Tre veckor med bil på Kreta. Del 1.

23/8 Äntligen på väg. Flyg med Air Berlin till Heraklion, byte i Berlin Tegel. Stress, vi fick springa, ut och in i olika byggnader, ta konstig hiss, ny säkerhetskontroll, nästa flyg ska gå om en kvart. Vi hann, men inte vårt bagage. Blev till att tillbringa en extra timme på Heraklion, tillsammans med några andra bagagelösa vid lost and found disken. När vi väl kom ut var det bara att leta reda på vår bil, tog en stund.

Efter tankning bar det iväg till Plaka, vid Spinalonga. Athina Villas, med en fantastisk värd. Han tog tag i vårt bagageärende på en gång. Ut och äta, fick oss till livs levande musik. Nästa dag gick vi halva vägen till Elounda, behövde ju handla en del. Bussen sista biten. Sent på kvällen ringer vår värd om att vårt bagage är på väg med taxi, hur mycket tack som helst. På söndagen tog vi första båten till Spinalonga. Inte mycket folk alls. Vandrade runt, upp och ner, över hela ön. En fin upplevelse.


Spinalonga. Kreta.

 

 

Spinalonga. Kreta.

 

Spinalonga. Kreta.

 

Spinalonga. Kreta.

 

Tog sedan en biltur, bla. till vår värds by, Fourni efter hans rekommendation. Mycket riktigt, vid tavernan satt han. Servitören kom efter lunchen och meddelade att Manolis bjöd oss på den, alltså vår värd. En hel del stora solfångare upp i bergen i området. Naturligtvis badade vi på Plakas strand. Åt gjorde vi alla tre kvällarna på The Carob tree.

26/8 Avsked från vår värd Manolis, välfyllda med raki och olivolja. Styr vår gamla Hyundai Accent mot Kato Zakros, sydöstra Kreta. Upp och ner, genom städer och ödemarker. Kommer såsmåningom till Zakros, inte långt kvar.


Kato Zakros är ett mycket litet ställe, finns inte något att handla. Där finns flera boenden, restauranger, men inga affärer, inte ens en kiosk. Går att köpa vatten på restaurangerna. Så efter att vi ordnat boende var det bara att åka upp till Zakros igen för att handla och äta lunch.

 

Katarina Apartments. Kato Zakros.

Ordnade boende en bit upp mot bergen, Katarina Apartments, gick förbi den gamla utgrävningsplatsen och ingången till Dödens dal varje gång. Var otrolig snorkling i vattnet. Ett stort rev/undervattenberg där det var fullt med liv, härligt. Här råder lugnet, magisk stjärnhimmel, unik soluppgång.

 

Katarina Apartments. Kato Zakros.

 

Alldeles tyst på kvällen, tur att vi hade våra starka lampor med oss, vägen upp hem var halt kolsvart. På denna väg såg vi en dag en skorpion, den ljusa, lite genomskinliga sorten. Hade helt ljuvliga kattungar på vår veranda, gissa att det var underhållning varje dag.

 

 

Rovfåglarna seglade högt där uppe… Gjorde en vandring upp i Dödens dal, vände och gick sedan neråt, totalt två timmar.

 

Dödens dal. Kato Zakros. Kreta.

 

 

Besökte också utgrävningsplatsen, där finns det sköldpaddor i de gamla brunnarna, kryllar av dem!

 

Sköldpaddor. Kreta.

 

Varmt i Kato Zakros.

Det var oerhört varmt i Kato Zakros. Något att tänka på om man ska till Kato Zakros, och denna del av ön, är kontanter. Vårt boende gick bara att betala kontant. Närmsta bankomat är Palekastro eller Makrigialos, lång resa.


Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera