En sistaminuten till Kreta. Del 1.

Med på resan var Bea (40), Andreas (38), Agnes (12) och Ruben (10).

I år skulle vi inte resa bort. Bara vara i stugan hela sommaren. Men redan i januari började vi fantisera om att hitta en billig resa till Grekland, veckan innan sommarlovet började. Det var dessutom veckan då undertecknad skulle fylla 40, och lillebror 10 år. Vilken bättre anledning kan man få för att resa till Grekland?

I mitten på maj började vi leta charterstolar. Billigast var resor till Kreta, och efter en del internetsurfande, E-guideläsning och forumfrågor på Kalimera, så slog vi till. 1795 kr/person fick vi betala, tur och retur Luleå-Chania. En bil bokades till flygplatsen i Chania, och dan innan vi lämnade Sverige bokade vi en första natt i Chora Sfakion, på Eleana Studios.

40-årsdagen startade tidigt med avfärd mot Luleå från vårt hem i Umeå. Otroligt smidigt för oss norrlänningar att flyga direkt från Norrland, skönt och prisvärt att slippa resa till, och boende i, Stockholm. Eftersom vi reste med enbart handbagage gick allt smidigt och fort på Luleå Airport. Vi lyfte enligt tidtabell, och landade i Chania runt 15.30.

På flygplatsen stod hyrbilsrepresentanten, som var otroligt vänlig, gav oss kartor och till och med lotsade oss ut ur Chania, för att underlätta vår resa mot Chora Sfakion. Vi fick dessutom en extra, gratis dag med bilen, eftersom uthyraren trodde det skulle bli enklare för oss att lämna bilen på flygplatsen istället för inne i Chania, som planen var. Det är just det här vi älskar med Grekland. Vänliga människor som gör mer än de behöver för att hjälpa oss turister.

Resan tvärs över Kreta tog bara ett par timmar. Tyvärr var det ganska molnigt, så fantastiska utsikter fick vi inte så mycket av på vår resa genom bergen. Men när vi såg Chora Sfakion bakom sista kröken så kändes allt så rätt. Vilken mysig by! Vi hittade vårt boende, kastade i väskorna och gick ner till havet med badbyxorna i högsta hugg.

 

Chora Sfakion. Kreta.

Chora Sfakion.

 

 

Första badet på en resa är alltid magiskt. Denna gång en gråmulen kväll med höga vågor på Chora Sfakions steniga strand. En födelsedagsfrappé kompletterade premiärdoppet, och lite senare intog vi en överdådig middag för att ganska tidigt stupa i säng, mätta, glada och i Grekland!

 

Chora Sfakion. Kreta.

Första doppet!

 

Vår vecka spenderades i Chora Sfakion, med undantag för en övernattning i Loutro (nästa gång blir det fler…). Vi bytte boende till Hotel Xenia, för att få bättre utsikt och skönare sängar. Det fick vi med råge. Vår lägenhet var fantastisk, lika så utsikten. Att hotellet har ett eget litet klippbad med stege och solstolar gjorde ju inte saken sämre.

 

Bada i Chora Sfakion på Kreta.

Bästa stunden på dagen…

 

Utsikt från balkongen på Hotel Xenia i Chora Sfakion på Kreta.

Utsikt från balkongen på Hotel Xenia i Chora Sfakion.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera