Skopelos - en ö att njuta av. Del 1.

Det var många år sedan jag senaste semestrade på en grekisk ö. Längtan har växt sig stark och valet bland öar blev mycket bra, kan varmt rekommendera Skopelos! Min särbo och resesällskap har besökt ett otal grekiska öar genom åren, också han var fascinerad över denna gröna och vackra ö. Den är grön och bergig, med den ena hårnålskurvan efter den andra. Var det inte brant nedför så var det uppför. Men vilken fantastisk utsikt som fångades här och där!

 

Dasia. Skopelos.

Hela öns berg är beklädda av pinjeskog som doftar helt underbart i värmen. Här ses ön Dasia.

 

Glossa
Bilfärden till Glossa tvärs över ön, upp och ned i bergen och därför aldrig i mer än 50 km/h, oftast småbromsandes i 30 km/h. Vid en vägkant vilade getter väl vakade av sin herde.

 

Getter på Skopelos.

 

Skopelos stad.

Staden ligger högt belägen och även här bjöds vi på en oslagbar utsikt.

 

En sträcka med bil jag nästan vill avråda från är färden mellan Glossa och kyrkan Agios Ioannis på klippan i Mamma Mia-filmen. Inget för nybörjare, tycker jag. Men väl framme var det värt all dödsångest som de snäva kurvorna med svindlande stup gav mig. Jag är kanske lite mesig med höjder.

Vägen tog liksom slut där nedanför klippan, vi blev ståendes en stund i värmen, beundrade vyn hela vägen upp till toppen där den lilla kyrkan skymtade. Sedan tog vi oss upp. Inte helt lätt, trappstegen är uthuggna ur klippan och hur någon vågat gå där utan räcke tidigare, är svårt att förstå. Tack vara filmteamet kom ett på plats! Väl uppe var utsikten var bedårande och vi lyckades nästintill vara helt ensamma för att återfå energi och fota fritt. Efter svindlande väg nedför trapporna väntade ett underbart dopp, på en liten strand intill.

Historien om hur kyrkan kom att byggas på denna otillgängliga plats är jag inte helt klar över. Vet någon här, så dela med er!

 

Skopelos. Mamma Mia.

 

 

Skopelos. Mamma Mia.

 

Skopelos. Mamma Mia. Strand.

 

 

Skopelos. Mamma Mia.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera