Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa på egen hand till Skopelos. Del 2.

Stranden KASTANI, ett fantastiskt ställe. Kändes mer arrangerad på något sätt, och att det var här alla samlades. Här strömmar musiken i högtalarna vid tavernan. Många solstolar och parasoller. Vattnet här är minst lika klart som vid de andra stränderna. Då jag var här med en grupp på utflykt hade vi inte så lång tid på oss att var här, vilket gjorde att jag inte tog en solstol i beaktning. Men har för mig att jag hörde av andra turister att det var gratis solstol och parasoll. Jag tog mig ändå ett dopp i havet. Väl behövlig svalka!

Vid Kastani spelades scener in för filmen "Mamma Mia". Ni som har sett filmen vet nog vad jag menar när jag säger "Dagboksscenen" i början av filmen, även scenen där 'Sophie' och 'Sky' sjunger "Lay your love on me".

 

Kastani beach på Skopelos.

Kastani.

 

 

Taverna vid Kastani beach på Skopelos.

Kastani.

 

Kastani beach på Skopelos.

Kastani.

 

Nästa strand vi besökte var PANORMOS. Även här är stranden stenig med klappersten. Behöver jag nämna vattnet? Även här är det liv och rörelse då det är tavernor mellan strand och bilväg. Mycket folk som kommer hit - både lokalbefolkningen och turister - liksom till Kastani. Solstolar och parasoller finn över hela stranden. Det finns en del av detta hav av solstolar/parasoller som är gratis. Finns skylt om vilken del som är gratis. Håll utkik efter den om ni vill spara på slantarna. Här hann jag också med ett dopp och att få i mig en mycket god sallad bestående av gurka, tomat, svarta oliver, rödlök och feta ost. Hur gott som helst.

Även vid denna strand spelades scener in för filmen "Mamma Mia". Ni som har sett filmen vet nog vad jag menar när jag nämner strandscenen då de sjunger "Do your mother know?". Har för mig att det var någon mer scen som spelades in här, men kommer inte ihåg just nu skrivandets stund.

 

Panormos beach på Skopelos.

Panormos.

 

En annan utflykt jag gjorde under veckan var att ta mig till Glossa, som ligger mitt emot Skiathos. Glossa är den andra stora staden på ön. Här finns en huvudgata och avviker man från den så är det verkligen virrvarr av gränder och trappor som verkligen går åt alla håll. Här får man verkligen se och uppleva den grekiska vardagen. Framförallt gilla trappor! Efter att ha vandrat runt lite bland gränderna tog jag mig till restaurangen Agnanti. Maten är fantastiskt god, servicen exemplarisk och utsikten över havet bedårande vacker. Tavernan ligger på huvudgatan, du kan inte missa den, skyltar sitter lite varstans.


Två kilometer under Glossa ligger Skopelos andra hamn Loutraki. Hamnen känns som vilken hamn som helst, men visst finns det spår från förr. Lokalbussen åker ända ner till hamnen, men har man hoppat av vid Glossa stad så finns det en genväg ner till hamnen. Det finns en trappa i närheten av restaurang Agnanti, som man kan gå ner för att komma till hamnen. Trappan var lite småsvår att hitta, men goda greker visade gärna vägen.

Med lokalbussen tog det ca 1 timme att åka och biljetten kostade 5,80 euro per person enkel väg.

 

Glossa. Skopelos.

Glossa.

 

Glossa. Skopelos.

Glossa.

 

 

Glossa. Skopelos.

Glossa.

 

Loutraki nedanför Glossa.

Loutraki nedanför Glossa.


Skopelos är en mycket grön ö i jämförelse med andra grekiska öar jag har varit på och än har ön inte dukat under för turismen, men visst finns ändå turister här. Förutom de vackra stränderna har ön ett vackert landskap som är full av plommonträdgårdar, pinjeskogar och bondgårdar. Det är väl värt att ta sig runt på ön och det är lätt ta sig från söder till norr tack vare huvudleden. Det var dock dåligt skyltat inåt land.

Skopelos stad visade stolt upp sitt kulturhistoriska arv med 123 kyrkor, många fina hus och många affärer där man säljer lokala delikatesser som honung, plommon, och många olika sorters sötsaker. Det finns många gamla klassiska hus med träbalkonger och skiffertak. Väl värt att ta på sig bra skor och börja promenera bland gränderna. Ta med vatten och kameran.

 

Skopelos stad.

Skopelos stad.

 

Vill man ha liv och rörelse får man söka sig till hamnpromenaden där allt ligger på en enda lång rad. Allt från matställen till souvenirbutiker. Annars gå till tavernorna i gränderna. Mitt favoritställe blev till att hålla till på Platanos Square, där flera matställen har sina bord på torget under stora trädet.

Kort och gott, så var min resa till gröna och vackra ön Skopelos helt fantastiskt! Jag var, och är ännu, mycket nöjd med resan, utflykterna, miljöombytet, upplevelsen, maten, vädret…. Listan kan göras lång. Inte mycket man kan klaga på. Även om jag i stort sett varje dag gjorde en utflykt, så kände jag mig otroligt utvilad när jag kom hem till Sverige. Fast det ändå har gått ett par veckor sedan jag kom hem, så njuter jag ändå i minnet av resan.

Hälsningar Carina (Inha)

Skopelos på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera