Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa på egen hand till Skopelos. Del 1.

Datum för resan: 17-24 augusti

Tidigt, tidigt lördag morgon den 17 augusti tog jag ryggsäcken och begav jag mig till flygbussen och Arlanda. Resan jag verkligen längtat efter hade nu börjat. Äntligen! En välbehövlig resa då jag jobbat hela året utan ledighet. Nedräkning - ja, det kan ni ge er på att jag hade. Så äntligen fick jag bege mig av. Trött för att det var mitt i natten och trött i kroppen, var det dags att få en veckas vila och miljöombyte. Väl behövligt!

Med stor förväntan och stort leende checkade jag in på Arlanda, och passerade kontrollen, och boardade på planet, som flög iväg enligt tidtabellen. Det kändes som jag inte märkte något att vi flög iväg, för jag måste ha somnat strax innan. Sov i stort sett hela resan ner. Vaknade ordentligt till när jag lite smått slumrig hörde en flygvärdinna säga till en annan resenär att landningsbanan är extremt kort på Skiathos och det gällde precision för att landa. *hu* Jag som inte är flygrädd annars, fick genast hög puls, knorr i magen, och hjärtat bankade på. Men landningen gick bra.Skönt!

På flyget hamnade jag bredvid en man som ofta är på Skiathos och Skopelos. Han berättade om öarna och dess historia, samt vad som var värt att se och göra. Jag tror nog att han såg att jag blev lite skraj av det här med landningsbanan. Antar att han pratade på för att få mig att glömma. Fast det var kul att få lyssna på någon som verkligen kan öarna. Jag gillar att lyssna på andras erfarenheter än att läsa typiska guider. Riktiga erfarenheter tilltalar mig mer. Därför tycker jag att Kalimera.se är en fantastisk sajt att vara på.

Då Skopleos inte har någon flygplats blev det till att landa på Skiathos och därifrån åka båt till Skopleos. Inget mig emot att få åka båt. Det är ju härligt som helst. Båtresan till Skopelos tog ca 1 tim och 35 min. Innan båtresan fick jag och de andra resenärerna vänta i ca 3 tim i hamnen på Skiathos. Lite jobbigt kanske då man gärna vill komma fram. Så är det väl alltid när man är på resande fot. Jag tog tillfället i akt att se mig om i hamnen, fotografera, samt passade på att äta lunch på ett av många caféerna som radades upp i hamnen. Äntligen kom båten och vi kunde åka iväg.

 

Skiathos.

Skiathos.

 

 

Båtresan mellan Skiathos och Skopelos.

Båtresan.

 

Det kändes skönt att få komma fram till Skopelos. Blev mött av en dansk tjej (Mette), som jobbade för den lokala turistbyrån The Dolphins, som hjälpte till att ta emot oss och dirigera om vilken taxi man skulle åka med till hotellet. Väl framme på hotellet var det skönt att få checka in och packa upp. Jag passade på att använda eftermiddagen till att vara i hamnen i Skopelos stad. Åt tidig middag och njöt av att få vara framme. Jag var extremt trött så det blev en tidig kväll, men hann ändå med att ta ett dopp i poolen. Det var härligt!

Jag bodde på Hotel Aeolos - ett 3-stjärnigt hotell längs hamnpromenaden. Det tog ett par minuter till centrala delarna av hamnen. Hotellet var fräscht. Städning och byte av handdukar skedde varje dag. En bra, mycket trevlig och givmild personal. Kontinental frukost serverades varje morgon. På rummet fanns, förutom den vanliga möbleringen, även faciliteter som aircondition, tv och kyl. WiFi mot avgift (8 euro för hela veckan), bäst mottagning var det vid lobbyn/receptionen men jag hade mottagning på det rum jag bodde i. Här kunde man välja balkong med havsutsikt eller gård. Jag hade havsutsikt, vilket var trevligt. Dock var det eftermiddags- och kvällssol, vilket gjorde att det var hett på balkongen. Jättenöjd med hotellvistelsen!

 

Hotel Aeolos. Skopelos.

Hotel Aeolos.

 

För veckans dagar hade jag inga direkta planer, utan tog dagen som jag kände för när jag vaknade på morgonen. Det blev antingen en dag vid poolen eller åka med lokalbussen till en av öns alla stränder. Härligt vilket som!


Då Skopelos inte har några direkta stränder i själva staden, så blev det till att ta lokalbussen till de olika stränderna längs öns västkust. Bussen stannar vid varje strand och kostar olika mycket beroende på hur långt du ska åka. Fina stränder där varje strand låg i bukter/vikar. Stränderna är grusiga till klappersten. Vad gällande vattnet så håller jag med vad Kalimera skriver i e-guiden: "Vattnet är verkligen kristallklart och skiftar från grönt till blått. Kroppen kittlar verkligen av badsug så snart man närmar sig havet." Jag hann med att besöka stränderna Kastani, Milia och Panormos.

Första besöket till en av öns stränder blev till MILIA, som är öns längsta strand som är rätt så grusig, vilket jag upplevde att det gjorde ont i fötterna när man gick barfota. Stranden sträcker verkligen ut sig ordentligt med ett litet näs mitt i. Väl i vattnet så ska man se upp med de platta undervattensklipporna som finns längs delar av stranden. Det är lätt att halka till. Det var härligt att bada i detta klara saltvattnet. Här kostar en solstol och ett parasoll 6 euro för en hel dag, och det fanns en strandbar på stranden och en taverna en bit ovanför.

Jag kom till stranden tidigt för sol och bad. Avslutade med en lättare måltid på tavernan i väntan på bussen som skulle ta mig tillbaka till Skolpelos stad. Bussresan mellan Milia och Skopleos stad kostar 4,80 euro för en person enkel väg.

 

Milia beach på Skopelos.

Milia.

 

 

Milia beach på Skopelos.

Milia.

 

Taverna vid Milia beach på Skopelos.

Milia.

 

Stränderna Kastani och Panormos besökte jag i samband med en utflykt jag gjorde med lokala turistbyrån The Dolphins. Utflykten var att åka med minibuss tillsammans med andra turister runt ön för att se några av inspelningsplatserna för filmen "Mamma Mia". På vägen mellan platserna fick man även höra öns historia, samt allt kring filminspelningarna. En fantastisk tur runt ön och mycket bra guide. En fantastisk dag! Utflykten kostade 30 euro per person.

För mig blev turen runt ön en andledning av att få se mer av ön, då jag inte har något körkort som gör att jag får hyra moped eller bil. Nu fick jag se mer av ön med hjälp av denna utflykt. Det blir heller inte samma sak när man åker med lokalbussen delar av ön. Vi började med att besöka klippan med kyrkan. Så fantastiskt!

 

Mamma-Mia-kyrkan. Skopelos.

Mamma-Mia-kyrkan.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera