Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resan till Ithaka. Del 1.

Vi har stått i Vasiliki, på Lefkas, många gånger och tittat längtansfullt mot Ithaka och nu ska resan dit äntligen bli av!

 

Kioni på Ithaka.

Kioni på Ithaka.

 

Dag 1
Checkar en massa kilo (nästa år ska vi bara ha med hälften så mycket) och ett parasoll (en trotjänare) på Landvetter. Landar i mörkret på Kefalonia, som sista plan för dagen. Vi går ut och letar efter en taxi. Där står tre stycken och vi lyckas få en. Det kostar € 50 till Sami. Färden går längs slingriga vägar i mörkret och det första djur vi ser är en igelkott! Chauffören är pratsam. Det är inte vi, efter en 11 timmar lång resa. Han är en kille i byggbranschen och under sommaren bor han hos sin mamma i Argostoli och kör nu taxi. Till hösten ska han till Thessaloniki och söka jobb. Han tror dock att det blir svårt. Han säger att turismen gått ner 50 % i augusti om man jämför med tidigare år. Man känner ett visst vemod.

 

 

Väl framme i Sami möts vi av värdparet på Pantelatos Studios (dom enda som svarat på våra förfrågningar, via e-mail, och det är lite konstigt med tanke på konjunkturen). Pantelatos ligger i utkanten av Sami. Ägarna är jättegulliga. Det ligger en flaska vatten i kylen, vilket vi är tacksamma för. Vi dricker upp den på balkongen och sedan - natti!

Dag 2
Vaknar av tuppen och bilarna utanför. Maken går och handlar frukost, bröd, juice, m.m. När han kommit hem knackar det på dörren. Det är värdinnan. Hon vill bjuda på kaffe och skjuts in till Sami för inköp :-). Så gulligt.

Vi beställer en taxi genom henne, till Antisamos beach.

Klockan 16.00 kommer taxin, som kostar €12. Det är ett par kilometer att köra och sedan vi är framme. Det är söndag, så det är mycket folk på stranden. Stranden är fin men inte riktigt vad vi förväntat oss. Dock underbart varmt i vattnet.

Efter flera bad så är det dags för vår första grekiska sallad, souvlaki och Mythos på en av tavernorna, €21 gick notan på och vi fick kvitto! Taxin tillbaka hämtar på utsatt tid och nöjda med dagen avslutar vi på balkongen med ost och lite vin. Olivträden är vackra i kvällsljuset, fåren bräker och cikadorna sjunger. I morgon går färjan till Ithaka!

Dag 3
Vi tar det lugnt, sitter på balkongen och packar vi ner det lilla vi behövt för övernattningarna. Vi får skjuts av vår gulliga värdinna, till resebyrån, där vi ska hämta ut våra förbeställda biljetter.

”Great problems” blir svaret när vi visar vår bokning vi gjort på internet! Färjan är sönder! Men det ska komma en annan. Kanske. Snart. Vi väntar och väntar. Det börjar blåsa rejält. Stärker oss med en ouzo, för jag gillar inte blåst. Till sist kommer färjan och det blir kaos – ja, med svenska mått mätt. Av kör bilar och två stora lass hö! Det blir en halvskumpig överfart, men det är helt ok. Tur att vi ställde vårt bagage på en EU-pall, på för när vi kommer fram till Pisoaetos, på Ithaka, så är hela bildäck vått.

 

Färja mellan Sami på Kefalonia och Pisoaetos på Ithaka.

På färjan (lite fusk för bilden är tagen på tillbakaresan d.v.s. kav lugnt).

 

Vi går snabbt av för att få tag på en taxi. Där står fem stycken – alla är förbeställda! Det blir ”slagsmål” om vilka som ska bli hämtade, efter att alla taxis varit i Vathy och släppt av folk. Vi ”vinner” kampen mot ett par från Oz. Troligtvis för att dom ska till Vathy och vi till Kioni (som är en längre sträcka). Vi väntar i 20 minuter och sedan kommer taxin.

Det blir en vindlande resa i ett vackert landskap! Efter att ha passerat det mysiga torget i Stavros är vi äntligen framme :-). Och vi blir inte besvikna. Kioni är jättefint.

 

Kioni badtrapporna. Ithaka.

Kioni badtrapporna.

 

Kioni. Ithaka.

Kioni collage.

 

Kioni by night (utsikten ifrån vår balkong).

Kioni by night (utsikten ifrån vår balkong).


Dag 4
Vi har varit på många öar i många länder
. Vi har flängt runt för att se allt! Nu har vi har bestämt oss för att, istället för att se mycket av ön, så vill vi bara se lite - men UPPLEVA mycket. Vi vill se mycket av närområdet och känna in atmosfären.

Det är sol och 30 grader varmt. Inga mygg. Vaknar och går ut på balkongen – det är VARMT! Känner en lätt matos ifrån tavernan under.

Handlar hem saker från Supermarketen. Saker som behövs på semestern, som vatten, öl, Coca Cola, Ouzo, ost, oliver och tomater. Tar det lugnt. Konstaterar att Kioni är ganska livligt på kvällen. Ett livligt sorl. Inte alls så tyst som vi trott.

På kvällen blir det tavernan Avra. Inte den bästa i Kioni, kanske den sämsta (av fyra) i Kioni.

Dag 5
Dags för bad!
Kioni har fyra små stränder som ligger i närheten, Katsikouli (stentrapporna), Sarakinari, Plakoutses och Filiatro (Cementary beach). Vi passerar alla de små trappavsatserna och kommer till en liten strand, Sarakinari. Den är inte jättefin, men har väldigt klart vatten. Det blir ett bad och sedan traskar vi hemåt.

 

Sarakinari beach. Ithaka.

Sarakinari.

 

 

På hemvägen blir vi blir sittande på Spavento bar. Dom har god fruktsallad. Och Mythos :-). Det är tisdag och då kommer eskaderseglarna för att lägga till. Vi får full underhållning och blir sittande en stund.

 

Mythos på Spavento bar vid vattnet i Kioni på Ithaka.

Mythos på Spavento bar vid vattnet.

 

Går hem för en dusch och för att göra oss fina. Idag blir det tavernan Three Mills. Den dyraste i Kioni. Den är nyöppnad och ansedd som ”problems” av lokalbefolkningen i Kioni (vilket vi får höra senare) Vet inte varför, kanske p.g.a ljudvolymen. Vi äter grillad Sea Bream, chorta, grekisk sallad, tzatziki, ugnsbakad potatis och vitt vin. Alla borden är fulla – eskaderseglarna är ju i hamn!

Dag 6
Vi vaknar till sol igen! Idag blir det frukost på Spavento Bar. Vattnet är klart och fiskarna har man nästan vid fötterna.


Fiskar i Kioni hamn. Ithaka.

Fiskar i Kioni hamn.

 

Alla segelbåtarna har gett sig av. Eftermiddagen ägnas åt bad igen. Idag ifrån badplattformen som ligger strax efter den första stranden. Där är underbart, kristallklart vatten med en fin turkosblå färg.

 

Bada i Kioni på Ithaka.

Badplattformen.

 

På kvällen blir det tavernan Mythos som har bra och billig grekisk husmanskost – och trevlig personal.

Dagens stora händelse, eller nattens, är något vi aldrig upplevt i Grekland tidigare!!! Och hoppas att slippa framöver.

Klockan 7.00 vaknar vi av ett slammer. Jag tror att det är maken som är på toaletten men förstår inte vad han håller på med! Tittar till vänster om mig i sängen - och där ligger han ju. Jag tittar mot sovrumsdörren och där står en man! I bara kalsongerna! Han stänger sovrumsdörren! Eller försöker, för maken är redan där för att fösa ut honom. OMG! Hjärtat slår fort…..

Maken tar tag i honom, öppnar ytterdörren och för ut honom. Mannen försvinner upp för trapporna bakom vår lägenhet. Upp till nästa hus. Nu är vi rejält vakna! Ser att det lilla badrumsfönstret är öppet. Kikar ut och upptäcker att det står ett bord under det, på utsidan. Han har alltså klättrat in genom fönstret!

 

Tjuv i Grekland.

Badrumsfönstret.

 

Senare på dagen pratar vi med Effi (som sköter städningen). Hon frågar om vi behöver bordet som står utanför vårt badrumsfönster. Nej, det behöver vi inte! Vi berättar vad som hänt och får då veta att ägarens bror har Alzheimers och inte alltid hittar hem. Dock har han aldrig tagit sig in till någon förut! Vi förstår då vad som hänt och känner en blandning av oro, men samtidigt dåligt samvete för att vi inte hjälpt honom. Senare i veckan ser vi honom (väldigt välklädd och proper) sitta på Mythos Tavernan, men han känner inte igen oss.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera