Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pythagorion på Samos i september. Del 1.

Har nyss kommit hem efter att ha tillbringat två veckor i Pythagorion på Samos i Grekland. Bilden nedan illustrerar historia och nutid. I förgrunden syns monumentet över stadens store son, Pythagoras, utgörande del av en katet i en rätvinklig triangel. I bakgrunden ser man med god vilja en pir som sticker ut i havet. På den står ett antal människor. Det är flyktingar som just anlänt över havet från det några kilometer bort belägna Turkiet.

 

Pythagoras. Samos.

 

 

Man har frågat mig tre saker:
1. Märktes det något inför valet 20/9 (Vi åkte hem veckan före valet)
2. Märktes det något av den ekonomiska krisen
3. Märktes det något av flyktingströmmen

Svaret på fråga 1 är nej.

Märktes det något av den ekonomiska krisen i Grekland? Nu är ju inte Pythagorion någon typisk grekisk stad. Där finns mycket turister, mest skandinaver men också ett grekiskt folkliv illustrerat av bild 2 (se nedan) föreställande en taverna med musikframträdande av vad som tycktes vara den lokala musikskolan. Man ser inga tecken på påtaglig arbetslöshet eller fattigdom bland befolkningen. Den enda gång jag märkte av krisen var innan jag reste.

Jag var då lite orolig för att det inte skulle finnas pengar i bankomaterna. Därför rådfrågade jag UDs information om tillståndet i landet. De menade att inga restauranter eller affärer tar kort (så har det ju i och för sig alltid varit) utan de rekommenderade att turisten skulle ta med sig en mindre summa i kontanter. Jag uppsökte därför ett Forex-kontor för att växla till mig en blygsam summa. Slyngeln bakom disken frågar i konverserande ton vart jag ska åka. Jag svarar sanningsenligt "Grekland". Ojdå säger slyngeln. "Där är det kris, det finns inga pengar i bankomaterna. Det är bäst att du växlar in alla pengar du behöver här" Valutaexperten menade alltså att jag skulle dra från krog till krog utrustad med en säck innehållande eurosedlar.

Jag bad honom expediera min blygsamma beställning och ge sina råd till någon annan. Väl framme i Pythagorion var jag lite nervös. Tänk om slyngeln hade rätt vad gör jag då? Gick därför första dagen längs huvudgatan och hittade fem bankomater. Alla innehöll pengar. Vid en bankomat var det en kö på tre greker.

 

Taverna Pythagorion.

 

Hur var det nu med flyktingar i Pythagorion? Inget vidare faktiskt. Flyktingströmmen följde ett visst schema varje dag. Vid skymningen kl 8 går ett antal ranka, överlastade båtar ut från turkiska kusten några kilometer bort. De plockas förhoppningsvis upp av grekiska kustbevakningen och förs till Pythagorions hamn och placeras i eller omkring detta hus som är en gammal väntsal och fd taverna (se bild nedan). Härifrån utgår fö på dagarna passagerarbåtar till närliggande öar och Turkiet. Kl 9 kör tre eller fyra tomma bussar genom Pythagorion till hamnen.

När alla kvällens flyktingbåtar kommit in så embarkeras bussarna och kör iväg vid 11-tiden till Samos stad, som är en större hamn på norra delen av ön, fvb med båt till Atén och vidare norrut. De som går på bussarna bär minimala ryggsäckar med sina tillhörigheter. Myndigheternas strategi är uppenbar 1) isolera flyktingarna från turister och befolkning 2) Bli av med dem så fort som möjligt.

De första 10 dagarna var det vindstilla och denna process rullade på med ett par hundra flyktingar om dagen. Den sista lördagen så blåste det upp och en båt kantrade varvid en flykting drunknade. Resten plockades upp av grekiska kustbevakningen. På söndagens morgon var det dags igen. Då drunknade fem personer, varav fyra barn. Även då räddades de övriga av den grekiska kustbevakningen. Tisdagen efter vår hemkomst drunknade 10-20 personer. Ja, såhär rullar det på.

 

Hamnen i Pythagorion.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera