Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Bland ruiner & grammatik under citrusträden. Del 3.

Palamides fästning
Vädret den första veckan var ganska instabilt med sol, regn och blåst om vartannat. Det gjorde inte ett dugg. Jag kurade inne på något mysigt litet café med en kopp varm choklad över mina läxor sådana dagar.

En av dagarna den första veckan gick jag upp till Palamides borg. Jag följde den långa bilvägen upp för klippan. Hörde någonstans att den är ca 6 km. Vackra vyer utspelade sig längs med vägen och jag försökte undvika att titta ned på sidorna den allra sista biten då jag är höjdrädd, men upp skulle jag. Inträdet till den gamla borgen kostade 4 euro (om detta pris även gäller under högsäsong vet jag inte, kanhända kostar det mer då). Ta med kontanter, det är värt vartenda öre. Om du inte är historieintresserad så gå upp hit ändå. Utsikten över Nauplio är fenomenalt vacker och borgen är välbevarad och sträcker sig över ett stort område. Det går även en lång trappa längs med utkanten av klippan upp till borgen. Den tog jag på nervägen.

 

På väg ned från Palamides. Utsikten över Nafplio är hänförande.

På väg ned från Palamides. Utsikten över Nafplio är hänförande.

 


Palamides fästning.

Från Palamides fästning.

 

Från promenaden upp till Palamides.

Från promenaden upp till Palamides längs med bilvägen.


Påsk
Den grekiska påsken inföll under helgen mitt emellan mina två veckor i Nafplion. Och med den kom solen och värmen. Det hade nu blivit över 20 grader varmt och solen sken varje dag. Lilla Nauplion fylldes av påskfirande greker och det var så härligt att se att även grekerna njuter på det sättet av sitt land. Vi var lediga från skolan på påskdagen och måndagen efter. För den som ännu inte upplevt grekisk påsk kan jag verkligen rekommendera detta. På långfredagskvällen går man, efter kyrkobesök, i procession med tända ljus genom gamla stans gator. Det är flera olika processioner från flera olika kyrkor och till slut möts man på Syntagmatorget. Körer går med i processionen och sjunger dystra men ofantligt vackra sånger (det handlar ju om att man begraver Jesus) och det hela är mycket stämningsfullt.

På påskaftonsnatten uppstår Jesus igen efter traditionsenlig gudstjänst i kyrkorna. Med dunder och brak uppstår han. Hemgjorda bomber, smällare och fyrverkerier avfyras för att skrämma bort ondskan från den lilla staden under det kommande året.

Även här tänder man ljus som man håller i handen. Ljusen tänds genom att man får låga av varandra. Denna låga (kallas för den heliga lågan) flygs från Betlehem till Aten och hålls sedan levande och sprids på detta sätt över hela fastlandet i Grekland över påsken. Allt enligt sägnen. (Det enda man vet säkert är nog att President Tsipras flög med lågan från Betlehem till Aten då detta visades på nyheterna innan påskhelgen.) Efter fyrverkerierna äter man Margitsa, en soppa vars recept du nog bör be om först efter det att du smakat den ;) och äter rödmålade ägg som man först slår mot sina bordsgrannars ägg kring bordet. Den vars ägg fortfarande är helt då man gått varvet runt vinner och får turen med sig det kommande året.

 

 

På påskdagen äter man grillad get eller lamm, dricker mycket vin och firar hejdlöst. Det är en underbar upplevelse att fira påsk i Grekland. En upplevelse som innehåller allt; Sorg (långfredagen) glädje (påskaftonsnatten) och ännu större glädje efter bl.a allt vin och god mat som intogs under påskdagen.

Påskdagen firades på Fugaro, ett kulturcenter som ligger ca 2 km från Nauplion. Ett besök här rekommenderas verkligen, påsk eller inte påsk. Vi åt traditionsenlig påskdagsmiddag , drack mängder med vin och dansade i timmar. Kulturcentrat består av restaurang med stor uteplats samt butiker med lokalt hantverk. Många av mina kursare handlade fantastiskt fina saker här. Maten var outstanding och allt som allt så är FUGARO ett ställe väl värt att besöka. Det går utmärkt att gå dit från gamla stan, på vägen får du då också se lite mer av Nauplions nyare stadsdel dessutom.

 

Fugaro på påskdagen.

Fugaro på påskdagen.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera