ÖVÄRLDEN | FASTLANDET | INFÖR RESAN | UNDER RESAN | ÖLUFFA |
OM GREKLAND | FORUM | E-GUIDER | BOKA HOTELL | SÖK |
Bland ruiner & grammatik under citrusträden. Del 3. |
Palamides fästning En av dagarna den första veckan gick jag upp till Palamides borg. Jag följde den långa bilvägen upp för klippan. Hörde någonstans att den är ca 6 km. Vackra vyer utspelade sig längs med vägen och jag försökte undvika att titta ned på sidorna den allra sista biten då jag är höjdrädd, men upp skulle jag. Inträdet till den gamla borgen kostade 4 euro (om detta pris även gäller under högsäsong vet jag inte, kanhända kostar det mer då). Ta med kontanter, det är värt vartenda öre. Om du inte är historieintresserad så gå upp hit ändå. Utsikten över Nauplio är fenomenalt vacker och borgen är välbevarad och sträcker sig över ett stort område. Det går även en lång trappa längs med utkanten av klippan upp till borgen. Den tog jag på nervägen.
På väg ned från Palamides. Utsikten över Nafplio är hänförande.
Från Palamides fästning.
Från promenaden upp till Palamides längs med bilvägen. |
Påsk På påskaftonsnatten uppstår Jesus igen efter traditionsenlig gudstjänst i kyrkorna. Med dunder och brak uppstår han. Hemgjorda bomber, smällare och fyrverkerier avfyras för att skrämma bort ondskan från den lilla staden under det kommande året. Även här tänder man ljus som man håller i handen. Ljusen tänds genom att man får låga av varandra. Denna låga (kallas för den heliga lågan) flygs från Betlehem till Aten och hålls sedan levande och sprids på detta sätt över hela fastlandet i Grekland över påsken. Allt enligt sägnen. (Det enda man vet säkert är nog att President Tsipras flög med lågan från Betlehem till Aten då detta visades på nyheterna innan påskhelgen.) Efter fyrverkerierna äter man Margitsa, en soppa vars recept du nog bör be om först efter det att du smakat den ;) och äter rödmålade ägg som man först slår mot sina bordsgrannars ägg kring bordet. Den vars ägg fortfarande är helt då man gått varvet runt vinner och får turen med sig det kommande året.
På påskdagen äter man grillad get eller lamm, dricker mycket vin och firar hejdlöst. Det är en underbar upplevelse att fira påsk i Grekland. En upplevelse som innehåller allt; Sorg (långfredagen) glädje (påskaftonsnatten) och ännu större glädje efter bl.a allt vin och god mat som intogs under påskdagen. Påskdagen firades på Fugaro, ett kulturcenter som ligger ca 2 km från Nauplion. Ett besök här rekommenderas verkligen, påsk eller inte påsk. Vi åt traditionsenlig påskdagsmiddag , drack mängder med vin och dansade i timmar. Kulturcentrat består av restaurang med stor uteplats samt butiker med lokalt hantverk. Många av mina kursare handlade fantastiskt fina saker här. Maten var outstanding och allt som allt så är FUGARO ett ställe väl värt att besöka. Det går utmärkt att gå dit från gamla stan, på vägen får du då också se lite mer av Nauplions nyare stadsdel dessutom.
Fugaro på påskdagen.
|
HEM |
OM KALIMERA |
STÖD KALIMERA |
COOKIES |
SÖK |
E-GUIDER |
BOKA HOTELL |
ENGLISH |
© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera |