Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Möta våren på Kreta. Del 3.

Turen till Almirida var fin och vi beundrade utsikten innan vi försökte hitta rum där för natten. Hotellen nere vid havet verkade dock stängda (men några tavernor och cafeer hade öppet):

 

Almirida. Kreta.

 

Vi fortsatte till Old Town i Chania där vi checkade in på El Greco:

 

El Greco. Chania.

 

 

Hade tänkt stanna där i tre nätter, tyckte det kunde vara fint att använda Chanias tavernor på kvällen och bara gå upp på rummet utan att tänka på att köra bil, men efter en dålig natts sömn med en knakande säng, en allt för låg toalett och en känsla av instängdhet i ett mörkt rum (men frukosten var god), sökte vi ut till kusten igen. Vi ville ha bra sängar, det var första prioritet!

Vi körde ut till Ag. Apostoli där vi tidigare hamnat på det fina hotellet Stellina Village när vi bokat en sista minuten resa. Här väntade man de första gästerna nästa dag, man hade jobbat 13 timmar i dygnet för att göra allt klart till säsongen, spola bort all Sahara-sand, putsa och polera, allt var skinande rent och personalen sprudlade av glädje och förväntan inför den nya säsongen. Det var härligt att uppleva. Vi fick en fin studio med dessa underbart sköna sängar som vi tycker att Stellina Village har. Vi var de enda gästerna på hotellet första natten, lugnt och skönt:

 

Stellina Village. Agii Apostoli.

 

 

De följande dagarna njöt vi några sköna timmar på Kalamakistranden (och i havet förstås) med 18-19 grader i vattnet:

 



 

Kalamaki. Kreta.

 

 

… och på Kalathas där man höll på att "öppna" så smått, även här var vattentemperaturen acceptabel för oss vikingar:

 

Kalathas. Kreta.

… och vi fick en god lunch på tavernan, som alltid:

 

Tersanas. Kreta.

 

Vi körde förbi Tersanas lilla idylliska strand:

 

Tersanas. Kreta.

 

… och Stavros-stranden som inte riktigt hade kommit igång ännu:

 

Stavros. Kreta.

 

… men det gick bra att få något lätt att äta/dricka. Kvarnen, som vi tycker har mycket bra mat, hade dock inte öppnat ännu.

 

 

När vi sista dagen lämnade tillbaka våran gamla Fiesta och parkerade den bredvid de nyankomna skinande rena modellerna på flygplatsens parkeringsplats kände vi oss verkligen "lurade" som hade betalt samma pris för denna äldre modell. Men vad sjutton, vi hade haft en helt underbar semester med sagolikt sommarväder i början av april, så det var bara att glömma Budget-representantens kommentar om att "I don't care" när jag sa att det var sista gången jag hyrde bil hos dem.

För övrigt kan man undra sig över varför grekerna har så bråttom när de kör bil. Det är en underlig mentalitet att lägga sig så nära framförvarande bil som möjligt eller, om man kör lastbil, att strax tuta för att försöka skrämma bilisten att flytta sig. Dubbla streck betyder tydligen ingenting och rött ljus negligeras ofta om det är "fritt att köra". Och "Rökförbud" på tavernor, vad är det? Det spelar ingen roll hur stor skylten är - grekerna gör som det passar dem.

När detta är sagt, så ska det också nämnas att man verkligen känner att man är välkommen och att grekerna gläder sig till att komma igång med säsongen när man reser på den här tiden av året. Ofta fick vi väl stora portioner mat (säkert av rena välviljan), alltid lite läckert till dessert och så den obligatoriska rakin, som vi ofta låter stå, men som på Kalderimi är något helt speciellt med honung och kanel.

Men det var så skönt att komma iväg och få sol och bad - och att kunna gå barfota i sina sandaler medan vi väntade på våren här hemma. Vi hade otroligt fint väder som vi brukar ha i Grekland, men som man inte bara kan ta för givet när man reser så tidigt. Vi bodde på många olika platser på kort tid, tyckte det var fint att luffa runt och ha vårt bagage med i bilen. Det ideella är nog att ha minst tre nätter på varje plats för att få tid och ro att se sig omkring ordentligt. Vi kände att vi fick vilat och att vi fick god sömn om natten, inga måsten som trängde sig på.

Det var skönt med direktflyg hem från Chania till Kastrup med god plats i flyget. Vi är så nöjda med vår underbara vårresa till Kreta, kände verkligen att vi hämtade behövliga krafter till många kommande planer - och kom hem till våren här hemma, nu känns det som att vintern äntligen är slut och att vi kan börja titta efter de sena vitsipporna snart.

Hälsningar Marianne och Jens

Kreta på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera