Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tre veckor med bil på Kreta. Del 2.

29/8 Efter detta totala lugn var det dags för att röra på sig igen. Nu var vårt mål Mirtos. Vägen dit gick genom total ödemark. Hårnålskurvor där man mötte sig själv, men det var också sträckor med bördigt landskap. Ställde bilen i utkant av Mirtos, satte oss och tog en dricka på restaurang längst stranden.

Mirtos kändes bra. Tittade på några boenden, nja, inte vad vi ville ha. Gick gatan upp, där låg det: Villa Martiza, mycket fint boende, designerrum, härlig sval trädgård, skön stämning, bra pris.


Villa Martiza. Mirtos.

 

I Mirtos härskade holländare, var även holländare som drev hotellet. I Mirtos åt vi mycket gott på olika restauranger. Den allmänna stranden är mycket stor, fin och välskött. Nära restaurangerna är den smal, och med full service från de respektive restaurangerna som har solstolarna. Besökte en dag det lilla fina mueseet i byn. Drivs av en äldre engelsk professor. Intressant att prata med, mycket att berätta.

Gjorde också en vandring upp till gamla Pirgos, strax utanför byn. Jättefin utsikt från toppen, var annars ganska svårt att få grepp på platsen, utgrävning har skett, finns flera fynd därifrån.

 

Pirgos.

 

1/9 Allt har ett slut, så även vår tid i Mirtos. Dags att säga hej då till våra trevliga holländare och fortsätta på vår resa västerut. Nu heter dagens resmål Matala. Vilken resa! Bördiga, böljande dalar, tvära kurvor, odlingar, stora slätter.

Oj vad folk det var i Matala, och bilar överallt, 1/9 var dessutom en söndag. Tog återigen en dricka på ett ställe, för att känna in och vara redo för boendeletning. Vandrade in på” hotellgatan”, där vi utan att veta det, ställt vår bil längst upp. Tog det första boendet vi tittade på, Matala See Wiew. En lägenhet av den äldre skolan, mysig, två balkonger, lite hippieaktiga textilier., ”lite turkiskstuk” balkong. Badade i de härliga vågorna, såg det lilla inhägnade sköldpaddshägnet på stranden. Var i tiden för ungarna att nattetid ta sig ner till vattnet. På eftermiddagen besökte vi grottorna, de är ju bara så häftiga! Fantasin kan verkligen skena, alla människor under långa tider som använt dessa grottor...

 

Grottorna i Matala.

 

 

Grottorna i Matala.

 

På kvällen vandrade vi runt viken, handlade lite smycken av en tjej där de står inne i berget på andra sidan bukten. Härifrån gjorde vi utflykt till utgrävningsplatsen Phaistos, gammal minoisk bosättning. En välordnad plats, går att se och förstå vad men ser. Skyltat och kartor på olika platser. Från området är det en helt bedövande utsikt runt omkring, och en skön svalkande vind. De visste var de byggde!

 

Phaistos. Kreta.

 



 

 

Åkte sedan ner till stranden och byn Kalamaki, inte något vi fastnade för direkt, kändes något bedagat. Vilken solnedgång det är i Matala! Solen får applåder.

 

Solnedgång i Matala.

 

Det var mysigt i Matala. Först kändes det rörigt och stökigt, men vi fastnade snabbt för stället. Fin strand, trevlig stämning, mysigt litet torg att sitta vid på kvällen med små butiker runt omkring. Handlade lite textil av en tant i en av butikerna.


Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera