Fira jul på Kreta. Del 1.
Första året som pensionärer börjar gå mot sitt slut. Vi har inte upplevt några oceaner av fri tid utan oftast varit intensivt upptagna med allt möjligt. Vi har inte träffat minst en f.d. arbetskamrat varje månad. Vi har inte träffat barnbarnen särskilt mycket oftare än förr. Vi har inte fixat trädgården till finfint skick. Vi har inte målat om huset. Vi har inte lärt oss massor av grekiska. Men vi har på olika sätt haft en bra och upplevelserik tid.

Här kommer en liten beskrivning av två pensionärers vardagsliv och lite annat från vår vistelse på Kreta.

Barnbarn
Första veckan denna säsong fick vi njuta av två barnbarn, åtminstone ett par stunder varje dag. Den unga familjen var ofta på utflykt för att bada i havet. Vi saknar alla barnbarn och tycker att denna vistelse på Kreta blir ett långt avbrott i möjligheten till att ha en mer levande kontakt med dem.

Motionsrundan
Några bilder från säsongens första motionsrunda i Kyrianna. Här är vi på väg uppför backen från vårt hus och ser bort mot det område där vi ska gå.

Där borta syns körvägen som vi är på väg till.

Hur kan det vara möjligt att tackan har mat för sina lamm i denna torka? Inte mycket mer att äta än det lilla som deras husbonde kör dit.

Det här skulle nog bli ett fint hus men har nu stått övergivet i några år – en alltför vanlig syn på Kreta.

Ni ser hur torrt det är (24 okt). Till och med den timjan som växer vid bikuporna utanför byn är torra. En månad senare hade det regnat några gånger, marken under olivträden var lysande grön av oxalis och timjan började bli grön och blommande.

Vanligt på Kreta: Skräp, en liten köksträdgård med en stol, olivträd, vattendunkar och (syns knappast på bilden, det var en disig dag vi valt för denna tur så bilderna är inte så tydliga) blånande berg. Även denna bild visar tydligt hur torrt det är.

Här står vi vid byns lilla supermarket, vänder oss om och ser ut över några av husen i den nedre delen av byn (ursäkta att bilden är så suddig). Vi passar på att handla när vi passerar supermarket och det är nu endast en kort sträcka kvar hem till oss. Bredvid supermarket finns byns postfack och här kan vi kolla om vi har någon post, vilket vi sällan har (förutom e-post alltså). Men de gånger som vi har post så brukar det fungera alldeles utmärkt. På andra sidan vägen syns som vanligt slaktaren och hans fikagäng. Vi köper lammkotletter och grytbitar. Fortsätter hem och lagar mat.

Falàsarna
Vi tog en tur till Falàsarna efter att ha lämnat barn och barnbarn på flygplatsen i Chania. Falàsarna ligger på Kretas norra västkust.

Fallasarna.

Fallasarna.

Lång strand, stora sandskulpturer i strandkanten, men de flesta hotell och tavernor stängda så här års. Innanför stranden mängder av växthus med bl a meloner och omkring dem en väldigt skräpig miljö.

Varför är det vackra Kreta så väldigt skräpigt? Någon sa att det kanske är vi skandinaver som kan hjälpa till med att ändra på det. Kanske, men hur? Vi brukar emellanåt samla ihop och slänga skräp från de obebyggda tomterna närmast oss men det är ju ingen stor yta. En del av ytan är nu dessutom instängslad så där kommer vi inte åt skräpet.

Resebrevet fortsätter »
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera