröna ö får man se allt från vacker natur med höga berg, olivlundar, grottor, fantastiska stränder med turkosblått hav till jättehavssköldpaddor och minnesmonument över de som stupade i andra världskriget.

Vill du kan du bada vid en ny strand varje dag för runt ön finns det mer än 25 underbara badstränder som alla är olika. En del är milslånga med finkornig sand och lagom mycket folk såsom Banana Beach. Andra ligger som i en liten vik med stora stenformationer i vattnet och är perfekta att snorkla vid såsom Porto Zorro. På västra sidan ligger badvikarna som har mjuka små vita stenar och ett overkligt turkosgrönt hav såsom Smugglarviken.

För de som gillar hålligång och mycket folk bor man i turistorten Laganas med den långa finkorniga sandstranden. TIPS! Sitt vid någon av restaurangerna vid stranden på eftermiddagen och njut i skuggan medan du spanar ut över havet, chansen att se ett sköldpaddshuvud av den fridlysta jättehavssköldpaddan Caretta Caretta sticka upp över ytan är stor!

 

Jättehavssköldpaddan Caretta Caretta på Zakynthos.

 

 

I Kalamaki som ligger efter samma bukt som Laganas är det lite lugnare att bo men ändå mycket turister och affärer. TIPS! När vi åker på "sköldpaddspaning" så åker vi till Kalamaki Beach. Ungefär mitt på Laganabukten så åker vi ner på en väg som leder till stranden som har jättefin mjuk sand och mycket fina snäckor. Vanligtvis kommer Jättehavssköldpaddorna in mot stranden på eftermiddagen, man kan se deras huvuden sticka upp när de andas.

 

Kalamaki Beach. Zakynthos.

 

Ibland är de inne på så grunt vatten att man kan stå på botten och samtidigt ha sköldpaddor som simmar bredvid, men säkrast är att hyra en trampbåt och trampa omkring och spana. Det är en helt otrolig känsla att snorkla bredvid dessa fridfulla utrotningshotade bjässar! De kan bli 1,5 meter långa och väga 200 kilo. Glöm inte att ta med en engångsundervattenkamera, det blir jättefina och skarpa bilder!

Stranden i Argassi är inte mycket att skryta om men bor du där har du ca 20 minuters mc-färd till de underbara stränderna som ligger på Vasilikos.


Daphnes Apartments i Porto Roma på Zakynthos.

 

De senaste 6 gångerna vi åkt till ön har vi bott i Vasilikos på den östra sidan av ön där tempot är mycket lugnare och där de bästa stränderna ligger. Vi har hyrt ett litet sommarhus på Daphnes Apartments i Porto Roma som ägs av svenska Maria och hennes grekiska man Dionysis.

 

Daphnes Apartments. Zakynthos.

 

Vår kärlek till Zakynthos beror till stor del på dessa underbara små hus i turkost, mintgrönt och rosa. De ligger mitt bland olivträd, rosor, jättepelargoner och lagerträd alldeles invid en liten urskog av kermes-ek. Här är det perfekta stället att bo på för barnfamiljer, kärlekspar, pensionärer, konstnärer, och andra naturälskare som inte är i behov av vanlig håll-i-gång-charter.

 

Daphnes Apartments i Porto Roma på Zakynthos.

 

 

På Daphnes kan man låta barnen ströva omkring på området helt fritt, i olivlunden finns en lekpark med gungor, klätterträd, indiantält m.m. Utanför husen finns en murad grill, det är bara att plocka citroner och kryddor från den lilla kryddträdgård när du behöver till matlagning. Bli inte förvånad om det springer förbi några smågrisar eller om du ser påfåglar strosa förbi medan du sitter på den stora altanen och äter frukost.

Det är 2 minuters promenad till den vackra stranden Porto Roma, du kan även gå till Gerekas Beach eller varför inte låna cyklar och cykla till någon av de andra fantastiska stränderna som ligger i närheten. I byn finns affär och ett antal restauranger.

 

Daphnes Apartments. Zakynthos.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera