Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fira jul på Kreta. Del 3.




Skandinaver på Kreta Rethymnon/Kretavenner
I somras startades en facebookgrupp för ”Skandinaver på Kreta/Rethymnon” och ungefär samtidigt startades en e-postgrupp för ”Kretavenner”. Grupperna är i princip hopslagna, får samma information och har gemensamma träffar en gång per månad. Alla medlemmar använder dock inte både e-post och facebook. Vi har träffat dem ett par gånger. Det är jättetrevligt och lärorikt. De flesta deltagare är från Norge, några från Danmark och ett fåtal svenskar. Vid träffarna deltar mest människor i vår ålder eftersom de yngre jobbar. Genom träffarna har vi fått kontakt med en norsk kvinna som ska träna oss i grekiska under den tid som vi är här.

Utflykt till sydkusten
Den 10 november var vi på sydsidan och badade, kanske sista badet för i år. Sommaren börjar övergå i höst nu. Men nej, Christer har badat senare i Rethymnon.

Shinaria beach.

Shinaria beach.

Vi var på Shinaria beach, en väldigt fin liten strand. De sista kilometrarna av vägen dit är smal och krokig, inte så kul att möta en traktor där. För att undvika det kan man gärna promenera den sista sträckan. Det ska vi pröva nästa gång. Det är nog jättefin promenad.

Kalives
Kalives ligger på nordkusten, öster om men ganska nära Chania.

Hamnen i Kalives.

Hamnen i Kalives.

Tyvärr var vi båda helt fel klädda denna dag – det var badväder och inget annat denna 20 november. Vi handlade några växter på en lite större plantskola, promenerade längs stranden och hamnen, lunch på en strandtaverna, strosade genom byn och åkte sedan hem.

Vattendrag i Kalives.

Vattendrag i Kalives som vi antar är samma vatten som passerar genom plantskolan där vi handlade röd bougainvillea.

Vintips
I slutet av november var vi på Food and Wine FestivalDourakis Winery. De flesta gäster och försäljare var från Storbritannien. Många sålde julmat, julbröd, marmelad, julprydnader etc etc. Vi drack ett glas av Dourakis vin och det var inget fel på det men inte heller något särskilt. Däremot var det särskilt gott med vin från Manousakis winery. Vi provade 3 viner därifrån och alla är bra eller jättegoda tycker vi. Manousakis representerades av en sommelier från Sverige.

Han är utbildad på Grythyttan och där träffade han Alexandra Manousakis . Sommelieren rekommenderar deras kraftigaste vin till älgstek och det instämmer vi i. Enligt deras hemsida finns deras viner förutom i Grekland bl a i Köpenhamn. Vingården ligger 15 km sydväst om Chania i Vatolakos. Programmet innehöll även en föreläsning om vin och vintillverkning på Kreta och matlagning på scenen av en kock från Loutro taverna. Vi deltog inte i kvällens middag utan åkte hem till Kyrianna.

Spili-Gerakari-Arkadi

Platån ovanför Spili

Platån ovanför Spili. Det här är ett av de områden på Kreta där många njuter av vårblommorna. Ett antal researrangörer erbjuder särskilda resor just för att se på Kretas vårblomning. Hit ska vi återkomma senast i mars.

En platan på platån ovanför Spili.

En platan på platån ovanför Spili.

I Gerakari, en by känd för sina körsbär, åt vi lunch på restaurang Apsida som ligger rakt över vägen från ett privat sjuk- och ålderdomshem www.agkali.com Intill finns ett hotell som nog är bra för anhöriga och för vandrare och turister i största allmänhet . Restaurangen serverade god mat och har en trevlig miljö.

En typisk kretensisk vy: olivträd i förgrunden, berg i bakgrunden och byar utspridda däremellan. Denna bild är tagen någonstans mellan Gerakari och Arkadi, vi minns inte exakt var.

Resebrevet fortsätter »




HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera